Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία οχυρού

|
Ιορδανοί ηγέτες είπαν χθες Σάββατο στον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς ότι η ισχυρογνωμοσύνη που επιδεικνύει το Ισραήλ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους θα επιδεινώσει μόνο την οργή των Αράβων, δήλωσε ο νέος ιορδανός πρωθυπουργός Μαρούφ Μπαχίτ.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Μπαχίτ, τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ, για να συζητήσει τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Μπαχίτ συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην περιφέρεια--διατύπωση που αναφέρεται στη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο που οδήγησε στην παραίτηση του προσκείμενου στην Δύση προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή.

"Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία οχυρού και να σταματήσει όλες τις μονομερείς ενέργειες (. . .) ειδικά την ανέγερση νέων εποικισμών", είπε ο Μπαχίτ στον Μπερνς, σύμφωνα με ανακοινωθέν της ιορδανικής πρωθυπουργίας.

"Το Ισραήλ θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά στο μέλλον και να συνειδητοποιήσει ότι η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια των λαών είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία θα επιτείνει την οργή των λαών στην περιοχή ως αποτέλεσμα του ότι αισθάνονται [πως υπάρχει] μια ανισορροπία στα κριτήρια της δικαιοσύνης", φέρεται να είπε ο Μπαχίτ, πρώην πρεσβευτής της Ιορδανίας στο Ισραήλ που ονομάστηκε πρωθυπουργός μετά την καθαίρεση του Σαμίρ Ριφάι από τον μονάρχη του χασεμιτικού βασιλείου σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλώσεων που σάρωσαν τη χώρα κι είχαν έμπνευση τις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αποσυρθεί από τις άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρέτεινε την μερική αναστολή της εποικιστικής δραστηριότητας στην παλαιστινιακή Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη.

Ο Μπαχίτ φέρεται να είπε ακόμη στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι η κυβέρνησή του έλαβε το μήνυμα των "εξελίξεων" στην περιφέρεια και ότι "λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων" καθώς και την "καταπολέμηση της διαφθοράς".

Ο βασιλιάς Αμπντάλα είχε χθες χωριστή συνάντηση με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ.
: http://www.i-reportergr.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!