"ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, «Ημέρα της Αποχώρησης», στην Αίγυπτο κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει το ένα εκατομμύριο
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ κατά την ενδέκατη ημέρα των διαμαρτυριών, που έχει ονομαστεί «Ημέρα της Αποχώρησης», με τους διοργανωτές να ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει το ένα εκατομμύριο.
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στη διαδήλωση συμμετέχει και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σε γαλλικό ραδιόφωνο δήλωσε διαθέσιμος για να αναλάβει πολιτικό αξίωμα στη χώρα: «Είμαι φυσικά στη διάθεση της χώρας μου. Όμως θα δούμε τις πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να υπηρετήσει ως ένας πολίτης που έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος (για την προεδρία)».
Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαδηλώσεις αρχίζουν επίσης σε άλλα μέρη της Αιγύπτου.
Παράλληλα, οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συζητεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους πρόταση προς το Μουμπάρακ να παραιτηθεί αμέσως και να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν με την υποστήριξη του αιγυπτιακού στρατού.
Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν επίσης πληροφορίες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ αιγυπτιακής και αμερικανικής πλευράς σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει μια ομαλή πολιτική μετάβαση στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Μουμπάρακ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ότι έχει κουραστεί, αλλά ότι η χώρα του τον χρειάζεται.
«Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», ανέφερε ο πρόεδρος Μουμπάρακ.
«Όμως, εάν παραιτηθώ σήμερα θα έχουμε χάος», υπογράμμισε μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εκκλήσεις προς τον ίδιο για παραίτηση, είπε: «Δεν με ενδιαφέρει τι λένε για μένα. Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρομαι για τη χώρα μου».
Χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι διοργανωτές ετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις σήμερα ώστε να βάλουν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος». Ανταποκριτές διεθνών δικτύων κάνουν λόγο για αυξημένη παρουσία του στρατού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 25 Ιανουαρίου όταν ξέσπασαν οι αναταραχές.
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να διεξαγάγουν «διαφανείς και αμερόληπτες» έρευνες για τις πρόσφατες βιαιότητες στη χώρα.
«Βιαιότητες σημειώθηκαν την Τετάρτη και παρακολουθήσαμε σκηνές που προκαλούν σοκ ανάμεσα σε ομάδες που πετούσαν η μία στην άλλη κοκτέιλ Μολότοφ» και πέτρες, εξήγησε η Πιλάι σε συνέντευξη Τύπου.
«Για μια ακόμη φορά, η απουσία της αστυνομίας ήταν αξιοσημείωτη και ο στρατός απέτυχε να χωρίσει τις δύο ομάδες, με τραγικές συνέπειες» συνέχισε η Πιλάι.
«Πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες για να προσδιοριστεί αν αυτές οι βιαιότητες ήταν σχεδιασμένες και, αν ήταν, από ποιόν» πρόσθεσε η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ επιμένοντας ότι οι έρευνες αυτές «πρέπει να διεξαχθούν με διάφανο και αμερόληπτο τρόπο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!