FINANCIAL TIMES:ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ως εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει το «πρόγραμμα λιτότητας» ερμηνεύουν τα διεθνή ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μεγαλύτερα Γράμματα
Text Size
Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Financial Times: Απέδωσε το στοίχημα του Παπανδρέου
Το «όχι» στις πρόωρες εκλογές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δίνει τους τίτλους στα διεθνή ΜΜΕ που άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα ως «εντολή» προς την κυβέρνηση να συνεχίσει το «πρόγραμμα λιτότητας».

«Ο Παπανδρέου αρνείται τις πρόωρες εκλογές μετά από περιφερειακές απώλειες» είναι ο τίτλο του άρθρου της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», στο οποίο επισημαίνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «έκανε πίσω» από την «απειλή του για πρόωρες εκλογές, παρά τις απώλειες που υπέστη το σοσιαλιστικό του κόμμα στις περιφερειακές εκλογές».
«Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου» επισημαίνει η εφημερίδα, απηύθυνε «έκκληση για ενότητα και δημιουργική συμβολή» σε κάθε έλληνα προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που έφεραν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός επισημαίνουν οι Financial Times «άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω σκληρές μεταρρυθμίσεις κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα».
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις αναλυτών, εκτιμά ότι η χαμηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία, «με περίπου το 50% των ψηφοφόρων να απέχουν σε ορισμένες περιοχές» δείχνει δυσαρέσκεια με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δημοσκόπηση έδειξε πως το 80% των ψηφοφόρων τάσσεται κατά της προοπτικής πρόωρων εκλογών.
Financial Times: Απέδωσε το στοίχημα του Παπανδρέου
«Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών χθες βράδυ αφού κέρδισε αρκετή υποστήριξη στις τοπικές κάλπες ώστε να αποφασίσει ότι μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα λιτότητας» είναι η εκτίμηση του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, με την βρετανική εφημερίδα The Guardian να εκτιμά το ίδιο.
Ανακούφιση από την ακύρωση των πρόωρων
«Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων φέρνουν το σοσιαλιστικό κόμμα του Παπανδρέου μπροστά στις επτά από τις 13 περιφέρειες, με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις υπόλοιπες, παρότι ορισμένες μάχες είναι πολύ αμφίρροπες και σχεδόν όλες πρόκειται να κριθούν την ερχόμενη Κυριακή» προσθέτει το Reuters, αναφέροντας ότι «πολλοί ανακουφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (από την διαγραφή της προοπτικής πρόωρων εκλογών) αλλά η υψηλή αποχή και η μικρή διαφορά μεταξύ κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης, διατηρούν τους κινδύνους για το πρόγραμμα Παπανδρέου».
Ο βρετανικός ειδησεογραφικός οργανισμός ΒΒC επίσης αναφέρεται στην ακύρωση της προοπτικής πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι το «Σοσιαλιστικό Κόμμα απέφυγε μια συντριπτική ήττα στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές».
Το ΒΒC τονίζει επίσης ότι ο ίδιος ο «Παπανδρέου δήλωσε πως τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν η κυβέρνησή του να προχωρήσει με το πρόγραμμά του», ενώ ο ανταποκριτής του στην Αθήνα, Μάλκολμ Μπράμπαντ εκτιμά ότι «το στοίχημα του Παπανδρέου απέδωσε και η προειδοποίησή του έπεισε αρκετό κόσμο να στηρίξει το κόμμα του».
Θα ηρεμήσουν οι αγορές
«Ωστόσο πολλοί ψηφοφόροι απείχαν και το αποτέλεσμα δύσκολα ερμηνεύεται σαν σαφής υιοθέτηση του προγράμματος λιτότητας Παπανδρέου» προσθέτει ο ανταποκριτής του BBC.
Το BBC καταλήγει αναφέροντας πως «η απόφαση να μην γίνουν πρόωρες εκλογές θα ευχαριστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αγορές, που είχαν γίνει νευρικές στην προοπτική πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα».
Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times έχει τίτλο «ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για νίκη στις τοπικές εκλογές που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την λιτότητα».
Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Παπανδρέου δήλωσε πως νίκησε τόσο για λογαριασμό του ΔΝΤ όσο και του ελληνικού λαού, βασιζόμενος στις προβλέψεις και καλά αποτελέσματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ευρέως θεωρούντο δημοψήφισμα για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας.
Οι New York Times επισημαίνοντας ότι οι τοπικές εκλογές ήταν ουσιαστικά «το πρώτο πολιτικό τεστ για τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει ότι ο Παπανδρέου «έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει με τα μέτρα που υιοθέτησε Ελλάδα τον Μάιο».
Ορδές ψηφοφόρων έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους
Από την πλευρά της η επίσης αμερικανική εφημερίδα Washington Post έχει τίτλο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπόσχεται να προχωρήσει με την λιτότητα» και αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι προηγούνται σε επτά από τις περιφέρειες, «παρότι οι συντηρητικοί είχαν σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με την συντριπτική τους ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009».
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην υψηλή αποχή τονίζει ότι «ορδές ψηφοφόρων έδειξαν επίσης την δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση (...) απέχοντας από τις κάλπες».
Η Wall Street Journal με τίτλο «Οι Έλληνες Σοσιαλιστές Κερδίζουν Οριακά στις Τοπικές Εκλογές» επισημαίνει σε άρθρο της ότι οι «έλληνες σοσιαλιστές επέζησαν του βασικού τεστ της δημοτικότητάς τους, κερδίζοντας τις τοπικές εκλογές που ευρέως θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για το σκληρό, τριετές πρόγραμμα λιτότητας».
«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι το μήνυμα των τοπικών εκλογών θα οριστικοποιηθεί στις επαναληπτικές της ερχόμενης Κυριακής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποσπάσει «λευκή επιταγή» από τους ψηφοφόρους» σημειώνει η εφημερίδα, καταλήγοντας: «Ωστόσο, τα αποτελέσματα απέχουν ακόμη από το να ηρεμούν τα νεύρα των επενδυτών από το φόβο της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα».
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός Bloomberg αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου θα προχωρήσει στην μείωση του χρέους της Ελλάδας μετά την νίκη στις τοπικές εκλογές» και προσθέτει ότι «οκτώ στους δέκα Ελληνες ήταν αντίθετοι με τις πρόωρες εκλογές».
Η γαλλική Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «ο έλληνες πρωθυπουργός αποκηρύσσει τις πρόωρες εκλογές» επισημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές εμφανίζουν «ελαφρύ προβάδισμα» έναντι της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των εκλογών οι οποίες «είχαν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου».
Καλά νέα: Ο Παπανδρέου συνεχίζει
Ο γερμανικός ειδησεογραφικός οργανισμός Deutsche Welle κάνει λόγο για «εντολή για λιτότητα», επικαλούμενη την χθεσινοβραδινή ομιλία Παπανδρέου. Επισημαίνοντας ότι η απειλή των πρόωρων εκλογών είχε «αναστατώσει τις αγορές» και είχε ανεβάσει τα σπρεντ προφανώς τώρα «τα νέα είναι καλοδεχούμενα από τους παρατηρητές».
«Είναι καλά νέα ότι ο Παπανδρέου μπορεί να συνεχίσει και ότι δεν εισερχόμαστε σε πολιτική αβεβαιότητα» δηλώνει στην Deutsche Well ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος της γερμανικής Dekabank.
Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι «βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων ο αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ικανοποιημένος και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» καθώς το «80% των Ελλήνων είχε δείξει ότι αντιτίθετο στις πρόωρες εκλογές». Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έμεινε σπίτι, συγκοτώντας ένα ποσοστό ρεκόρ αποχής για τη χώρα».ΠΗΓΗ:e-go.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!