Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ




Στοιχεία σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η κορεατική χερσόνησος, μετά το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεοπγεόνγκ από το βορειοκορεατικό πυροβολικό.


Ακολουθούν λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η Βόρεια Κορέα έχει 1,19 εκατομμύρια στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία, ενώ οι έφεδροι ανέρχονται στα 7,7. Πρόκειται για μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες της υφηλίου, με πληθυσμό 23,4 εκατομμυρίων.


Η Νότια Κορέα έχει 655.000 σε ενεργό υπηρεσία και 3 εκατομμύρια εφέδρους. Επίσης, υπάρχουν 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της χώρας.


Συμβατικές δυνάμεις

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 4.000 άρματα μάχης και πάνω από 2.100 άλλα τεθωρακισμένα. Πολλά από αυτά είναι σοβιετικής προέλευσης/ σχεδιασμού και ως εκ τούτου αποτελούν παρωχημένα μοντέλα. Το κύριο άρμα μάχης του βορειοκορεατικού στρατού, το Τ-54, άρχισε να αποσύρεται τη δεκαετία του 1970 από τους περισσότερους στρατούς που το χρησιμοποιούσαν.

Η Νότια Κορέα διαθέτει περίπου 2.300 σύγχρονα ή εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης, αμερικανικής (Μ-48 Α5 και Α3), ρωσικής- (Τ-80U και UK) και εγχώριας (Κ1 και Κ2) προέλευσης, καθώς και 2.400 λοιπά τεθωρακισμένα (ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ). Όσον αφορά τις πολεμικές αεροπορίες: οι βορειοκορεατικές αεροπορικές δυνάμεις διαθέτουν 1.200-1.500 αεροσκάφη, κυρίως παρωχημένα μαχητικά σοβιετικής και κινεζικής προέλευσης, τα οποία (εκτός από έναν μικρό αριθμό MiG-29) θεωρούνται ακατάλληλα για σύγχρονες επιχειρήσεις. Ο Νότος διαθέτει περίπου 490 αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης (F-15 Strike Eagle, F-4 Phantom II, F-16 Fighting Falcon και F-5 Tiger II).

Η Βόρεια Κορέα έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του στόλου υποβρυχίων της: θεωρείται πως έχει 60-70 σκάφη εγχώριας, κινεζικής και σοβιετικής προέλευσης (απέναντι στα 14 σύγχρονα νοτιοκορεατικά). Στα σκάφη επιφανείας το βορειοκορεατικό ναυτικό έχει πάλι αριθμητική υπεροχή, με 420 σκάφη, ωστόσο ο νοτιοκορεατικός στόλος (120 σκάφη) έχει ενισχυθεί με ισχυρά, υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά. Επίσης, η Βόρεια Κορέα πιστεύεται πως έχει πρόβλημα ανεφοδιασμού, καθώς εξαρτάται από την Κίνα για τις προμήθειες πετρελαίου και βενζίνης της.

Ο στρατός των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα έχει την 2η Μεραρχία Πεζικού, με 140 άρματα μάχης M1A1 Abrams, 170 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2 Bradley καθώς και σειρά εκτοξευτών πυραύλων. Επίσης, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη χώρα αποτελούνται κυρίως από F-16.


Πύραυλοι/ πυρηνικές κεφαλές

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει πάνω από 800 βαλλιστικούς πυραύλους, και περισσότερους από 1.000 πυραύλους διαφόρων εμβελειών. Έχει πωλήσει πυραύλους και τεχνολογία και σε χώρες του εξωτερικού (όπως το Ιράν). Η Νότια Κορέα έχει περιορισμένες πυραυλικές δυνατότητες (λόγω συνθήκης με τις ΗΠΑ), αλλά πρόσφατα ανέπτυξε νέους πυραύλους cruise με εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, που της δίνουν τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε κάθε σημείο της Βόρειας Κορέας (καθώς και στην Κίνα και τη Ρωσία). Στο «μέτωπο» των πυρηνικών όπλων, θεωρείται πως η Βόρεια Κορέα έχει παράξει 50 κιλά πλουτωνίου, που πιστεύεται πως επαρκεί για 6-8 πυρηνικά όπλα. Έχει κάνει δύο πυρηνικές δοκιμές, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα το αν έχει ή όχι επιχειρησιακή/ λειτουργική πυρηνική βόμβα. Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες, καθώς βρίσκεται κάτω από την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!