ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ



Οι ξένοι που χτύπησαν την Ελλάδα χτυπούν την Ιρλανδία
Το μείζον θέμα της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι ότι μια μικρή ομάδα διεθνών επενδυτικών οίκων που χτύπησε και έθεσε εκτός αγοράς την Ελλάδα εκτοξεύοντας τα spreads και τα CDS σε επίπεδα χρεοκοπίας, περίπου η ίδια ομάδα χτυπάει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.


Είναι προφανές ότι οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs, J P Morgan, Morgan Stanley, Citigroup και ορισμένοι ευρωπαϊκοί όπως οι βρετανικές Barclays ή η Royal Bank of Scotland αλλά και η Deutsche bank αρχικά συνέβαλλαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και αγοράς ομολόγων.
Προφανώς και εξυπηρετούσαν ισχυρή ομάδα hedge funds που είχε χτίσει στρατηγική θέση στα ελληνικά CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Ο ρόλος των επενδυτικών οίκων ήταν να καλύπτουν τα hedge funds είτε να δανείζουν ομόλογα είτε από κοινού να διαμορφώνουν το κλίμα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το παιχνίδι των αμερικανικών οίκων ήταν ξεκάθαρα υποτιμητικό και συνέβαλλαν στον εκτροχιασμό της αγοράς καθώς όπως αποδείχθηκε η ελληνική οικονομία ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο.
Μέσα σε 4-5 μήνες έθεσαν την Ελλάδα εκτός παιχνιδιού πολλά hedge funds είχαν ποντάρει στο τεχνικό default δηλαδή στην τεχνική χρεοκοπία, μερικώς ο στόχος επιτεύχθηκε. Τα κέρδη από την Ελλάδα ήταν πολλά εκτιμώνται σε 5 δις ευρώ.
Από τα πλέον παράδοξα οι ξένοι που χτύπησαν την Ελλάδα, εκείνη η ομάδα των ξένων που σφυροκόπησε την οικονομία πλέον χτυπάει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Οι ίδιοι ξένοι επενδυτές που σημαίνει ότι το έργο επαναλαμβάνεται.
Ωστόσο αποδεικνύεται ότι τα μέτρα προστασίας των αδύναμων χωρών δεν είναι πολλά τα CDS αποτελούν για μια ακόμη φορά την μικρή μισάνοικτη πόρτα που χρησιμοποιούν οι ξένοι κερδοσκόποι ώστε να μπουν στο εσωτερικό των αδύναμων οικονομικά χωρών.
Οι ξένοι κερδοσκόποι λοιπόν μια ομάδα 6-8 επενδυτικών οίκων και καμιά 20σαρία hedge funds καθορίζουν τις τύχες των αγορών και των χωρών.
Το έργο η Ελλάδα το έζησε και τώρα Ιρλανδία και Πορτογαλία παρατηρεί να επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο κερδοσκοπικό έργο.
Sprents
Για 13η συνεχόμενη ημέρα η Ιρλανδία είδε και χθες τα spreads να παίρνουν την ανιούσα και να εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από τις 680 μονάδες βάσης (τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων της ανήλθαν στο 8,9%), τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε.
Η ιρλανδική κυβέρνηση, αν και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σοβα- ρή» την κατακόρυφη άνοδο του κόστους δανεισμού της, διαβε- βαίωνε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένες τις ανάγκες της σε ρευστότητα έως τα μέσα του 2011. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά δεν φαίνεται να πείθεται.
Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, βάσει της οποίας οι 20 από τους 30 ερωτηθέντες οικονομολόγους και στελέχη της αγοράς ομολόγων ε- κτιμούν ότι η Ιρλανδία δεν θα κατορθώσει να διανύσει το 2011 χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!