H TOΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΔΟΤΩΝ--ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ....

 

Εκτύπωση PDF
newspapersΜια διαχρονική σχέση… στοργής, που εξελίχθηκε εν μέσω της κρίσης σε «τοξική» σχέση, βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”, πίσω από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις ιστορικές –και εισηγμένες στο ΧΑ- εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, διότι εδώ και αρκετούς μήνες οι τραπεζίτες έχουν απευθύνει τελεσίγραφο στους εκδότες, που άλλοτε δανείζονταν τεράστια ποσά, με ευχέρεια απολύτως δυσανάλογη της… υγείας των ισολογισμών των εκδοτικών επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες απαιτούν άμεση και δραστική μείωση λειτουργικού κόστους από τους εκδότες, κατ’ αναλογία προς τη συρρίκνωση των εσόδων των εκδοτικών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης.
Και προειδοποιούν, ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι ζημιές συνεχίσουν να καταγράφονται με τους ίδιους ρυθμούς, η περίοδος της «χαλαρής» μεταχείρισης των εκδοτικών επιχειρήσεων θα περάσει στο παρελθόν και θα έλθει η ώρα της προσφυγής στις άκρως δυσάρεστες τραπεζικές πρακτικές είσπραξης οφειλών.
Υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στα οικονομικά του Τύπου, που γίνονται ακόμη δραματικότερες αν συνεκτιμηθεί η απότομη πτώση των κυκλοφοριών ακόμη και των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά η «βουτιά» της διαφημιστικής δαπάνης μέσα στο 2010, οι μετοχές των τριών ιστορικών συγκροτημάτων Τύπου έκαναν χθες «βουτιά» στο ταμπλό του ΧΑ: Πήγασος -9,47%, Τεγόπουλος -5,71%, ΔΟΛ -4,60%.
Ο μόνος που φαίνεται να προεξοφλεί θετική έκβαση της κρίσης είναι ο εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η εταιρεία συμφερόντων του, Benbay Ltd., έχει προχωρήσει σε αγορές περισσότερων από 320.000 μετοχές του ΔΟΛ!
Αυτό στο οποίο ίσως να «ποντάρει» ο κ. Ρέστης φαίνεται ότι είναι η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου των ισχυρών εκδοτών της χώρας, να συντρίψουν τις παραδοσιακά ισχυρές συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο του Τύπου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή δραστικών προγραμμάτων μείωσης λειτουργικού κόστους, με περιορισμό δραστηριοτήτων, απασχόλησης και αμοιβών:
Το σχέδιο των εκδοτών ξεδιπλώθηκε με επίκεντρο το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ, τον Πήγασο και την Χ.Κ. Τεγόπουλος, που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.
Κατά τη χθεσινή δραματική ημέρα, ο κ. Στ. Ψυχάρης έφθασε στο σημείο να προαναγγείλει το κλείσιμο του ημερήσιου «Βήματος», αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργία των δημοσιογράφων στις τρεις εκδοτικές επιχειρήσεις, όπου προωθούνται μαζικές απολύσεις.
Μετά τη δραματική αυτή πρωτοβουλία, οι δημοσιογράφοι τόσο στον ΔΟΛ, όσο και στον Πήγασο ψήφισαν υπέρ γενικής απεργίας και κατά της απεργίας στις εφημερίδες τους, «αδειάζοντας» την ΕΣΗΕΑ, σε μια πρωτοφανή, όσο και αρνητική εξέλιξη για το ιστορικό σωματείο των δημοσιογράφων.
Μετά την ιστορική αυτή αρνητική εξέλιξη για την ΕΣΗΕΑ, τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν στο “S10”, ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση των προγραμμάτων δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους στις εκδοτικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της απασχόλησης δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων του Τύπου.
Κάπως έτσι, η στοργική σχέση, που εξελίχθηκε σε «τοξική», ανάμεσα στους εκδότες και τους τραπεζίτες φαίνεται πως αποτελεί σήμερα τον καταλύτη εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, που θα παραπέμπουν στο γνωστό φαινόμενο του ακορντεόν: ύστερα από αρκετά χρόνια «ξεχειλώματος» δραστηριοτήτων και απασχόλησης, Τύπος και ΜΜΕ προσαρμόζονται με δραματικό, κυρίως για τους εργαζομένους, τρόπο στη σκληρή εποχή του μνημονίου…                                         ΠΗΓΗ:SOFOKLEOUS10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!