ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ.....ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ...ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΓΚΟΛΤΣΕ ΝΤΕΛΤΕΦ...



Οι Βούλγαροι γιορτάζουν, στη Βάρνα, την επέτειο γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ

Φεβρουάριος 5, 2011.

«Ηγετική φυσιογνωμία της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) και ‘Μακεδόνας’ ήρωας», ο Γκόλτσε Ντέλτσεφ για τους Σλαβο-σκοπιανούς της Βαρντάρσκας.

«Μεγάλος Βούλγαρος Επαναστάτης και Εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας» ο Γκότσε Ντέλτσεφ για τους Βουλγάρους.

Μη ζαλίζεστε. 

Το ίδιο άτομο διεκδικούν οι Σλάβοι των Σκοπίων που τον έχουν ονομάσει ‘Μακεδόνα’΄, ενώ ο ίδιος δήλωνε Βούλγαρος, και  οι Βούλγαροι, που ωρύονται ότι ήταν …Bούλγαρος!

 Και αυτά εν έτει  2011!

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τον εορτασμό των Σκοπιανών, αλλά και των Βουλγάρων για την επέτειο των  139 χρόνων από τη γέννηση του.

Τι γράφουν οι Σκοπιανοί

Χθες έγινε εορταστική λειτουργία, σε εκκλησία των Σκοπίων, για την 139η επέτειο της γέννησης του ‘Μακεδόνα’ επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ (φωτό έναντι).
Λουλούδια απέστειλαν  ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι,  ο αντιπρόεδρος Βάσκο Ναουμόφσκι, ο Αμπντιλακίμ Ακέμι και η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάν Γιανκουλόβσκα. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των δήμων, ιδρυμάτων, ενώσεων κλπ.
Θα κατατεθούν στεφάνια στο άγαλμα του Γκότσε Ντέλτσεφ στην πλατεία των Σκοπίων και θα  διοργανωθεί φεστιβάλ με την ονομασία «Ημέρες Ντέλτσεφ» με παραστάσεις και χορωδίες.

Και τώρα οι Βούλγαροι...

«Στεφάνια και λουλούδια θα κατατεθούν  στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην Αλέα της Αναγέννησης στον ‘κήπο της θάλασσας’ της Βάρνας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το VMRO, για την επέτειο των 139 ετών από τη γέννηση του Μεγάλου Βούλγαρου Επαναστάτη και Εθνικό ήρωα των Βουλγάρων Γκότσε Ντέλτσεφ.

»Το απόγευμα θα διοργανωθεί συναυλία στη μνήμη του αγωνιστή της ελευθερίας.»

Βέβαια όταν γεννήθηκε ο Γκότσε Ντέλτσεφ στο Κιλκίς το 1872, γόνος μίας από τις ελάχιστες βουλγαρικές οικογένειες της τότε μικρής κωμόπολης, δεν υπήρχε ο καθορισμός 'Μακεδόνας', όπως θέλουν να παρουσιάσουν  οι σημερινοί πολίτες της Βαρντάσκας.

Βιογραφικό

Ο Ντέλτσεφ, γιος του Νικολάου και της Σουλτάνας, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή της Θεσσαλονίκης και κατόπιν στην Σόφια στην Στρατιωτική Ακαδημία. Συμμετείχε στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης του  VMRO του 1896. Εργάστηκε στη δημιουργία βουλγαρικών βάσεων και βουλγαρικών επιτροπών σύμφωνα με εντολές του βουλγαρικού κομιτάτου. Σκοτώθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 4 Μαίου του 1903 στο χωριό Μπάνιτσα.
Ο ίδιος βέβαια καθόριζε τον εαυτό του ως Βούλγαρο της Μακεδονίας.


--

Τα δημοσιεύματα είναι από το Σκοπιανό "Inpress' και από το βουλγαρικό "VMRO".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!