Ifo:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ



Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της προέβη ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκτιμώντας ότι το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
«Ουσιαστικά πιστεύω πως η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σύντομα», δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios, σημειώνοντας πάντως πως θεωρεί απίθανο να χρειασθεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος του οι Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
«Πιστεύω πως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ� ό,τι η Ελλάδα. Ανήκουν σε άλλη κατηγορία» και είναι ικανές να αποπληρώσουν το χρέος τους, ανέφερε ο Ζιν στη συνέντευξη, τμήματα της οποίας δόθηκαν για προδημοσίευση στο πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους της, παρά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη θα πλήξει κατά βάση τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, υπογράμμισε ο Ζιν.
«Τα ελληνικά τοκοχρεολύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες», ανέφερε.
Ο Ζιν απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Απεναντίας εμφανίστηκε επικριτικός στην ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία τις χειμαζόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως αυτές έχουν ξοδέψει πέρα από τις δυνατότητές τους και πρέπει τώρα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. «Το να ζεις με δανεικά κονδύλια είναι σα να παίρνεις ναρκωτικά. Δεν είναι υγιές. Ως εκ τούτου τα ναρκωτικά θα πρέπει να μειωθούν. Και όσο πιο σύντομα κατανοήσουν πως θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα διαβίωσής τους ανάλογα με το εισόδημά τους, τόσο πιο εύκολο θα γίνει», πρόσθεσε.
«Την τελευταία 10ετία υπό το κράτος του ευρώ, η Γερμανία έχει χάσει πολύ αίμα, μέσα από μεταγγίσεις αίματος σε οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τόνισε ο Ζιν αναφερόμενος στις μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας προς τις περιφερειακές χώρες.ΠΗΓΗ:NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!