" ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ " ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

\
Σχέδιο δράσης τριών σημείων, που προβλέπει την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που εμφανίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από την δευτερογενή αγορά και τη μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από τον μηχανισμό εξετάζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, και αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών.


Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία, ύψους 60 δισ. ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές.


Μπαρόζο και Ρεν για τη δημοσιονομική εξυγίανση


Σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση, πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας και μόνιμη προστασία των κρατών από τα παίγνια των αγορών είναι το τρίπτυχο των προτάσεων που σε γενικές γραμμές υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης μια έκθεσής της για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2011. Αναλυτικά





"Όχι" Βερολίνου στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης


Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας ΕFSF. "Δεν θέλω να το σχολιάσω τώρα" δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με την ανακίνηση του θέματος εκ μέρους του Ζοζέ Μπαρόζο και του Όλι Ρεν.


Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι- στο Βερολίνο- η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι μόνον μία χώρα- η Ιρλανδία- έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.


Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνοντας πως "ούτε φρόνιμο αλλά και ούτε απαραίτητο" είναι να γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για τη διεύρυνση της ασπίδας προστασίας. Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία απορροφά μόνον το 10% του μηχανισμού και μένει διαθέσιμο το άλλο 90%.


Συνάντηση Μέρκελ- Στρος Καν


Συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έχει στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντικείμενο της συνάντησης στην καγκελαρία είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες-μέλη για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.


"Επ΄ αυτού ο κ. Στρος Καν θα έχει προτάσεις για τις οποίες η καγκελάριος θα συζητήσει μαζί του", είπε.


Ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει διατυπώσει επανειλημμένα κριτική για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας και το πρόβλημα αυτό συνιστά για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!