ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ


loucas-papadimos«Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και η έξοδος από την κρίση δε θα είναι εύκολη και σύντομη χωρίς την λήψη γενναίων μέτρων», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του με θέμα «Δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για ανώδυνες λύσεις προκειμένου να ανατραπούν ανισορροπίες και αναποτελεσματικότητα δεκαετιών που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κατάσταση», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση έχει πάρει μέχρι σήμερα δύσκολες και πολιτικά θαρραλέες αποφάσεις.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε αρκετές φορές ότι εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική και μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν θα επιτευχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση. Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις και δυσκολότερες ενέργειες υλοποίησης, ανέφερε και τόνισε ότι είναι συμβολή όλων στην επίτευξη του στόχου παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, θα έχει ουσιαστικό ρόλο προς την επίτευξη του στόχου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρα μας είπε ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία λύση για την χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη. Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του κόστους δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις που θα δυσχεράνουν την υλοποίηση των στόχων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι ορθώς επιδιώκουν και πετυχαίνουν την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που οδηγεί σταδιακά και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς. Ωστόσο, τόνισε, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εάν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία δεν θα γίνει εφικτή η ουσιαστική πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές άντλησης κεφαλαίων και κατ επέκταση δεν θα αποκτήσουν δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι μόνο η πίστη τήρηση όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να προσφύγει από μόνη της στις διεθνείς αγορές για άντληση των κεφαλαίων που έχει ανάγκη.
Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τους κινδύνους που βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για την οικονομία μας υπέρ εκτιμημένους, τόνισε όμως ότι ορισμένοι από αυτούς δεν μπορεί να απορριφθούν εκ των προτέρων και να αποκλεισθούν ως ενδεχόμενο.

Νέα μέτρα μετά τις εκλογές

Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα αφού ήδη με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού λείπουν από τα ταμεία περί τα δύο δισ. ευρώ, ενώ μόλις ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία της Eurostat, την ερχόμενη Δευτέρα, η «μαύρη» τρύπα θα διευρυνθεί στα 4 δισ. τουλάχιστον.
Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και θα ξεκινήσουν οι επαφές των υπουργών με τους εκπροσώπους της τρόικας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011.
Αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να ξεκινήσουν επαφές του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για τους στόχους των υπουργείων το 2011 και κυρίως να ενημερώσουν το Γιώργο Παπανδρέου ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Τα δύσκολα δεν σταματούν βεβαίως στον προϋπολογισμό, καθώς έρχονται μαζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ με πρώτη την ΕΘΕΛ αλλά και σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για ακόμα μία φορά για το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, απέφυγε και πάλι να δώσει ξεκάθαρη απάντηση λέγοντας: «Το να ανοίγουμε ζήτημα απολύσεων στις ΔΕΚΟ χωρίς να έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση είναι άκυρο».
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει ό,τι και για τον δημόσιο τομέα, ενώ είναι γνωστό ότι ο στενός δημόσιος προστατεύεται συνταγματικά. Καταλήγοντας, πάντως, επεσήμανε πως η κυβέρνηση «θα προστατέψει όσο μπορεί τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν και πιθανές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας… Εάν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και περισσεύουν άνθρωποι στο δημόσιο, θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των απολύσεων στο δημόσιο», δήλωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο στη χώρα μας αυξήθηκε στο 12,2% από 12% που ήταν τον προηγούμενο Ιούλιο και 9% τον Αύγουστο του 2009. Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,5% από 11,6% που ήταν τον Αύγουστο του 2009, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 9,9% από 7,2%.
www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!