Όσα δε γνωρίζετε για τον ύπνο


Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγικότητα του εγκεφάλου μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ύπνο που πιθανόν να μη γνωρίζατε:

1)
Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε
Ο εγκέφαλος «επαναφορτίζεται, τα κύτταρά μας αυτοθεραπεύονται και ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και υγεία του.
2)
Ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία
Βρέφη: 16 ώρες ύπνου
Παιδιά ηλικίας από 3-12: 10 ώρες
Έφηβοι 13-18: 10 ώρες
Ενήλικοι από 19-55: 8 ώρες
Άνω των 65: 6 ώρες ύπνου

3)
Οι άνδρες βλέπουν όνειρα με άλλους άντρες σε ποσοστό 70% ενώ οι γυναίκες ονειρεύονται τόσο γυναίκες όσο και άντρες εξίσου.

4)
Στα όνειρά μας βλέπουμε πρόσωπα που έχουμε ήδη δει όταν είμαστε ξύπνιοι, είτε τους θυμόμαστε είτε όχι.

5)
Η παραύπνωση (parasomnia) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων κινείται κατά τη διάρκεια του ύπνου του, προβαίνοντας σε ασυνήθιστες κινήσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι έχουν τελεστεί ορισμένα εγκλήματα από άτομα που έπασχαν από τη συγκεκριμένη διαταραχή μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής: βιασμός, κακοποίηση ανηλίκου, φόνος, οδήγηση ενώ κοιμάται κανείς.

6)
Ένα 12% βλέπει μόνο ασπρόμαυρα όνειρα. Αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο πριν την έλευση της έγχρωμης τηλεόρασης στη ζωή μας.

7)
Το να βλέπουμε όνειρα είναι κάτι φυσιολογικό. Κάποιος που δεν ονειρεύεται πάσχει κατά πάσα πιθανότητα από διαταραχή προσωπικότας.

8) Η στάση του ύπνου «δείχνει» στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Οι πιο κοινές στάσεις είναι οι εξής:

Την εμβρυακή στάση προτιμά το 41% των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί αρχικά να φαίνονται δύσκολοι χαρακτήρες, όμως κατά βάθος είναι τρυφεροί και συμπονετικοί.


Στο πλάι με τεντωμένα τα πόδια και τα χέρια
κοιμάται το 15% των ανθρώπων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί.


Στο πλάι με τα χέρια τεντωμένα μπροστά από το σώμα τους κοιμούνται οι άνθρωποι σε ποσοστό 13% και θεωρούνται γενικά ανοιχτοί με δόσεις... καχυποψίας!


Τη στάση του στρατιώτη
το 8% των ανθρώπων. Μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως χαρακτήρες.


Μπρούμυτα σαν σε ελεύθερη πτώση
κοιμάται ένα 7%. Οι χαρακτήρες αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα κοινωνικοί και διασκεδαστικοί.


Ανάσκελα με τα χέρια πάνω από κεφάλι
κοιμάται το 5% των ανθρώπων. Αυτοί χαρακτηρίζονται ως πολύ καλοί ακροατές.


9) Ένα στα τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια.

10)
Οι βρετανοί στρατιώτες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον τρόπο για να μένουν ξύπνιοι επί 36 ώρες συνεχόμενα. Όταν ένιωθαν κουρασμένοι φορούσαν ειδικά γυαλιά που εξομοίωναν το φυσικό φως που έχει η ανατολή του ήλιου και έτσι κατάφερναν να μένουν ξύπνιοι.

11) Τα θηλαστικά που αγαπούν πολύ τον ύπνο είναι:
- Τα κοάλα που κοιμούνται 22 ώρες την ημέρα.
- Η καφέ νυχτερίδα πέφτει στην αγκαλιά του Μορφέα 19,9 ώρες ημερισίως.
- Οι μυρμηγκοφάγοι κοιμούνται 18 ώρες κάθε μέρα.

Ενώ εκείνα που προτιμούν να μένουν ξύπνια είναι:
- Η καμηλοπάρδαλη κοιμάται λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα (1,9 ώρες).
- Τα ζαρκάδια κοιμούνται 3,09 ώρες καθημερινά
- Ο ασιατικός ελέφαντας κοιμάται 3,1 ώρες την ημέρα.

12) Όταν κοιμούνται τα δελφίνια στην πραγματικότητα ξεκουράζεται μόνο ο μισός εγκέφαλός τους. Το άλλο μισό παραμένει ενεργό προκειμένου να ελέγχει τη διαδικασία αναπνοής.

13) Η έλλειψη ύπνου σκοτώνει σε μεγαλύτερο ποσοστό από την έλλειψη τροφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει 2 εβδομάδες προτού τα συμπτώματα της ασιτίας αρχίζουν να είναι πολύ έντονα, ενώ 10 μέρες αϋπνίας μπορούν να αποβούν μοιραίες.

14) Οι τυφλοί μπορούν να δουν εικόνες ενώ κοιμούνται. Τα όνειρα όσων έχουν γεννηθεί τυφλοί περιλαμβάνουν «εικόνες» που σχετίζονται με το συναίσθημα, την όσφρηση, την αφή και τον ήχο.

15) Πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσετε θα έχετε ξεχάσει το 50% των ονείρων που είδατε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέσα σε δέκα λεπτά θα έχει «χαθεί» το 90% από τη μνήμη σας.

16) Ένας στους 50 έφηβους εξακολουθεί να «βρέχει» το κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας.
ΠΗΓΗ:Newsbeast

Σχόλια

Ο χρήστης ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Συγνώμη που κάποιο διάστημα απείχα από τα blogs αλλά ούτε και στο δικό μου έμπαινα, λόγω του κρυολογήματος της μικρής, στην συνέχεια του δικού μου και κάποιων εργασιών που δεν μου επέτρεπαν να ασχοληθώ με τις αναρτήσεις .............και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι δεν πρέπει να αφήνουμε τις δουλειές μας.
Ευτυχώς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχα βάλει την ανάρτηση από πριν ;-) προγραμματισμένη..... Επανήλθα όμως. :-)
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ.ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΙΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ,ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ,ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ.ΠΕΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
Ο χρήστης aoratos είπε…
Anisixe ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΜΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ,ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΣΤΕΝΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ .
Ο χρήστης ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε…
Ευχαριστώ aoratos, να έχεις μια υπέροχη μέρα. :-)
Σημείωση: Ημέρα γίνεται ακόμα πιο όμορφη όταν σε καταλαβαίνουν οι φίλοι σου!!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!