Ενιαίους κανόνες για τις τράπεζες προωθεί η ΕΕ


Ο επικεφαλής της Τραπεζικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί ότι στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η "αληθινή δύναμη" ενός ενιαίου συνόλου κανόνων, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη επίβλεψη των τραπεζών.


Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να αποδυναμώσει τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως είναι η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας. Ορισμένοι τραπεζίτες, παράλληλα, ανησυχούν μήπως ίσως συνεπάγεται και πλήγμα στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζών.



Ο κ. Andrea Enria, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, δήλωσε πως η χρηματοοικονομική κρίση υπέδειξε τις αδυναμίες των συναινετικών προσπαθειών συντονισμού στη ρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, δήλωσε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις νέες της δυνάμεις -που εμπεριέχονται στο ενιαίο βιβλίο κανόνων- για να ακολουθήσει μία πιο σκληρή γραμμή.


"Νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να γίνει με περισσότερη ιεραρχία", δήλωσε ο κ. Enria σε συνέντευξή του στους "Financial Times", στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. "Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικές συζητήσεις πολιτικής, να πάρουν αποφάσεις και να κινήσουν καταστάσεις. Το ενιαίο βιβλίο κανόνων είναι μία αληθινή δύναμη. Θα ήταν ολέθριο να έχουμε και πάλι ανταγωνισμό όσον αφορά στους κανόνες", δήλωσε.
Ως γενικός γραμματέας του προκατόχου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ο κ. Enria είχε προσπαθήσει πριν από 5 χρόνια να πείσει τις εθνικές εποπτικές αρχές να προωθήσουν την ενίσχυση των ρευστοποιήσιμων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών και να προχωρήσουν σε εναρμονισμό των κανόνων για τα κεφάλαιά τους. Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα μπορούσαν να είχαν σώσει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα από μεγάλο μέρος της ζημίας που προκλήθηκε κατά τη χρηματοοικονομική κρίση.


Η πρωτοβουλία, όμως, προκάλεσε διαμάχες, με αποτέλεσμα η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 να βρει τις εποπτικές αρχές ακόμα να συζητούν. "Θα μπορούσαμε να είχαμε θέσει ένα σημείο αναφοράς για την παγκόσμια συζήτηση, αλλά δεν είχαμε τα εργαλεία. Δεν είχαμε τη δύναμη" ανέφερε ο κ. Enria.


Η προτεραιότητά του είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, που καταστράφηκε τον προηγούμενο χρόνο καθώς μόλις τέσσερις μήνες αφού οι ιρλανδικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ κοπώσεως κατέρρευσαν.


Τραπεζίτες και αναλυτές επισημαίνουν πως, εάν ο κ. Enria πετύχει στον στόχο του να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ισχυρό κόμβο αποφάσεων, θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην εποπτεία του τραπεζικού κλάδου.


"Σε πέντε χρόνια θα αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και στις Βρυξέλλες. Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας θα είναι μία ανάμνηση", αναφέρει στέλεχος παγκόσμιας τράπεζας, που εδρεύει στο Λονδίνο.


Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής -το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των 27 μελών της Ε.Ε.- μπορεί να λάβει αποφάσεις με πλειοψηφία. Σε έκτακτες καταστάσεις το διοικητικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει αποφάσεις των εθνικών τραπεζικών αρχών, αν και υπάρχουν όρια στις αρμοδιότητές του σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για τη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι εθνικές εποπτικές αρχές για την επιβολή περιορισμών στα πιστωτικά ιδρύματα. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γα την ενίσχυση της πανευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας δίνουν τη δυνατότητα για χειρισμούς σε εθνικό επίπεδο και εφαρμόζονται μόνο στις μεγαλύτερες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως δήλωσε ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τη Δευτέρα σε ομιλία του στη Γερμανία.


Ο κ. Enria αναφέρει πως στόχος του είναι να πράξει περισσότερα για την τυποποίηση του τρόπου εφαρμογής των κανόνων από τις εθνικές εποπτικές αρχές, σε γενικό επίπεδο αλλά και με την υιοθέτηση εξειδικευμένων οργανισμών. Θέλει επίσης να προωθήσει μία ευρύτερη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι εθνικές εποπτικές αρχές. "Ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι… τι πήγε στραβά με την τραπεζική εποπτεία και πώς θα το διορθώσουμε", καταλήγει.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!