ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Μέσα στο 2010 ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά! Για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου
ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φ/α (φυσικού αερίου), το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α. Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών αναμένονται να είναι της τάξης του 1 τρισ. m3 (κυβικών μέτρων) φυσικού αερίου. Ενα τέτοιο ύψος αποθεμάτων δεν μπορεί να απορροφηθεί τοπικά και θα πρέπει αναγκαστικά να εξαχθεί στην Ευρώπη.
Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των 15 δισ. δολαρίων. Εξάλλου πρόσφατα το USGS (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου-Λιβάνου-Ισραήλ-Αιγύπτου & Κρήτης περικλείει ένα ελάχιστο σύνολο αναμενόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 15 τρισ. m3.
Τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον 30 χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της εκπροσώπου του USGS: «…η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου με παγκόσμια κλάση».
To 2007 η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών, TGS-NOPEC, πραγματοποίησε -με άδεια της Αιγύπτου- σεισμικές καταγραφές νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης μέσα στην ατακτοποίητη ακόμη ελληνική ΑΟΖ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι καταγραφές αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών και παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική ΑΟΖ νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης. Παρόμοιο γεωλογικό ενδιαφέρον υπάρχει όμως και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
1 ti  257e1 Ελλάδα και φυσικό αέριο
Το Ισραήλ αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η Ελλάδα γεωπολιτικά αποτελεί χώρα-κλειδί για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη! Δεν γνωρίζω ακόμη εάν εμείς ως λαός το έχουμε αντιληφθεί… Το μόνο που φαίνεται να μας απασχολεί προς το παρόν είναι πώς θα αποκτήσουμε κάποια αντιπροσωπεία εισαγωγής φυσικού αερίου. Η Τουρκία όμως και ο ενεργειακός της σύμμαχος, το Ιράν, το έχουν αντιληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια! Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2010 ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν,το οποίο είναι κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εμφανίστηκε στον Λίβανο και δήλωσε με πάθος ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί αμέσως από τον παγκόσμιο χάρτη!

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσέλκυσης «fast track» ερευνητικών επενδύσεων στη χώρα μας νότια-νοτιοδυτικά & νοτιοανατολικά της Κρήτης για ανακάλυψη υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οπως είναι φυσικό, αποτελεί ευκαιρία ζωής για την Ελλάδα να μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι, να θεσπίσει γενναία οικονομικά κίνητρα, να προσελκύσει ερευνητικές επενδύσεις στο ελληνικό Λιβυκό Πέλαγος, να ανακαλύψει νέα αποθέματα φυσικού αερίου, να τα προσθέσει σε αυτά της Κύπρου και να τα κατευθύνει όλα μαζί στην Ευρώπη!!!!
ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ
Σύμβουλος ενεργειακών επιχειρήσεων, τ. γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων τής Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ
ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!