NATO


Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά τον “αποκεφαλισμό” της Κύπρου – κάνει “συστάσεις” σε ΕΕ



Αναγκαία καθίσταται η λήψη μέτρων για τον Anders Fogh Rasmussen ώστε να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη europeanvoive.com των Toby Vogel και Constant Brand με τίτλο: « Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καλεί την ΕΕ να δώσει ρόλο στην Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας» . Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen κάλεσε την ΕΕ να δώσει στην Τουρκία ρόλο στον τομέα της ασφάλειας της Ένωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσουν ρεαλιστικές μεθόδους με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας τους, όπως σημειώνεται. Σύμφωνα με τις προτάσεις του επικεφαλής της Συμμαχίας, η ΕΕ θα μπορούσε να προβεί σε συμφωνία για την ασφάλεια με την Τουρκία παρέχοντας της ειδικό καθεστώς με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και να την εντάξει στη διαδικασία αποφάσεων σχετικά με τις αποστολές ασφάλειας που διεξάγει, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα συγκεκριμένα μέτρα καθίστανται αναγκαία εκτιμά ο Anders Fogh Rasmussen ώστε να ξεπεραστεί το κυρίαρχο εμπόδιο για στενότερη συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ , που είναι η διχοτόμηση της Κύπρου.
« Βρισκόμαστε σε μια παράλογη κατάσταση όπου το μόνο θέμα που μας επιτρέπεται να συζητήσουμε στις επίσημες συναντήσεις NATO-EE είναι η Βοσνία» ανέφερε.
Μια ειδική συμφωνία υιοθετήθηκε για τη συνεργασία ανάμεσα στην έδρα του ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές αποστολές στην «Μακεδονία» και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη αλλά η συμφωνία δεν καλύπτει το Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, όπου οι δύο οργανισμοί έχουν διαφορετικές αποστολές, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
«Πρόθεση μου είναι η ανάπτυξη εταιρικής σχέσης ΕΕ/ ΝΑΤΟ να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού δόγματος», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.  Στη Σύνοδο της Συμμαχίας θα παρευρεθεί ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει Σύνοδος ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αναφέρουν οι συντάκτες. Ακόμα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ καλούν τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις να συνεργαστούν στενότερα σε θέματα ασφαλείας με την Τουρκία.

Για τον Anders Fogh Rasmussen «Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι εάν η ΕΕ επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται να δρα σε ένα ευρύ διεθνές φάσμα, στο πλαίσιο του οποίου να επενδύει περισσότερο στις αμυντικές τις δυνατότητες»
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας με τους στρατηγικές της φιλοδοξίες θα παραμείνει ‘ένα άδειο κέλυφος’ εάν τα κράτη μέλη δεν επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της άμυνας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.  Όσο για το σημερινό οικονομικό κλίμα, όπως εκτιμά ο Rasmussen, δυσχεραίνει την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ωστόσο απευθυνόμενος προς τα κράτη μέλη, τα κάλεσε να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση και τις άσχημες δημοσιονομικές καταστάσεις σαν μια δυνατότητα για συσπείρωση των στρατιωτικών τους μέσων και πόρων και βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες.

Τα ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας, όπως ανέφερε, δεν θα αντέξουν να μειώσουν τα αμυντικά έξοδα με δεδομένη τη σημαντική συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας και της πυρηνικής απειλής. « Η λύση δεν είναι να δαπανούμε περισσότερο αλλά θα έλεγα να δαπανούμε με ένα τρόπο πιο έξυπνο» δήλωσε ο Anders Fogh Rasmussen, όπως καταλήγουν οι συντάκτες.
Σχόλιο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ
Καταφανής είναι πλέον θέση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τον ΓΓ της Συμμαχίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή τη βαρόνη Άστον, να επιβάλλει στην Κύπρο να άρει τα εμπόδια που έχει επιβάλλει στην Τουρκία προκειμένου η τελευταία να εφαρμόσει τα όσα η ίδια συμφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, με ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με τη ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, που μετέχει και στους δυο Οργανισμούς, και τους υψηλόφρονες αλλά κενούς περιεχομένου λόγους του Δημ. Δρούτσα, που εκφράζει την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, επιτρέπει απαράδεκτους συνειρμούς για το ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επιβάλλει στην ΕΕ απόψεις πέραν αυτών που η ίδια η ΕΕ έχει αποφασίσει.
Το αμερικανόπνευστο αυτό σχέδιο που εκτελεί ο πρώην Δανός πρωθυπουργός, ως ΓΓ της Συμμαχίας, στηρίζεται στην ίδια άποψη που υποστηρίζει σταθερά η Ουάσιγκτον, ό,τι δηλαδή εκείνη ξέρει και θα επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού στην ΕΕ. Με την ίδια λογική που πιέζει για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τώρα κάνει το ίδιο και με την Σερβία και το Κόσοβο. Αλλά δυστυχώς κανείς, παρά ορισμένοι Κύπριοι, δεν σταματούν αυτή την  λαίλαπα, που αναμένεται να ενισχυθεί εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα.
Αν η ΕΕ μπορέσει να μεταβάλλει τις ως σήμερα ισχύουσες ισορροπίες, τότε το Κυπριακό θα έχει τραγικό τέλος καθώς θα σημάνει πως η Λευκωσία δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ πλέον να της συμπαρασταθεί εντός της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. ΝΑ η Λευκωσία δεν κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση κινητοποίησης όλων της των διπλωματικών και άλλων δυνάμεων προκειμένου να καταστεί σαφές πως αν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει τα όσα υπέγραψε δεν έχει μέλλον στα κέντρα των Ευρωπαϊκών αποφάσεων Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, τότε η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει πάει πολλά – πολλά χρόνια πίσω….
ΠΗΓΗ: ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!