KOMIΣΙΟΝ

«Σφήνα» της Κομισιόν στα τραπεζικά deal!

Εκτύπωση PDF
mergersΑποφασισμένος να συγκρουστεί ακόμη και με τη γερμανική κυβέρνηση για να επιβάλει την εξυγίανση των τραπεζών που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις εμφανίζεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια, προϊδεάζοντας έτσι και για την αυστηρή επιτήρηση και των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενισχυθεί από το Δημόσιο, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με «σφήνα» της Κομισιόν στα υπό συζήτηση τραπεζικά deal.
Ο Ισπανός επίτροπος, μιλώντας στους Financial Times, ξεκαθάρισε ότι και το 2011 η Κομισιόν θα διατηρήσει σε ισχύ το ειδικό καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς κρίνει ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και οι τράπεζες θα χρειασθούν την υποστήριξη των κρατών. Προαναγγέλλει, όμως, σταδιακή έξοδο μέσα στο 2011 από το ειδικό καθεστώς, που αναμένεται να τερματισθεί το 2012, και με τον τρόπο αυτό ανεβάζει το θερμόμετρο των πιέσεων στις κυβερνήσεις, ώστε να πιέσουν με τη σειρά τους τις τράπεζες για επιτάχυνση της εξυγίανσης.
Όπως τονίζει ο κ. Αλμούνια, οι Βρυξέλλες θα «ασκήσουν μεγάλη πίεση» στις τράπεζες που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις, ώστε να υιοθετήσουν σοβαρά προγράμματα αναδιάρθρωσης, που θα τις οδηγήσουν στην εξυγίανση. Ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί προειδοποίηση ακόμη και προς την Γερμανία, που προχωρά με πολύ βραδείς ρυθμούς τη διαδικασία εξυγίανσης των προβληματικών περιφερειακών τραπεζών, ο Αλμούνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για γνωστοποίηση»!
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η Κομισιόν «μαρκάρει στενά» και την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και ουσιαστικά έχει αναδειχθεί ως ρυθμιστικός παράγοντας σε όλα τα επικείμενα τραπεζικά deal, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια:
Ήδη η Επιτροπή έχει παρέμβει αποφασιστικά στο παρασκήνιο, όταν ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι Βρυξέλλες, με εκείνη την παρέμβαση, ξεκαθάρισαν τους «κανόνες παιχνιδιού» στα τραπεζικά deal, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση, αφενός ότι η πώληση κρατικών τραπεζών δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανοικτούς, διεθνείς διαγωνισμούς και, αφετέρου, ότι όποια τράπεζα έχει λάβει κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Δημόσιο θα πρέπει πρώτα να τις επιστρέψει, για να επιτραπεί η συμμετοχή της σε διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Αυτή η παρέμβαση της Επιτροπής κρύβεται, σε σημαντικό βαθμό, πίσω και από την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να προχωρήσει το σχέδιο δραστικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχει λάβει, για να είναι σε θέση αργότερα να αξιοποιήσει ευκαιρίες για εξαγορές. Στην ίδια κατεύθυνση της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα πρέπει να κινηθεί και η Eurobank, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν επιδιώκει να πραγματοποιήσει τον ιστορικό της στόχο της εξαγοράς του Τ.Τ. Η Eurobank έχει λάβει κεφαλαιακές ενισχύσεις 1 δις. ευρώ και θα πρέπει να τις επιστρέψει για να επιτραπεί από την Κομισιόν η συμμετοχή της σε ενδεχόμενο διαγωνισμό για το Τ.Τ. Τεχνικά τουλάχιστον, η Eurobank δεν είναι ίσως τυχαίο ότι είναι ήδη έτοιμη για μια αύξηση κεφαλαίου, καθώς είναι η μοναδική μεγάλη τράπεζα μετά την Εθνική, που έχει τιμή μετοχής στο ταμπλό επαρκώς υψηλή για να προχωρήσει σε μια έκδοση νέων μετοχών, χωρίς να διαμορφώνεται η τιμή διάθεσης χαμηλότερα από την ονομαστική τιμή, ακόμη και με ένα discount της τάξεως του 40%, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αυτή την περίοδο για διάθεση νέων μετοχών στην αγορά.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εμφανίζεται αποφασισμένη να εποπτεύσει με αυστηρότητα τη διαδικασία διάθεσης κρατικών εγγυήσεων δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες, αν και στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν βρίσκεται πίσω από την υπουργική απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, με την οποία τίθεται ανώτατο όριο στις εγγυήσεις δανεισμού που μπορεί να λάβει μια τράπεζα, ίσο με το 5% των συνολικών της υποχρεώσεων. Πέραν του ορίου αυτού, η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στις Βρυξέλλες σχέδιο βιωσιμότητας, για να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει και μετά τη λήξη των κρατικών εγγυήσεων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες βλέπουν με έντονο προβληματισμό το νέο «πλαφόν», ενόψει της διάθεσης εγγυήσεων ύψους 25 δις. ευρώ από το Δημόσιο, καθώς το έχουν ξεπεράσει από τα προηγούμενα στάδια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, οι Βρυξέλλες έχουν εκδηλώσει στην ελληνική κυβέρνηση την επιθυμία τους να συνοδευθεί όποια κεφαλαιακή ενίσχυση κριθεί απαραίτητη από το Δημόσιο με ένα αυστηρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο θα εγγυάται ότι η ΑΤΕ δεν θα παραμείνει και μετά το 2012 εξαρτημένη από νέες «ενέσεις» κεφαλαίων για την επιβίωσή της. Δεν είναι τυχαίο, ότι υπό την πίεση αυτή η κυβέρνηση προτίμησε να αναβάλει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου τις δύσκολες αποφάσεις για την ΑΤΕ…                                                     ΠΗΓΗ:sofokleous10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!