ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Εγκαταλείψτε άμεσα την Αίγυπτο

Η αμερικανική Πρεσβεία στο Κάιρο επιθυμεί οι πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Ένα μήνυμα πριν από δύο ημέρες καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναβάλουν ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα και να είναι προσεκτικοί.


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών και τις Τουρκικές Αερογραμμές, θα προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό των περίπου 750 συμπολιτών μας που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια», δήλωσε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής του πυρήνα κρίσεων, στο γραφείο, του πρωθυπουργού, σε ένα ανακοινωθέν.

Τα δύο αεροσκάφη της δημόσιας αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν στη διάρκεια του πρωινού για τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.

"Φίμωσαν" το Al Jazeera

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε τις επιχειρήσεις του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. "Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε... την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα", ανέφερε μία δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο στρατός περιφρουρεί το υπουργείο Εσωτερικών

Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί τώρα το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καίρου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.
Οι διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν στο κτίριο στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ κατά τις οποίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πάρε το αεροπλάνο και φύγε

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου, απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.

"Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία.

"Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει", φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου κι ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.

Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ, υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει» το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.

«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι, που χαρακτηρίζεται «αντιφρονών» από δυτικούς αναλυτές. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς «άχρηστους.»

«Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων, όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο Αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει.»

Ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο.»

«Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, είπε πως «ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την Αίγυπτο. . . πρέπει να υποστηρίζουν το λαό, όχι τους δυνάστες του».

Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν

Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, δήλωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!