Το “Spiegel” τα είπε όλα…




Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης
Οι Γερμανοί συνηθίζουν να επαίρονται ότι είναι λαός που επενδύει στα έργα, και παραμερίζει με χαρακτηριστική έπαρση τη γοητεία των λόγων, προκειμένου να δείξουν ότι το σενάριο της εθνικής προόδου που τους χαρακτηρίζει, έχει στέρεες βάσεις και όχι νεφελώδη ρητορικά σχήματα.
Ακόμη κι αν αποδεχτούμε ως αληθή τα παραπάνω, είναι προφανές ότι του κανόνα εξαιρούνται οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. Που αποδεικνύονται πρώτα δημοσιογράφοι, και μετά…
Γερμανοί. Υποκύπτοντας στο μικρόβιο του επαγγέλματος-λειτουργήματος, που θέλει την είδηση και την αποκάλυψή της, να εξελίσσονται στον σκοπό που, διαχρονικά, αγιάζει τα μέσα.
Το παράδειγμα του «Spiegel», είναι εξόχως χαρακτηριστικό: Την ώρα που ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη χορεύει στους ρυθμούς των σεναρίων για το σχέδιο σωτηρίας της ευρωζώνης, το οποίο προωθεί η Αγγέλα Μέρκελ και συνεπικουρεί ο Νικολά Σαρκοζί, το γερμανικό περιοδικό το αποκαλύπτει, σχεδόν με κάθε λεπτομέρειά του.
Σύμφωνα λοιπόν με το «Spiegel», ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα τεθεί σε ισχύ από το 2013. Θα φέρει τη βαρύγδουπη και εύγλωττη ονομασία «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», και κυρίαρχη στόχευσή του θα είναι η σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης.
Ο Μηχανισμός θα έχει ως πρότυπο δομής, λειτουργίας και… ιδιαιτεροτήτων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα πετυχημένο μοντέλο δημοσιονομικής «πατρωνίας», στο οποίο κυριαρχεί η πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περίπτωσή μας, «πρωτεύουσα» του νέου Μηχανισμού φιλοδοξεί να γίνει το Βερολίνο, και να νήματα να κινεί ο εκάστοτε Γερμανός Καγκελάριος.
Το νέο Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του, αποθεματικά ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρούνται απολύτως επαρκή ώστε να μην επηρεάζονται από ταλαντεύσεις των διεθνών οικονομιών, και να αποδεικνύονται «αδιάβροχα» από τα απόνερα μεγάλων και πολυσύνθετων κρίσεων, σαν και αυτή που βιώνει σήμερα ο πλανήτης.
Όσο για το μερίδιο συμμετοχής που θα κληθεί να καταβάλλει στο Ταμείο κάθε κράτος-μέλος, θα είναι αντίστοιχο του ποσοστού που έχει η κάθε χώρα στη «μετοχική σύνθεση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για Γερμανοί… λαλίστατοι οι συντάκτες του «Spiegel», δεν νομίζετε;
ΠΗΓΗ:forapartida

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!