Το δίκτυο Al Jazeera έρχεται στα Βαλκάνια


Οι ιστορικές λαϊκές εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο επαναφέρουν με τον πιο εμφατικό τρόπο στο διεθνές προσκήνιο το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, του οποίου ο ρόλος στις εξελίξεις υπήρξε καθοριστικός.

Το σημαντικότερο μέσο ενημέρωσης του αραβικού κόσμου ιδρύθηκε το 1996 από τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλιφά αλ Τανί, και έγινε ευρέως γνωστό κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής και κατοχής σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Σήμερα συνεχίζει να χρηματοδοτείται από τον εμίρη, ενώ μέρος των εσόδων αντλείται από τη διαφήμιση και τις συνδρομές.

Εντός του προσεχούς διμήνου, αναμένεται να εγκαινιάσει και το νέο του αγγλόφωνο ειδησεογραφικό «στρατηγείο» στα Βαλκάνια, με έδρα το Σεράγεβο και στόχο να υπερβεί το ποσοστό τηλεθέασης του αμερικανικού δικτύου CNN στη Βαλκανική Χερσόνησο. Τo ύψος της επένδυσης του Balkan Channel (όπως αναμένεται να λέγεται) θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ για το 2011.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγορά του καναλιού Cine 5 έναντι 40,5 εκατ. δολαρίων, γεγονός που ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την παρουσία του Al Jazeera στην περιοχή.

Το τηλεοπτικό σήμα του Al Jazeera φτάνει σε 50 εκατ. νοικοκυριά ανά τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του υπερβαίνει τους 3.000, μεταξύ των οποίων 400 δημοσιογράφοι από τουλάχιστον 60 χώρες.

Το αγγλόφωνο δίκτυο άρχισε να εκπέμπει το 2006 και έκτοτε έχουν εγκαινιαστεί μια σειρά προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων ένα παιδικό, μια σειρά ντοκιμαντέρ και αθλητικές εκπομπές.

Το βαλκανικό Al Jazeera αναμένεται να αποτελέσει μια επιπλέον φωνή στο τηλεοπτικό τοπίο της Βοσνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, πολλοί διαβλέπουν στην επενδυτική πρωτοβουλία ένα έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και επιθυμία για πολιτική επιρροή, χωρίς ωστόσο αυτό να ερμηνεύεται ως πρόθεση ενίσχυσης των ακραίων ισλαμικών στοιχείων.

Από το 1996 έως σήμερα το Al Jazzera έχει καταστεί αντικείμενο ποικίλων επικρίσεων. Εχει «κατηγορηθεί» για ανεκτικότητα και επιείκεια απέναντι στους ισλαμιστές και από την άλλη για... άδικη μεταχείρισή τους.

«Το δίκτυο παρουσιάζει μόνο την πλευρά των Αράβων θυμάτων» υποστηρίζουν πολλοί. «Τουναντίον», ισχυρίζεται η άλλη πλευρά, προσάπτοντάς του συχνές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

ΕΘΝΟΣ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!