ΕΙΣΔΡΟΗ ΡΩΣΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΩΝ ΣΤΗ ΕΛΒΕΤΙΑ



Javier Blas (Λονδίνο)





Η Ελβετία βιώνει μεγάλη εισροή Ρώσων εμπόρων πετρελαίου, στηρίζοντας την προσπάθεια της χώρας να καταστεί το κορυφαίο κέντρο φυσικής εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο.


Η κρατική Rosneft, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, και η Bashneft, κορυφαία στην διύλιση και ταχέως αναπτυσσόμενη στην παραγωγή, έχουν εγγραφεί στα μητρώα πετρελαϊκών επιχειρήσεων στην Γενεύη και την Ζυρίχη, τις τελευταίες εβδομάδες
. Και οι δύο επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα με έδρα την Μόσχα.


Η έλευση των δύο ρωσικών επιχειρήσεων ακολουθεί τα βήματα της TNK-BP, που ανακοινωσε το σχέδιο δημιουργίας βραχίονα εμπορία με έδρα την Γενεύη, τον Νοέμβριο.


Η Ελβετία είδε την πρώτη εισροή Ρώσων traders πετρελαίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Η ένωση Geneva Trading and Shipping Association, εκτιμά ότι η ελβετική πόλη διαχειρίζεται το 75% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Η Ρωσία είναι η Νο1 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, καθώς υπερκέρασε την Σαουδική Αραβία πέρσι.


Η Rosneft ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την λειτουργία της θυγατρικής της Rosneft Trading SA στην Rue du Rhône στην Geneva, πολύ κοντά στις ανταγωνιστικές Trafigura, Gunvor και Mercuria, που είναι Νο3, Νο4 και Νο5 αντιστοίχως στην εμπορία πετρελαίου. Η Bashneft έστησε την Bashneft Trading στα περίχωρα της Ζυρίχης.
Πετρελαϊκοί παράγοντες και τραπεζίτες, δηλώνουν ότι οι νέες αφίξεις ενισχύουν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελβετίας στην φυσική αγορά εμπορίας πετρελαίου, εις βάρος του Λονδίνου, που υφίσταται αποχωρήσεις, εξαιτίας των ευρύτερων διαμαρτυριών της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας για την αυστηρή επόπτευση στο Λονδίνο.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!