ΔΗΜ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:"ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011"

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, έπειτα και από την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του Δ. Χριστόφια, του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου,
εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα και ότι θα ανταποκριθεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα τερματίσει την κατοχή και θα αποδεσμεύσει την Κύπρο από τις ξεπερασμένες μορφές κυριαρχίας και θα εδραιωθεί ένα κράτος βασισμένο στο διεθνές δίκαιο που  θα έχει ως βάση τις αρχές της Ε.Ε.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το Κυπριακό ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι χωρίς την επίλυσή του δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ενέργειας είπε ότι υπάρχουν "συγκλίνοντα συμφέροντα" και πως εδώ και χρόνια υπάρχει συντονισμός των δραστηριοτήτων των δύο μερών. Όσον αφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είπε ότι υπάρχει διαρκής συντονισμός και πως η συνεργασία είναι υποδειγματική, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητους τομείς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει θετική προοπτική από την αξιολόγηση των πηγών που ενδεχομένως βρίσκονται στο υπέδαφος.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, είπε ότι οι περιπτώσεις αυτές μελετούνται με πολύ μεγάλη προσοχή και με συγκεκριμένο τρόπο, διευκρινίζοντας πως η κάθε κίνηση έχει πολιτικής σημασίας επιπτώσεις.
Χρειάζεται σοβαρότητα γιατί με το θόρυβο που πολλές φορές γίνεται και τον υπέρμετρο ζήλο "σκοτώνουμε εν τη γεννέσει τη δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των δυνατοτήτων" είπε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις από τη τριμερή συνάντηση στη Γενεύη και τη στάση της Ελλάδας,  είπε ότι η χώρα μας είναι το στήριγμα της Κύπρου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το στέρεο υπόβαθρο συνεργασίας που προσφέρει.
Η όποια λύση, υποστήριξε, θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ακόμη και στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί Ταλάτ. Η απόφαση για την επίλυση βασίζεται αποκλειστικά στην Τουρκοκυπριακή πλευρά που μέχρι τώρα επιδεικνύει άρνηση.
Απέδωσε δε τις όποιες καθυστερήσεις στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει την καλή διάθεση να προχωρήσει σε επίλυση του κυπριακού που θα είναι βιώσιμη και αποδεκτή από το λαό και μέσα στο 2011 εάν δώσει το χέρι η Τουρκία.
Είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται τη διασύνδεση και τις εδαφικές προσαρμογές, ενώ αντιδρά και στο θέμα καταγραφής των εποίκων αλλά και στο ζήτημα του περιουσιακού.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε επίσης αναφέρει ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση ότι τόσο ο Έρογλου όσο και η Άγκυρα, θα σεβαστούν τη βάση λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και επιδείξουν την ίδια με τη δική μας καλή θέληση.
Επίσης ο Κύπριος πρόεδρος σχολιάζοντας τη συνάντηση της Γενεύης, αναφέρει ότι ο Έρογλου δεν αποδέχθηκε με σαφή και δεσμευτικό τρόπο τη διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων και δεν απάντησε θετικά στην πρόταση  για απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα από τον ΟΗΕ προκειμένου να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εποίκων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστόφιας στη συνέντευξή του λέει ότι δεν θέτει όρους για νέα συνάντηση τον Μάρτιο ή Απρίλιο με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Έρογλου. Ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τις επικρίσεις που θέλουν την Ελληνική κυβέρνηση να είναι "απλός θεατής" στο κυπριακό.
Τέλος ερωτηθείς για το εάν στις σημερινές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί και η συμφωνία για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου - Ελλάδος,απαντά ότι "η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο".ΠΗΓΗ:enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!