Καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων


Αρχείο:Cyprus map el.jpg

Δικές της έρευνες για αναζήτηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων προαναγγέλλει η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σούνα Ατούν, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Σταρ Κίπρις», δήλωσε ότι το ψευδοκράτος θα προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία και, ακολούθως, θα αρχίσει έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Την ίδια στιγμή, φαίνεται να χαμηλώνουν οι τόνοι στην κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει της συνέχισης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έναντι του προγράμματος λιτότητας που αποφάσισε να εφαρμόσει η Τουρκία στα Κατεχόμενα.
Ολα αυτά τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για κινητικότητα στο Κυπριακό το προσεχές διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έφθασε χθες στη Λευκωσία, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, που συνδέεται με τις αναμενόμενες εξελίξεις. Χθες βράδυ, ο κ. Δρούτσας παρεκάθησε σε δείπνο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη Λευκωσία, με προορισμό το Λονδίνο, όπου επίσης θα έχει συνομιλίες για το Κυπριακό και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Επισήμως, η Αθήνα αναφέρει ότι το ταξίδι του κ. Δρούτσα αφορά την έκθεση που θα καταθέσει στο τέλος του μήνα ο κ. Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία διαβλέπουν προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ να επιταχύνει τις εξελίξεις. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν προτάσεις για σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Ετσι, Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τον βηματισμό τους και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
NAYTEMPORIKH

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!