Frankfurter Allgemeine: «Πότε θα ακολουθήσει η πρώτη χώρα των Βαλκανίων το παράδειγμα των Τυνησίων και των Αιγυπτίων



Πλατείες Ταχίρ στα Βαλκάνια βλέπουν οι Γερμανοί. «Η κοινωνία αποδυναμώνεται, οι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, οι πολίτες υποφέρουν από τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας», γράφει η Frankfurter Allgemeine

Σοκ προκαλούσε τη Δευτέρα η πρώτη σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. «Πότε θα ακολουθήσει η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης το παράδειγμα των Τυνησίων και των Αιγυπτίων;» αναρωτιόταν ο υπότιτλος βαρυσήμαντης πρωτοσέλιδης ανάλυσης της συντηρητικής, αλλά σοβαρής εφημερίδας.


«ΝΑ Ευρώπη» είναι η… κωδική ονομασία που χρησιμοποιούν στην Ε.Ε. για να μην υποχρεώνονται ούτε καν να προφέρουν το… απεχθές γι’ αυτούς όνομα «Βαλκάνια». Αν λάβει κανείς υπόψη του σοβαρά το άρθρο αυτό, το ζήτημα για τους Γερμανούς δεν είναι το αν, αλλά μόνο το πότε θα γίνει «της Αιγύπτου» και στα Βαλκάνια! «Από την υπομονή των πολιτών εξαρτάται πόσο θα διαρκέσει μέχρις ότου η πρώτη νοτιοανατολική χώρα θα στραφεί προς τον τυνησιακό δρόμο», κατάληγα χαρακτηριστικά το επίμαχο άρθρο.

«ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ»

Η γερμανική εφημερίδα εμφανίζεται εντελώς απογοητευμένη από την εξέλιξη των βαλκανικών χωρών. Η εικόνα που ζωγραφίζει είναι ζοφερή: «Η κοινωνία των πολιτών αποδυναμώνεται, οι διαφωνούντες και οι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στα κόμματα και στους πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν από τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και την ανασφάλεια περί δικαίου», γράφει η Frankfurter Allgemeine και επιτίθεται εναντίον των πολιτικών ηγεσιών των βαλκανικών χωρών με ιδιαίτερη σφοδρότητα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτές τις χώρες η Ε.Ε. έχει να κάνει κυρίως με μια τάξη πολιτικών, η οποία είναι όπως είναι. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από αυτή την τάξη να αλλάξει το σύστημα, από το οποίο αποκομίζει κέρδη». Η εφημερίδα αναζητεί τις δόκιμες αδυναμίες των συστημάτων των Βαλκανικών χωρών στις οποίες πάντως εμφανώς δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς αναφέρεται στις χώρες που έζησαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού» αυτοτελώς ή προέκυψαν από τη διάλυση της «σοσιαλιστικής» Γιουγκοσλαβίας.

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η περιφρόνηση των Γερμανών προς τους Βαλκάνιους είναι κάτι περισσότερο από εμφανής: «Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συρρικνώνονται εκ νέου στην πάλη για εξουσία και επιρροή. Μόνο περιθωριακά αφορά σε αντικειμενικές λύσεις. Προτεραιότητα έχει η αρπαγή δημόσιων αγαθών, η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με ιδιαίτερα συμφέροντα, ο προσωπικός πλουτισμός. Όποιος θέλει να ανελιχθεί, προσαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο προσδίδει διάρκεια στο σύστημα», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που στις βαλκανικές χώρες κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, ο οποίος αντί να διορθώσει έχει επιδεινώσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος των χωρών αυτών.

«Εξακολουθεί πάντα να παραμένει καθοριστικό το στάτους κάποιου στη δομή της εξουσίας και την επιρροή που βασίζεται σε αυτήν. Όπως και πριν είναι η εγγύτητα στα κέντρα πολιτικής εξουσίας που αποφασίζει για τις καριέρες στα πανεπιστήμια, για το μοίρασμα συμβολαίων του Δημοσίου ή για την προστασία από διώξεις ποινικού δικαίου», παραδέχεται η Frankfurter Allgemeine. «Φυσικά υπάρχουν σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι -μεταξύ τους πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι-που αγωνίζονται εναντίον αυτής της κατάστασης και εξαιτίας αυτού συχνά διατρέχουν υψηλούς κινδύνους. Σε καμία όμως νοτιοανατολικοευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν ακόμη επικροτηθεί αυτοί πραγματικά», ομολογεί

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε

Αρνείται όμως να παραδεχτεί το αυτονόητο – την αποτυχία μέχρι τώρα του καπιταλισμού και της Ε.Ε. να διαμορφώσουν ηγετικές ελίτ στις χώρες των Βαλκανίων που να μην αποτελούν ή να μη θυμίζουν συμμορίες μαφιόζων, πολύ πιο αρπακτικές και καταστροφικές για το δημόσιο πλούτο από εκείνες του προηγούμενου καθεστώτος.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τις καταρρεύσεις και ανατροπές, οι Γερμανοί προσπαθούν να συγκαλύψουν την αποτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. και πρωτίστως του Βερολίνου στα Βαλκάνια, αποδίδοντας όλα τα ανωτέρω κακώς κείμενα στην κληρονομιά του παρελθόντος του «υπαρκτού σοσιαλισμού». «Τα εθνικοκομμουνιστικά καθεστώτα της περιοχής -το ρουμανικό, το αλβανικό και ιδίως το γιουγκοσλαβικό- καταστράφηκαν μέσα σε ένα όργιο βίας, εντός του οποίου οι παλιές δομές εξουσίας ανασχηματίστηκαν και έβαλαν νέες ετικέτες, χωρίς να λάβει χώρα μια αλλαγή της ελίτ μεγαλύτερων διαστάσεων», ισχυρίζεται.

Για όλα φταίνε τα Βαλκάνια, δηλαδή οι υποτιθέμενοι κομμουνιστές που κυβέρνησαν τις χώρες αυτές για καμιά σαρανταριά χρόνια, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια καπιταλιστικής διακυβέρνησης, ουδεμία ευθύνη φέρουν! Πρόκειται εμφανώς για αφελή, επιδερμική προσέγγιση που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΗ

Προφανώς δεν πρόκειται να ξεσηκωθούν λαοί των Βαλκανίων εναντίον των σημερινών κυβερνήσεων επειδή πριν από… είκοσι και τριάντα χρόνια ζούσαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού». Βεβαίως υπάρχει αναβρασμός σε πολλές βαλκανικές χώρες, σχεδόν σε όλες, αλλά αυτός οφείλεται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν οι σημερινοί ηγέτες, άρπαγες και απατεώνες στην ολότητα τους, οι οποίοι είναι οι εκλεκτοί της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και οι οποίοι πλέον πουθενά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παλιό καθεστώς.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι που στήριξαν μεθοδικά λαθρέμπορους, μαφιόζους και αυταρχικούς ακροδεξιούς ηγέτες στις βαλκανικές χώρες επειδή θεωρούσαν ότι είναι οι κατάλληλοι σύμμαχοι της Ε.Ε και των ΗΠΑ που θα υλοποιούσαν αποτελεσματικά τα ευρωαμερικανικά σχέδια στη περιοχή που θα ξερίζωναν -όπως και έκαναν- τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος.                          ΠΗΓΗ:kostasxan

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!