ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Share

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα πλήγμα για τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος βλέπει πλέον να απειλείται η 8χρονη περίοδος σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Erdogan αντιμετωπίζει μια εκλογική αναμέτρηση το επόμενο καλοκαίρι, στην οποία η ψήφος της  κουρδικής μειονότητας θα είναι κρίσιμη για το κόμμα του. Όπως όμως φαίνεται, οι Κούρδοι είναι αυτοί που έστειλαν τον βομβιστή. Το κύριο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ αρνήθηκε την ευθύνη της επίθεσης, όμως οι υποψίες στρέφονται εναντίον κουρδικών αυτόνομων πυρήνων που εκτέλεσαν την επίθεση προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Ocalan, στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη τουρκική κυβέρνηση.
Ο Erdogan χρειάζεται να πετύχουν οι συνομιλίες πριν τις επόμενες εκλογές. Για αυτό και αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη κατάσταση: οποιαδήποτε παραχώρηση προς το ΡΚΚ μπορεί να το καταστήσει κυρίαρχο πολιτικό σχήμα στις κουρδικές περιοχές, όπως το κυβερνών κόμμα ΑΚ έχει αρχίσει να σημειώνει προόδους. Και προκειμένου να πείσει τους Κούρδους αντάρτες να κατέβουν από τα βουνά, θα πρέπει να τους δώσει κίνητρα και εγγυήσεις. Όλα αυτά όμως δυσκολεύουν, αν υπάρχουν κουρδικές αυτόνομες δυνάμεις που δεν δίνουν λόγο στην ηγεσία του ΡΚΚ.
Εκτός βέβαια και αν το ίδιο το ΡΚΚ παίζει ένα διπλό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας παρακλάδια του όπως την ομάδα Γεράκια της Ελευθερίας, που ήταν υπεύθυνη για τις δολοφονικές επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα την περίοδο 2005-06. Κάτι τέτοιο θα υπενθύμιζε στην Άγκυρα τη δυνατότητα του ΡΚΚ να σπείρει τον τρόμο όπου και όποτε θελήσει.
Ο Erdogan μπορεί να περάσει στην ιστορία ως ο ηγέτης που έφερε σταθερότητα και ειρήνη στη Τουρκία, εκτός και αν τα Γεράκια, ή αυτοί για τους οποίους δουλεύουν, ξεφύγουν από τον έλεγχο.
-Newsweek

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!