Ουσία αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά ένα τρίτο.




Μία ουσία που ανακαλύφθηκε στο έδαφος νησιού του Νότιου Ειρηνικού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαδικασίας γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα.Όταν Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν την ουσία ραπαμυκίνη σε ηλικιωμένα ποντίκια, είδα τη διάρκεια ζωής τους να αυξάνεται μέχρι και 38%. Τα ευρήματα των επιστημόνων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, δημιουργούν ελπίδες για επιβράδυνση της γήρανσης στους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, Βρετανός ειδικός προειδοποίησε ότι η χρήση της ουσίας με σκοπό αύξησης της διάρκειας ζωής μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ραπαμυκίνη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα Νησιά του Πάσχα, τη δεκαετία του 1970. Χρησιμοποιείται ήδη για να εμποδίσει την απόρριψη μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία κατά του καρκίνου.
Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν μεγαλώσει ώστε να μιμούνται τον ανθρώπινο οργανισμό σε ότι αφορά την γενετική διαφοροποίηση και την ευαισθησία σε ασθένειες. Η ραπαμυκίνη επέκτεινε τη προσδοκώμενη διάρκεια ζωής των ποντικιών κατά 28%-38%.
Ανάγοντας τα ποσοστά στον άνθρωπο, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από την προσδωκόμενη αύξηση στην περίπτωση ίασης του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο τρόπος δράσης της ραπαμυκίνης φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τον έλεγχο της προσλαμβάνουσας τροφής, μέθοδος που αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Στοχεύει μία πρωτεΐνη στα κύτταρα, την mTOR, που ελέγχει πολλές διεργασίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και την αντίδραση στο στρες.
Η Δρ. Λιν Κοξ, ειδικός στη γήρανση, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε την μελέτη «συναρπαστική». «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν δίνεται σε ηλικιωμένα ποντίκια, καθώς θα ήταν προτιμότερο να χορηγείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους παρά να εκλαμβάνεται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δε θα πρέπει κανείς να επιχειρήσει να λάβει την ουσία για να προεκτείνει τη διάρκεια ζωής του, αφού η ραπαμυκίνη καταστέλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!