ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ


Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να μην είχε το αποτέλεσμα που κάποιοι περίμεναν εξαιτίας των διαφωνιών που προέκυψαν, ωστόσο, η λύση που προκρίνει η Γερμανία με μικρές αλλαγές θα περάσει μέσα στον Μάρτη.
Όμως, από σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας που είναι ήδη στην Ελλάδα, ξεκινούν τις πιέσεις στα υπουργεία για μεγάλες και άμεσες αλλαγές. Προτού δηλαδή καν ανακοινωθεί επισήμως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της γερμανικής λύσης, στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόϊκας θα μας προϊδεάσουν για το τι μας περιμένει.
Τα αιτήματα που θέτουν στο τραπέζι οι τροϊκάνοι προκειμένου να δώσουν την τέταρτη δόση του δανείου, αποτελούν ουσιαστικά και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα. Η μείωση του χρέους κάτω από 100%, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το μικρότερο κράτος είναι οι βασικές αρχές των δανειστών μας.
Εξειδικεύοντας, όμως τα μέτρα που θα μας ζητηθούν και που θα πρέπει να πάρουμε είτε άμεσα είτε σε βάθος τριετίας είναι:
  1. Νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα έχει ήδη στείλε τελεσίγραφο στην κ. Κατσέλη ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι ήδη σε ισχύ, δεν είναι καλός (γι’ αυτούς) και πρέπει να αλλάξει. Πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν σωματείο, θέλουν οι δανειστές μας έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το εργασιακό κόστος. Το “κούρεμα” θα γίνει μέσω των νέων συμβάσεων, κατά κύριο λόγο ατομικών σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που δεν έχει προηγούμενο.
  2. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά και μειώσεις ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο, άλλα ποιος την ρωτά… Ακόμη και οι λεονταρισμοί της κ. Κατσέλη είναι πλέον γραφικοί.
  3. Η τρόικα θα ζητήσει γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων σε προβληματικά ταμεία κατόπιν των αναλογιστικών μελετών. Εδώ είναι και το κόλπο καθώς η κυβέρνηση έχει αναθέσει τις μελέτες αυτές σε ειδικές εταιρείες αλλά τους δίνει ελάχιστα χρήματα, οπότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας των μελετών.
  4. Θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για εξοικονόμηση πάνω από 12 δισ., δηλαδή μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Οπότε τη διετία 2012-2014 θα πρέπει να βρεθούν τρόποι είσπραξης 12 δισ ευρώ τουλάχιστον. Και το ποσό είναι αδύνατο να καθοριστεί καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς μαύρες τρύπες. Η τελευταία που βρέθηκε από την τρόικα είναι τα 400 εκατ. ευρώ στους δήμους που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του 2010.
  5. Η τρόικα θα ζητήσει καταργήσεις προβληματικών ΔΕΚΟ και απολύσεις εργαζόμενων. Ενδεχομένως να μην ισχύσει το σενάριο 1 πρόσληψη προς πέντε απομακρύνσεις από το δημόσιο τομέα και οι προσλήψεις να είναι πολύ λιγότερες.
  6. Υπάρχει θέμα και με το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο. “Κόψτε τα πάντα, δε μας νοιάζει πως”, είναι η εντολή και η κυβέρνηση επισπεύδει το ενιαίο μισθολόγιο που θα κόψει τα επιδόματα και θα συρρικνώσει τους μισθούς.
  7. Ξαφνικά έχουν προκύψει και διάφορα σενάρια για ακόμη μια αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 25%, αν και η κυβέρνηση τα διαψεύδει.
  8. Ακόμη και ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών είναι στις προθέσεις των τροικάνων.
  9. Φυσικά οι αλλαγές στη φορολογία είναι απαραίτητες κυρίως ως προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής όπου η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο.
10.  Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις συνεχείς απαιτήσεις για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Από τα σχετικά επαγγέλματα εκτιμάται ότι πάνω από 200.000 εργαζόμενοι θα βγουν οριστικά.
11.  Ολα ανοικτά είναι και με την υπόθεση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι Γερμανοί πιέζουν για τα 67 αλλά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες. Ομως, όλα δείχνουν ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε προς τα εκεί.
12.  Τέλος, ραγδαίες θα είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τα ωράρια – λάστιχο που ετοιμάζονται. Δηλαδή εργασία όποτε θέλει ο εργοδότης με ρεπό όποτε θέλει να δώσει, μειωμένο ωράριο εργασίας ή λιγότερες ημέρες δουλειάς αλλά με αντίστοιχη μείωση των μισθών κ.λ.π.
Ολα αυτά τα ωραία θα αλλάξουν στις ζωές μας στο τέλος του κοινωνικού κράτους στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.ΠΗΓΗ:Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!