Μετατοπίστηκε ο άξονας της Γης.


Τον άξονα της Γης φαίνεται να μετατόπισε ο σεισμός των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Χιλή, με αποτέλεσμα να ...

να μικρύνει η ημέρα, υποστηρίζει ο γεωφυσικός της ΝΑΣΑ, Ρίτσαρντ Γκρος.

«Η διάρκεια της ημέρας πρέπει να συρρικνώθηκε κατά 1,26 εκατομμυριοστά του δευτερόλεπτου», επισημαίνει ο Γκρος στο περιοδικό «Μπίζνεσγουικ»,
προσθέτοντας ότι ο άξονας γύρω από τον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης πρέπει να έχει μετακινηθεί κατά περίπου 8 εκατοστά.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Α. Ρίτμπουικ, υπογραμμίζει ότι ορισμένες αλλαγές ίσως είναι εμφανείς και κάποια νησιά μπορεί να μετατοπίστηκαν – το νησί Σάντα Μαρία, έξω από τις ακτές της Χιλής, μπορεί να ανασηκώθηκε κατά 32 μέτρα μετά τον σεισμό.
«Πρόκειται για το φαινόμενο του πατινέρ», λέει ο Ντέιβιντ Κέριτζ από τη Βρετανική Γεωλογική Επιθεώρηση του Εδιμβούργου. Οπως ο πατινέρ όταν κάνει κύκλο, επιταχύνει κρατώντας τα χέρια μέσα, έτσι γίνεται και με τη Γη που περιστρέφεται, αν αλλάξει η διανομή της μάζας της, αλλάζει και ο ρυθμός περιστροφής».
Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η κατάσταση στην Κονσεψιόν, όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς λεηλασίες μετά τον φονικό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο 763 ανθρώπων. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον. Η χιλιανή κυβέρνηση έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για ένα νοσοκομείο εκστρατείας, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και συστήματα καθαρισμού νερού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!