ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ



Να επισπεύσουν την εφαρμογή του σχεδίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους, πριν το μεγαλύτερο μέρος από αυτό καταλήξει στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΕ, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί αξιωματούχοι
. Όπως αποκάλυψαν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, στόχος είναι η όποια λύση να εφαρμοστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η επαναγορά των ομολόγων ή η εθελοντική αλλαγή των όρων τους.

«Οι επαναγορές θα περιελάμβαναν την απόσυρση ομολόγων ή την ανταλλαγή τους, ή θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν με τους πιστωτές να μειώσουν το κουπόνι και να επεκτείνουν τη λήξη», είπε στο πρακτορείο πηγή που όπως αναφέρεται, έχει γνώση των σκέψεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Εάν τα βάλει κανείς αυτά μαζί, μπορεί να πετύχει μια αξιοπρεπή μείωση της αξίας (των ομολόγων). Δεν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν θα είναι εθελοντικό, γιατί δεν θέλουν να τρομάξουν τις αγορές», πρόσθεσε.

Γαλλική πηγή προσκείμενη στο Nicolas Sarkozy είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης θα μπορούσε να δανείσει στην Ελλάδα τα χρήματα που απαιτούνται για να επαναγοράσει τα ομόλογά της ή να τα ανταλλάξει με άλλα, με πιο μακροπρόθεσμη λήξη, σε εθελοντική βάση.

«Οι αξιωματούχοι που εξετάζουν το timingτης όποιας μείωσης του ελληνικού χρέους γνωρίζουν ότι εάν περιμένουν περισσότερο, θα δουν το ελληνικό χρέος να περνά από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές στα χέρια της ΕΕ, καθώς η Αθήνα χρησιμοποιεί τα δάνεια της ΕΕ για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν», εξηγεί το Reuters. Όσο γρηγορότερα γίνει η ανταλλαγή ή η επαναγορά των ομολόγων, τόσο υψηλότερο μερίδιο των ζημιών θα αντιστοιχεί στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Η διαδικασία «μετακίνησης» του ελληνικού χρέους, από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα χέρια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχει ήδη ξεκινήσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, σύμφωνα με τα οποία η έκθεση των ξένων τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα είχε μειωθεί στα 184 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο από 223 δισ. που ήταν έξι μήνες νωρίτερα                          πηγή:ISOTIMIA.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!