ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ

  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου

Ο Noory Fakhry* γράφει σχετικά με την εκδίωξη των Κούρδων στην Τουρκία


Στο Βόρειο Κουρδιστάν, μέρος της Τουρκίας παρόμοιο με όλα τα άλλα μέρη του Κουρδιστάν (Ιράν και τη Συρία), τα θεμελιώδη δικαιώματα των Κούρδων έχουν παραβιαστεί από την τουρκική κυβέρνηση. Οι μαζικές καταναγκαστικές εξώσεις Κούρδων είναι από τις πιο θεμελιώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαπράξει ενεργά πολλές καταναγκαστικές εξώσεις Κούρδων με ορισμένες αιτιολογήσεις. Τα τουρκικά στρατεύματα δαιμονιζουν χιλιάδες χωριά και ένα μεγάλο αριθμό πόλεων. Πάνω από 350.000 άτομα έχουν εκκενωθεί από 3.500 χωριά. Οι περισσότερες κατεδαφίσεις των κουρδικών χωριών με αυτή τη μέθοδο έγιναν στην Νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη περίοδο 1984-2000. Όμως η κυβέρνηση της Τουρκίας εξακολουθεί και συνεχίζει να καταστρέψει χωριά και να προβαίνει σε καταναγκαστικές εξώσεις Κούρδων με τις στρατιωτικές της δυνάμεις να βομβαρδίζουν την κουρδική περιοχή που οδήγησε σε ευρείες μετατοπίσεις πληθυσμού, πολλές απώλειες ζωής, και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Μία από τις δικαιολογίες για τις μετατοπίσεις και τις καταναγκαστικές εξώσεις των Κούρδων ήταν ότι τα κουρδικά χωριά παρέχονται υποστήριξη διοικητικής μέριμνας στο ΡΚΚ. Επίσης "η αιτίαση αυτού του δόγματος ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος του ΡΚΚ, τόσο από την αντίφαση (επανεγκατάσταση του πληθυσμού) όσο και από την διείσδυση (ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων, εφαρμόζοντας την αρχή του κινούμενου πολέμου και διεισδύοντας στο χώρο του PKK…).

Στο τακτικό επίπεδο, η επανεγκατάσταση και η βίαιη αστυνόμευση αγνόησαν αμφότερα το ανταρτοπόλεμο των τροφίμων, της προστασίας… και σε στρατηγικό επίπεδο, η νέα επιχείρηση ανάγκασε τους αντάρτες να επιλέξουν μεταξύ υποχώρησης ή εμπλοκής σε μια αντιπαράθεση με το κράτος στις αστικές περιοχές (ένα σκληρό περιβάλλον για ανταρτοπόλεμο αλλά ευνοϊκό για το κράτος) ". Αλλά πίσω από όλους αυτούς τους λόγους, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τις καταναγκαστικές εξώσεις των Κούρδων, που εφαρμόζονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν η αφομοίωση των Κούρδων στην τουρκική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι στρατιωτικές επιθέσεις, καταστρέφοντας τα κουρδικά χωριά, και η διεθνής επιδρομή έχει γίνει με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα '' ως σύμμαχος των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, η Τουρκία λαμβάνει όπλα από τις ΗΠΑ, από δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων
Hughes, Boeing, Raytheon και General Dynamics. Παρά την τρομακτική έκθεση για βίαιη κακοποίηση από τη Διεθνή Αμνηστία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποίησε εμπόριο όπλων με την Τουρκία. Ο πόλεμος στην Τουρκία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη χρήση όπλων των ΗΠΑ σε μάχες, οπουδήποτε στον κόσμο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Human Rights Watch (παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων): "στη διάρκεια των ματακινήσεων πλυθυσμού, οι τουρκικές δυνάμεις διατάζουν τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στη συνέχεια καίνε τα χωριά τους. Σε όλες τις περιπτώσεις που ερευνηθηκαν,  η τουρκική κυβέρνηση δεν καταβάλε καμία προσπάθεια για να παρέχει φροντίδα στους εκτοπισμένουσ αμάχους, πάλι μεπαραβίαση του διεθνούς δικαίου. Διάταζουν απλά τους χωρικους να βγουν απο τα σπίτια τους, τους λένε να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους πίσω, και στη συνέχεια κοιτάζουν τα σπίτια τους να καίνε. Μετά την καταστροφή, λένε στους χωρικους να περπατάνε προς την πλησιέστερη πόλη και να μην επιστρέψουν ποτέ". Στη ίδια στιγμή, εκατοντάδες Κούρδοι φονευονται ή τραυματίζονται.
Ένας άλλος λόγος των καταναγκαστικών εξώσεων των κουρδικών χωριών και ορισμένων πόλεων από την τουρκική κυβέρνηση είναι η κατασκευή φραγμάτων στην Νοτιοανατολική Τουρκία στο όνομα του σχεδίου «ανάπτυξης της Ανατολίας», χωρίς την τήρηση των διεθνώς καθιερωμένα κριτήρια. Έχουν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες γύρο από το φράγμα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα ανθρωπινά δικαιώματα και στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Για παράδειγμα, "δεκαοκτώ πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Yusufeli, θα είναι εντελώς ή εν μέρει καταδεδυμένα μόνο από το φράγμα Yusufili, με μετατόπιση 15.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους και που επηρεάζει έμμεσα άλλους 15.000 ανθρώπους. Δεν εκπονήθηκε κανένα σχέδιο επανεγκατάστασης και οι διαβουλεύσεις υπήρξαν ελάχιστες. Θα επηρεαστεί επίσης πολύ και η πολιτιστική κληρονομιά." Εν ολίγοις, το έργο είναι πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματα των ήδη φορτωμένων εσωτερικόν μετακινήσεων στη Τουρκία, με τεράστιες πιέσεις στις κοντινές πόλεις. Η καταστροφή των σπιτιών και αγροκτημάτων ομοίως θα επιφέρει την απώλεια της πλούσιας ιστορικά και αρχαιολογικά κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης της Hasankeyf, και τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

Καμιά από τις παραπάνω δικαιολογίες είναι νόμιμη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υποστήριξαν οι χωρικοί το
PKK
ή όχι; Καταναγκαστικοί εκτοπισμοί αυτού του τύπου είναι ασυνεπείς με το διεθνές δίκαιο, επειδή μετατοπίσεις και καταναγκαστικοί εκτοπισμοί δεν πρέπει να γίνονται για λόγους τιμωρίας.

Αλλά κάποιοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι ορισμένες μετατοπίσεις χωρικών έγιναν από το PKK, επειδή δεν υποστήριζαν το σχέδιο "απελευθέρωσης". Μα, είναι δυνατό να είναι αληθές; η βάση της πολιτικής τους είναι η υπεράσπιση των Κούρδων, προστατεύοντάς τους από την κτηνωδία της τουρκικής κυβέρνησης και ενημερώνοντας τους για τα δικαιώματά τους, όχι να τους εκφοβίζουν ή να τους αναγκάσουν να εγκαταλείπουν τα χωριά τους.

 Μπορούμε να δούμε το γεγονός αυτό σε μία από τις εκθέσεις της Human Rights Watch: "σε ορισμένες περιπτώσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας, μάρτυρες λένε στο παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι ίδιοι είχαν διαταχθεί να διαστρεβλώνουν τις πραγματικές συνθήκες θανάτων του άμαχου πληθυσμού για να κρύβουν τις κυβερνητικές ευθύνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση ως μαχητές του ΡΚΚ. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μάρτυρες ή συγγενείς διατάχθηκαν να ενημερώσουν άλλους ότι το "PKK έκαψε το χωριό"ενώ στην πραγματικότητα ήταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπεύθυνες, ή τους διέταξαν να πούνε ότι "Το PKK είναι υπεύθυνο" για συγκεκριμένους θανάτους που προκάλεσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα".

Καταναγκαστικές εξώσεις Κούρδων κατά της διάρκειας του πολέμου μεταξύ του
PKK και του τουρκικού στρατού είναι αντίθετες με τους κανόνες της σύμβασης της Γενεύης. Επειδή σύμφωνα με τις περιστάσεις και τις εκθέσεις της INGO
, οι Κούρδοι σε εκείνα τα χωριά δεν ήταν σε άμεσο κίνδυνο πόλεμου και δεν κατέστη αναγκαία για επιτακτικούς στρατιωτικούς λόγους να αφήσουν τα χωριά τους. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις πολλές ομολογίες των Κούρδων, αυτοί δέχθηκαν επιθέσεις σκόπιμα από τις στρατιωτικές δυνάμεις που σκότωναν, βασάνιζαν και ντρόπιαζαν τους Κούρδους για να αφήσουν τα χωριά τους και τελικά έκαιγαν τα σπίτια τους, χωρίς καμία προστασία και επανορθωτικά μέτρα.
Σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης οι ζημίες πρέπει να είναι περιορισμένες και οι μαχητές δεν θα πρέπει να στοχεύουν τα μη στρατιωτικά αντικείμενα αλλά ο τουρκικός στρατός ηθελημένα στόχευε χωριά και τους κατοίκους. Επιπλέον, αν σε οποιαδήποτε στιγμή του πολέμου χρειάζεται οι άνθρωποι να αφήσουν τα χωριά ή πόλεις τους, θα πρέπει να επιτρέπεται να επανέλθουν στα σπίτια τους το συντομότερο. '' Ασαφείς, κενές αιτιολογήσεις για μεγάλης κλίμακας μετατοπίσεις που έλαβαν χώρα για μια μακρά χρονική περίοδο δεν είναι αποδεκτές. Μαζική μετακίνηση πληθυσμού με την αιτίαση ότι αποτελεί μια κοινωνική βάση του αντιπάλου απαγορεύεται ρητά κατά τρόπο μη επιδεχόμενο.'' Η καταστροφή των χωριών των Κούρδων έγινε κυρίως με την χρήση του στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Το άρθρο 7, παράγραφος 1, (β) του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προβλέπει ότι η συστηματική και ευρέως διαδεδομένη «απέλαση ή αναγκαστική μεταβίβαση του πληθυσμού» είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που ορίζεται ως «καταναγκαστική μετατόπιση των προσώπων που αφορά η απέλαση ή άλλες καταναγκασμού πράξεις από την περιοχή στην οποία βρίσκονται νόμιμα, χωρίς λόγους που επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου». Παραβιάσεις των απαγορεύσεων μετατόπισης στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διώκονται ως εγκλήματα πολέμου. Συνεπώς, η Τουρκία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι αρχές της θα πρέπει να διώκονται για τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων. Επίσης, σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης, οι αρχές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν επίσης ευθύνη για την στρατιωτική και κατασκοπευτική υποστήριξη της Τουρκίας.

Δυστυχώς, όχι μόνο τα ζητήματα αυτά δεν προκαλούν οποιαδήποτε έκφραση φρίκης από τη διεθνή κοινότητα, αντίθετα, αυτοί συνεργάζονται με την Τουρκία στις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων και, περιορίζουν τις κινήσεις των Κούρδων για τα νόμιμα δικαιώματα τους για αυτοδιάθεση και αυτοάμυνα.

* Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Lund (Τουρκία), Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ANF NEWS AGENCY 01 February 2011,Αναδημοσίευση απο infognomonpolitics

Σχόλια

Ο χρήστης ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε…
Ντροπή. Τίποτα άλλο.
Ας τα βλέπουν αυτά και οι αμερικανόφιλοι αλλά ξέχασα αυτοί εθελοτυφλούν.
Ο χρήστης k είπε…
that photo is gorgeous!
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ,ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η.Π.Α.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!