Η ΕΕ δεν εγκατέλειψε τη διεύρυνση του EFSF



Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν οπισθοχώρησαν από τις προτάσεις να αποκτήσει το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης περισσότερες εξουσίες για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, παρά την αποτυχία στήριξης των μεταβολών στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.


Επικεφαλής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίσιμα μέλη, όπως η Γερμανία, δήλωσαν ότι οι νέες εξουσίες παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με άλλα οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα
, τα οποία έχουν στόχο τη στήριξη του ευρώ. Αυτά συζητιούνται στο πλαίσιο της "μεγάλης ευκαιρίας" που ευελπιστούν να αδράξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον επόμενο μήνα.


Όμως, το κοινό ανακοινωθέν έδειξε υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις, καθώς δεν υιοθέτησε αλλαγές στο ταμείο των 440 δισ. ευρώ, το European Financial Stability Facility, παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι αυτό επανέφερε νευρικότητα στις αγορές.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν να οδεύουν προς επίσημη υιοθέτηση των νέων εξουσιών του ταμείου την Παρασκευή, όταν στο πρώτο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος χρησιμοποιήθηκε η φράση "να στηριχτεί μεγαλύτερη ελαστικότητα" του EFSF. Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κ. Mark Rutte, έφερε αντίρρηση στη φρασεολογία και πρότεινε να αντικατασταθεί με την πιο γενική φράση να στηριχτεί η "απαραίτητη αποτελεσματικότητα" του ταμείου

Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι
ο κ. Jean-Claude Trichet, επικεφαλής της ΕΚΤ, που συμμετείχε στις συζητήσεις, προειδοποίησε πως οι αγορές θα αντιδράσουν άσχημα στην αλλαγή φρασεολογίας, καθώς θα τη μεταφράσουν ως απόρριψη των νέων εξουσιών.


Η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel, επίσης αντιστεκόταν στην αλλαγή αρχικά, όμως τελικά ακολούθησε την κοινή άποψη.


Παράγοντες αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί έδειχναν να θέλουν να κρατήσουν το ζήτημα ανοιχτό, ως μοχλό πίεσης στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις, γιατί και οι δύο χώρες επιζητούν αυστηρότερα μέτρα για τους "παραβάτες" της Ε.Ε.


Παρά την αποτυχία των ηγετών να υποστηρίξουν τις αλλαγές την Παρασκευή, ο επίτροπος κ. Olli Rehn δήλωσε ότι πιστεύει πως τελικά θα υιοθετήσουν τόσο τις νέες εξουσίες όσο και την αύξηση της δανειστικής δυνατότητας του ταμείου.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!