Η Ελλάδα "μπαλώνει" τις σχέσεις της με την τρόικα





Η Ελλάδα προέβη σε μία προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία ημέρα αφού κατηγόρησε και τους δύο για εμπλοκή στα εσωτερικά θέματα της χώρας.


Η διαμάχη αφορά το σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους και στήριξης της ανάπτυξης με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ και αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση στους κόλπους του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Κυριακή ότι
η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο «δημόσιο συμφέρον» για την διεξαγωγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με την «τρόικα», τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.



Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως η τρόικα «συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα» προτείνοντας ξεπούλημα και προσέθεσε πως «τους ζητήσαμε να βοηθήσουν, δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας».


Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επικρίνει δημόσια τους όρους του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Μάιο από τους εταίρους της στην ευρώζώνη και το ΔΝΤ.


Η τρόικα χαρακτήρισε το όλο συμβάν «λυπηρό». Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τρέφουμε τον βαθύτερο σεβασμό για τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός»
Υπάρχει όμως, μία εσωκομματική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας υποστηρίζοντας ότι είναι σαν μία «οικογένεια που ξεπουλάει και τα ασημικά». Μέλη του κόμματος έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι μέρος από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μπορεί να πουληθεί σε επενδυτές του εξωτερικού. Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε καμία αποκρατικοποίηση, παρά το ότι δεσμεύθηκε τον προηγούμενο χρόνο να πουλήσει μερίδια στις δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες και να προσφέρει παραχωρήσεις σε ιδιώτες που θα αναλάβουν την διαχείριση των τοπικών λιμένων και αεροδρομίων.


Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό το σχέδιο, εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους των 330 δισ. ευρώ της Ελλάδος, που τώρα αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ της χώρας.


«Η ανάπτυξη του real estate θα μπορούσε να αναδειχθεί σε καταλύτη για την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ. Η ισχύουσα πρόταση αφορά την άντληση 15 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικών μεριδίων, εμπορικών ακινήτων και ακίνητης περιούσιας μέχρι το 2013 και επιπλέον 35 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.


Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επικεντρωθεί αρχικά στην πώληση περιουσίας που ελέγχεται από την ΚΕΔ, την κρατική εταιρεία της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμούνται στα 270 δισ. ευρώ. Περίπου το 20% του χαρτοφυλακίου της ΚΕΔ, που περιλαμβάνει εμπορικές εκτάσεις και ανεκμετάλλευτα ακίνητα στην Αθήνα και άλλες πόλεις, θα μπορούσε να διατεθεί προς πώληση μέσα στους επόμενους μήνες, όπως αναφέρει έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ


Οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει 5-8 δισ. ευρώ από την πώληση του Ελληνικού. Ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής έρευνας της EFG Eurobank, δηλώνει: «Η δέσμευση σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει στο να υπάρξει διαβεβαίωση προς τις αγορές… είναι σαφές ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ»



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!