Το who is who του νέου επικεφαλής της Buba


Σε ένα από τα ράφια στο γραφείο του κ. Jens Weidmann, στο Βερολίνο, βρίσκεται κορνιζαρισμένο ένα χαρτονόμισμα γερμανικού μάρκου. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στην εύλογη απορία εάν ο νέος επικεφαλής της Bundesbank κρύβει κάποια νοσταλγία για την εποχή όπου η Γερμανία είχε το δικό της νόμισμα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στην καριέρα του 42χρονου άνδρα αποδεικνύουν την πλήρη αφοσίωσή του στο ευρώ.
Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, ο κ. Weidmann, από τη θέση του οικονομικού συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Angela Merkel,
έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του γερμανικού σχεδιασμού για τη στήριξη του ευρώ. Το γερμανικό προσχέδιο για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έχει τη δική του υπογραφή, όπως επίσης και η επιμονή του Βερολίνου για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κάθε σημαντική οικονομική και χρηματοοικονομική απόφαση της τελευταίας τριετίας έχει ληφθεί βάσει και της δικής του συνεισφοράς, καθώς είναι έμπιστο μέλος του στενού κύκλου της κ. Merkel.
Ο κ. Weidmann λειτουργούσε και ως
καθοδηγητής της κ. Angela Merkel στις συνόδους του G8 και του G20. Ο ρόλος του, όπως ο ίδιος τον είχε περιγράψει παλαιότερα, ήταν «να επεξεργάζεται τα πιο σημαντικά θέματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καγκελάριος να έχει τη βάση στην οποία να μπορεί να στηριχτεί για να λάβει μία απόφαση». Παράλληλα, όμως, είχε απαράμιλλη πρόσβαση στους ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών του κόσμου και στο περιβάλλον τους, που θα του είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο νέο του πόστo.
Αφού αποφοίτησε, ο κ. Weidmann βελτίωσε τις γνώσεις του για την παγκόσμια οικονομία στο ΔΝΤ και στο συμβούλιο των ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, προτού μεταπηδήσει στην Bundesbank, για πρώτη φορά το 2003. Εκεί εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής, μέχρις ότου κληθεί από το Βερολίνο το 2006.

Κατά συνέπεια, το τιμόνι της Bundesbank αναλαμβάνει κάποιος που έχει θητεύσει στους τρόπους δράσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το νέο πόστο φαίνεται πως αρμόζει σε έναν άνδρα που προτιμά να δουλεύει στο παρασκήνιο αντί να βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής και του οποίου οι απόψεις για τη νομισματική πολιτική δεν είναι ευρέως γνωστές.

«Δεν είναι γερμανικό άρμα μάχης, είναι πιο κοντά σε έναν Γάλλο δημόσιο υπάλληλο από τις μεγάλες σχολές της Γαλλίας», δήλωσε ο καθηγητής κ. Manfred Neumann, ο οποίος είχε επιβλέψει τη διδακτορική διατριβή του κ. Weidmann, σε συνέντευξή του στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μαλακός. Ξέρει τι θέλει, αλλά μπορεί να κάνει και συμφωνίες. Στηρίζει το ισχυρό ευρώ. Δεν θα συμβιβαστεί σε αυτό. Θα είναι γεράκι του ευρώ».

Άλλοι διαφωνούν. Πρόσφατα η Barclays Capital σε έκθεσή της ανέφερε ότι «αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο κ. Weidmann θα είναι λιγότερο δογματικός από τον κ. Axel Weber και κατά συνέπεια λιγότερο απόλυτος και πιο πραγματιστής από τον προκάτοχό του».

Οι επικριτές της κ. Merkel εντός του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζουν ότι η στενή της σχέση με τον κ. Weidmann δημιουργεί ερωτήματα για τον διορισμό του στην ηγεσία της Bundesbank.
Η καγκελάριος θα έπρεπε να είχε επιλέξει «άλλον υποψήφιο του ίδιου βεληνεκούς, ο οποίος όμως
θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τη μακρά και σημαντική παράδοση ανεξαρτησίας της τράπεζας», αναφέρει ο κ. Frank Schaeffer, βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εταίρου της κ. Merkel στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Δεν πρέπει να υπονομεύεται η φήμη της τράπεζας», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!