"ΜΑΓΝΗΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ , ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Τα οθωμανικά μνημεία αναμένεται να αποτελέσουν το ισχυρότερο «όπλο» στη φαρέτρα των αυτοδιοικητικών αρχών της Βόρειας Ελλάδας, στην προσπάθεια που κάνουν να προσελκύσουν περισσότερους Τούρκους τουρίστες στην πόλη.
Το σπίτι, στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, το τζαμί του Ιλατζά Ιμαρέτ και το Μπέη Χαμάμ, στη Θεσσαλονίκη, είναι ο «πλούτος», που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν οι αρμόδιοι ώστε να δυναμώσουν το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ακόμη περισσότερο η «κάνουλα» των τουριστών από τη γειτονική χώρα και να εισρεύσουν χρήματα στην αγορά της πόλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικές αρχές και παραγωγικούς φορείς. Επιδίωξή του είναι, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, να «πλημμυρίσουν» οι δρόμοι της πόλης με Τούρκους επισκέπτες, δίνοντας έτσι «ανάσα», εν μέσω της οικονομικής κρίσης. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Η ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία αποτελεί έναν από τους πολλούς στόχους μας», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στην προσέλευση των Τούρκων πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάργηση της βίζας, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Επιπλέον, από πέρσι άρχισαν να δένουν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, φέτος αναμένεται τα κρουαζιερόπλοια να αποβιβάσουν -έστω και για λίγες ώρες- στη Θεσσαλονίκη περισσότερους από 4.000 Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία.


Η αυξημένη παρουσία των Τούρκων καταγράφεται και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Τον περασμένο χρόνο, περίπου 25.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ το 1995, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 3.000 άτομα ετησίως, ένα νούμερο, που ενδέχεται φέτος να αυξηθεί, καθώς από το Μάιο θα επανέλθουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη, από τις τουρκικές αερογραμμές, που είχαν διακοπεί το 2001.


«Πιστεύω ότι ο αριθμός των επισκεπτών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτούς που επισκέπτονται το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Διότι, εάν κάποιος έρθει για δεύτερη φορά θα προτιμήσει να περιηγηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη με την ιστορία της, την ταυτότητα της ως μοντέρνα πόλη, τη θάλασσα, το πράσινο και τη φιλοξενία των κατοίκων της, είναι μία πόλη που κερδίζει τους Τούρκους πολίτες. Οι εντυπώσεις των επισκεπτών, φεύγοντας, είναι πολύ θετικές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, Χουσεΐν Οζντεμίρ.


«Οι Τούρκοι πολίτες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τις επισκέψεις στα οθωμανικά μνημεία, δίνουν μια ζωντάνια και στην οικονομία της πόλης. Σε τουριστικές περιόδους βλέπουμε στους δρόμους τουρίστες που μιλάνε τουρκικά, ενώ αρκετά ξενοδοχεία έχουν όλα τους τα δωμάτια γεμάτα με τουρίστες από τη χώρα μου. Επίσης, οι επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τρόπους και ευκαιρίες για δουλειές στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ.Οζντεμίρ.


Τουρίστες αναζητούν και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας


Εκτός όμως από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας θέλουν να εκμεταλλευτούν τα οθωμανικά μνημεία και να προσελκύσουν τουρίστες.


Μεταξύ αυτών είναι και τα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας. Άλλωστε, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης στο μαυσωλείο του Γαζί Εβρενός, στο μαυσωλείο του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου, αλλά και στον Πύργο του Ρολογιού, που θεωρείται ο παλαιότερος σωζόμενος πύργος στην Ελλάδα.


«Με την αποκατάσταση ορισμένων μνημείων αρχίσαμε να έχουμε επισκέπτες από την Τουρκία. Όχι, όμως, συστηματικά, οργανωμένα και με έντονο ρυθμό. Θα προσπαθήσουμε με την αποκατάσταση και των υπολοίπων μνημείων να παρουσιάσουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους επισκέπτες», τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο νυν δήμαρχος Γιαννιτσών, Γρηγόρης Στάμκος.


Τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία


Τα πιο αξιόλογα οθωμανικά μνημεία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αιμιλία Στεφανίδου, βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο), στις περιοχές δηλαδή που εντάχθηκαν το 1912 – 13 στο ελληνικό κράτος, καθώς και στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια (Λέσβος, Κως, Ρόδος). Ελάχιστα -και όχι τόσο σημαντικά- σώζονται στην περιοχή της Πελοποννήσου.


Στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερα από 400 οθωμανικά μνημεία, που ήταν δημόσια και κοινωφελή κτίσματα, και κηρύχτηκαν διατηρητέα ως το 2002, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά μικρότερα κτίσματα όπως κρήνες, βρύσες και γέφυρες. Μετά το 2002, ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε, καθώς νέος νόμος προέβλεπε την ομογενοποίηση του τρόπου κήρυξης διατηρητέων μνημείων και την αυτόματη προστασία τους.


Σύμφωνα με την κ. Στεφανίδου, οι βασικότερες αιτίες καταστροφής των οθωμανικών μνημείων ήταν η ανάγκη της κοινωνίας να απαλλαγεί από τα σύμβολα του κατακτητή και της οθωμανικής ταυτότητας, μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, καθώς επίσης και η λανθασμένη χρήση τζαμιών και άλλων μνημείων από ιδιώτες.


Εργασίες στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται εργασίες αναστήλωσης στο σπίτι – μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Τούρκος πρόξενος έχει ζητήσει τη βοήθεια του δήμου για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών που αφορούν την αναστήλωση του κτιρίου.


«Το μουσείο – σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ είναι ένα παλιό κτίσμα και προβλέπεται μέσα στο 2011 να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης. Ελπίζουμε να δοθούν οι απαραίτητες άδειες για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτού ξεκινήσει το τουριστικό ρεύμα», ανέφερε ο κ. Οζντεμίρ.


Πηγη : ΑΠΕ Αναδημοσίευση απο το infoblog.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!