ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ



Πηγή: Express.gr 
TO στίγμα των γερμανικών προθέσεων για τη σχεδιαζόμενη οικονομική διακυβέρνηση που αναμένεται να κυριαρχήσει στις εργασίες της μονοήμερης συνόδου κορυφής που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες φρόντισε να δώσει χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την ευκαιρία της συνάντησής της στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο. «Δεν βρίσκεται σε κρίση το ευρώ αλλά υπάρχει κρίση υπερβολικού χρέους σε ορισμένα κράτη - μέλη», είπε η καγκελάριος.
Και πρόσθεσε με νόημα: «Οφείλουμε όλοι να μην δαπανούμε περισσότερο απ' όσα κερδίζουμε κάθε χρόνο»... Δεν παρέλειψε φυσικά να δηλώσει ότι «η Ισπανία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση με τα μέτρα που έχει πάρει, αλλά... δεν είναι επαρκή».
 Μια εκτίμηση που ακούγεται ειρωνικά και απευθύνεται εδώ και μία διετία και για την ελληνική περίπτωση. «Δεν έχουμε ανάγκη μια επανίδρυση του ευρώ, αλλά να καταστεί το ευρώ πιο ανταγωνιστικό και να διατηρηθεί στο μέλλον το Σύμφωνο Σταθερότητας», ανέφερε η κ. Μέρκελ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη σκιαγράφηση των γερμανικών προθέσεων όσον αφορά τη σημερινή σύνοδο, που στηρίζονται στο δίπτυχο: αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Για την κ. Μέρκελ «πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, διότι ο ανταγωνισμός στον κόσμο είναι σκληρός».
Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα προτείνει θα περιλαμβάνει την κατάργηση της προσαρμογής των μισθών στον πληθωρισμό, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και μια εναρμόνιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η καγκελάριος επιβεβαίωσε τις τελευταίες πληροφορίες ότι στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων θα ζητηθεί από τον γαλλογερμανικό άξονα μια σύγκλιση των κρατών - μελών και όχι εναρμόνιση. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι στη σύνοδο των «27» θα επιδιωχθεί ο καθορισμός ενός ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στα κράτη - μέλη. Οσες χώρες, λοιπόν, έχουν σήμερα χαμηλό συντελεστή, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία (12%) καθώς και η Ιρλανδία (12,5%), θα υποχρεωθούν να τον αυξήσουν, ενώ άλλες θα τον μειώσουν.
Η κ. Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γερμανικό αίτημα να υπάρξει συνταγματική δέσμευση των «17» της ευρωζώνης για τη διατήρηση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν μίλησε χθες περί ανάγκης αποφυγής διαφορετικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Δυσαρεστημένος θα πρέπει να είναι και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την εμμονή του Νικολά Σαρκοζί για συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης μία φορά τον χρόνο, θέτοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τη σύνοδο υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!