H Aίγυπτος μετά την Επανάσταση του Νείλου

By Editorial
Δημοσιεύθηκε: 07:51 - 14/02/11




Με εμφανή απροθυμία ο Hosni Mubarak υπέκυψε στη δύναμη των θαρραλέων διαδηλωτών, οι οποίοι σε 18 ημέρες τον έριξαν από την εξουσία, ύστερα από 30 χρόνια σιδηράς διακυβέρνησης. Στην Αίγυπτο και σε όλον τον αραβικό κόσμο δεν υπάρχει πια κάποιος λόγος για να μην ευθυγραμμιστεί, επιτέλους, ο δυτικός τρόπος σκέψης με τον ρεαλισμό.
Εντυπωσιασμένοι από την ισχύ των νεαρών διαδηλωτών, που έριξαν το καθεστώς του Ben Ali στην Τυνησία και προκάλεσαν ρωγμές στη δικτατορία Mubarak,
η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κλονίστηκαν και ταλαντεύτηκαν. Η κυβέρνηση του Barack Obama ξεκίνησε περιγράφοντας την Αίγυπτο και τη συμμαχία της με τον Πρόεδρο Mubarak ως "σταθερή". Έπειτα από 10 μέρες αναταραχών, ζήτησε διατεταγμένη μετάβαση. Στη συνέχεια, με αμφιβολίες και ενοχλημένοι από την περιφρονητική άρνηση του Mubarak να παραιτηθεί, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Obama ανέβασε τους τόνους.
Ο Η. Mubarak και οι σύμμαχοί του μιλούσαν πολύ για ξένους δάκτυλους. Το καθεστώς με διάφορους τρόπους κατηγορούσε τη Χαμάς και τους σιωνιστές ότι βρίσκονται πίσω από τη στάση. Αυτό όμως
δεν μπορούσε να τον προστατεύσει από τη δίψα των πολιτών για ελευθερία.

Η επανάσταση του Νείλου προμηνύει μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι δυτικές πρωτεύουσες φοβούνται ότι ο ευρύτερος αναβρασμός, ο οποίος μόλις άρχισε στη στάσιμη λίμνη του αραβικού δεσποτισμού, θα προκαλέσει κύματα σε όλη την περιοχή. Η αστάθεια είναι η νέα βεβαιότητα. Όμως, η ευκαιρία είναι απεριόριστη και, αν η Δύση θέλει να ανακτήσει τη θέση της στον αραβικό κόσμο, οφείλει να παραμείνει σταθερά με την πλευρά της ελευθερίας.


Δεν είναι μόνο ότι η δυτική στήριξη της απολυταρχίας και της διαφθοράς των Αράβων ηγετών είναι ηθικά αστήριχτη. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να φέρει σταθερότητα. Προκαλεί εξτρεμισμό και in extremis πέφτουν κράτη. Όσο περισσότερο μένουν στην εξουσία διεφθαρμένα και δικτατορικά καθεστώτα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για προώθηση του ακραίου ισλαμισμού.


Είναι θαύμα που, παρά το στοίχημα με τον διάβολο που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, συμφωνώντας σε μια αραβική εξαίρεση στη δημοκρατία, υπάρχει ακόμα μεγάλη στήριξη για τις παγκόσμιες αξίες που πρεσβεύει η Δύση. Οι νεαροί διαδηλωτές από την Αίγυπτο τις διεκδικούν και αξίζουν στήριξη και σεβασμό. Οι διαδηλώσεις εκείνες ήταν μεγαλοπρεπείς και πρωτοποριακές κινητοποιήσεις προερχόμενες από τους πιο δυναμικούς τομείς της αραβικής κοινωνίας.


Μέχρι σήμερα, έχουν απολαύσει λίγη υποστήριξη από μια Δύση μπερδεμένη από ηγέτες οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η τυραννία τους είναι η μόνη εναλλακτική στον σκοταδισμό των μουλάδων.


Η ψευδαίσθηση ίσως διαλύθηκε, δίνοντας στη Δύση την ευκαιρία να βάλει πλάτες σε μια νέα εποχή ελευθερίας.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!