ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Εκτύπωση PDF
Η δυναμική του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μπορεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού αλλά είναι πολύ νωρίς για να μελετούμε το ενδεχόμενο μιας προληπτικής αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει ο Πιέρο Γκέζι, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital.
Ο κ. Γκέζι τονίζει ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς της στόχους και παρατηρεί ότι σήμερα αντιπροσωπεύει έναν πολύ πιο περιορισμένο κίνδυνο μόλυνσης για τα άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ό,τι την περασμένη άνοιξη. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ακόμα και μικρές αποκλίσεις στις δημοσιονομικές ή μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μπορούν να διαταράξουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Η ευάλωτη δυναμική του δημόσιου χρέους εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένουν πεισματικά υψηλές», λέει. Παρά ταύτα προσθέτει, μια εύτακτη αναδιάρθρωση χρέους θα έχει νόημα μόνο από τη στιγμή που οι άλλες επιλογές θα έχουν εξαντληθεί.
«Παραμένουν άγνωστες σημαντικές παράμετροι για τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει την εφαρμογή της δημοσιονομικής της προσαρμογής και να πετύχει ανάπτυξη. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν αυτές οι παράμετροι, δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί για τη φερεγγυότητα της χώρας».
Οι δηλώσεις Γκέζι ενέχουν ρητά την προϋπόθεση ότι κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι εύτακτη καθώς θα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. «Αυτό έχει κρίσιμη σημασία. Αν ο εναλλακτικός δρόμος για μια μέτρια αναδιάρθρωση σήμερα είναι μια καταστροφική στάση πληρωμών κάπου στο μέλλον, τότε τα πλεονεκτήματα της αναδιάρθρωσης αυξάνονται. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι περιμένοντας η Ελλάδα δεν κάνει χειρότερα τα πράγματα. Εφαρμόζει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων μέτρων για τη δημοσιονομικής προσαρμογή που θα έπρεπε να εφαρμόσει έτσι και αλλιώς».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!