K I N A

  Σε εφαρμογή το «πρόγραμμα των χιλίων ταλέντων»



Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της Κίνας στον κόσμο εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Φυσικά το όπλο της Χώρας του Δράκου δεν είναι μόνο η στιβαρή οικονομία της. Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι παγκόσμια κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους πολιορκητικούς κριούς της επιστήμης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης. Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της επιστημονικής έρευνας μετατρέποντας τα εργαστήρια της Δύσης σε ουραγούς. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Τhomson Reuters, στην οποία επισημαίνεται ότι εάν συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες πέρα από τον αριθμό των διεθνών δημοσιεύσεων, η Κίνα θα βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας από το 2015. Από άλλη μελέτη αποκαλύπτεται ότι η επιστημονική παραγωγή στην Ασία έχει αυξηθεί κατά 155% τα τελευταία 30 χρόνια και ότι το 2009 η ασιατική ήπειρος ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον τομέα των δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Στο ίδιο διάστημα οι δημοσιεύσεις made in China εξαπλασιάστηκαν. Το 2008 εμφανίστηκαν σε 10.000 επιθεωρήσεις 112.000 επιστημονικά άρθρα από την Κίνα, ενώ προηγούνται μόνο οι ΗΠΑ με 304.000 άρθρα. Η άνοδος αυτή δεν είναι τυχαία. Εως τον περασμένο χρόνο η Κίνα επένδυε στην επιστημονική έρευνα το 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Το 2010 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 2%.

Οι επενδύσεις
Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τον προϋπολογισμό τους από το 2,7% στο 2,5%. Σε απόλυτους αριθμούς, η Κίνα είναι μακράν πρώτη στις επενδύσεις που κατευθύνονται στην έρευνα. Στην Κίνα βρίσκονται τα τέσσερα από τα είκοσι καλύτερα εργαστήρια παγκοσμίως. Στα τριάντα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα δέκα από αυτά μορφώνουν φοιτητές στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση σε ανακαλύψεις στους κλάδους της χημείας, της ηλεκτρονικής μηχανικής και της πυρηνικής φυσικής.  
 Για να γίνουν όλα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση εκπόνησε τη δεκαετία του 1990 το «πρόγραμμα των χιλίων ταλέντων» με το οποίο προσέφερε στους επιστήμονές της που εργάζονταν στο εξωτερικό ετήσιους μισθούς έως 300.000 δολάρια και σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη περισσότεροι από 150.000 επιστήμονες ή «θαλάσσιες χελώνες», όπως τους αποκαλούν οι συμπατριώτες τους. 

Ισως η πιο εμβληματική είναι η περίπτωση του μοριακού βιολόγου Σι Γιγκόνγκ: ο κινέζος επιστήμονας αρνήθηκε μια υποτροφία 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον για να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η Κίνα δεν έχει πλέον παρά να περιμένει τα πρώτα της Νομπέλ.

Ο πολιτισμός
Πώς ορίζεται μια παγκόσμια πολιτιστική δύναμη; Από το βήμα της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη βδομάδα, ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της χώρας του να κυριαρχήσει σε ένα πεδίο που ελέγχει εδώ και ολόκληρους αιώνες η Δύση. Η «επίθεση» έχει ήδη ξεκινήσει στην καρδιά του «εχθρού»: τα μανδαρίνικα διαδίδονται με μεγαλύτερη ταχύτητα στα σχολεία των ΗΠΑ από τα ισπανικά.

Οταν έγινε γνωστή η πληροφορία ότι η έκρηξη εγγραφών στα τμήματα κινεζικής γλώσσας οφείλεται και σε γενναίες επιχορηγήσεις από το Πεκίνο με υποτροφίες και δωρεάν διδακτικό υλικό, εμφανίστηκαν στους «Νew Υork Τimes» επιστολές από γονείς που διαμαρτύρονταν: «Είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται από μια ξένη κυβέρνηση η πολιτική που εφαρμόζεται στα αμερικανικά σχολεία», έγραφε στην επιστολή του ένας αγανακτισμένος πατέρας. 

Η Κίνα αναζητά ασφαλώς ακόμη τον δικό της Αριστοτέλη, τον Σαίξπηρ, τον Τολστόι, τον Καντ, τον Γκαίτε, τον Μπετόβεν ή τον Χέγκελ, δηλαδή προσωπικότητες που θα την εκτοξεύσουν στα ύψη της πνευματικής παραγωγής και θα της προσδώσουν το ανάλογο στάτους.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!