Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ




Πηγή: Express.gr  04/10/10-07:35
ΔEN πέρασαν 48 ώρες από το προχθεσινό άρθρο μου για τις εισαγόμενες εξελίξεις προς την ελληνική οικονομία και να, για μία ακόμη φορά έχουμε ένα τρανό παράδειγμα χειρισμών επί νομισμάτων παγκόσμιας εμβέλειας που θα μας επηρεάσουν, επηρεάζοντας το ευρώ.
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ την Τετάρτη ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για να τιμωρήσουν την Κίνα κρατάει χωρίς λόγο υποτιμημένο το νόμισμά της, κατηγορώντας ότι το αδύναμο γουάν φταίει για την εξολόθρευση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. H Κίνα από την πλευρά της, απείλησε επίσημα ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις. Με την απόφασή τους οι Aμερικανοί νομοθέτες θεωρείται ότι εξέφρασαν τη βαθιά οργή των ψηφοφόρων στις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου, που αγωνιούν για την οικονομία και την ανεργία που ευρίσκεται κοντά στο 10%. Το ίδιο το νομοσχέδιο κατηγορεί την Κίνα ότι δεν απειλεί να βλάψει μόνο τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και ότι η συμπεριφορά του κινεζικού νομίσματος κινείται κατά παράβαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου και θα έχει αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.
Από την άλλη μεριά η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ως δικαιολογία για να εφαρμόσουν λύσεις προστατευτισμού και να αποκλείσουν τα κινεζικά προϊόντα από την αμερικανική αγορά. Επίσης η Κίνα γενικώς παραπονείται και «μουρμουρίζει», διότι όλες σχεδόν οι χώρες την κατηγορούν για τη σφιχτή πολιτική της έναντι του γουάν και την υποβάλλουν σε εξονυχιστικό έλεγχο και σκληρή κριτική ότι «τάχα» με το ασθενές γουάν αποδυναμώνονται οι δικές τους οικονομίες.
 Και όλα αυτά ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι ένα από τα μεγάλα όπλα της αμερικανικής οικονομίας –της ατμομηχανής της παγκόσμιας ανάπτυξης– είναι η δυνατότητά της να εκτυπώνει νόμισμα, μέσο που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί κατά κόρον για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της. Και βέβαια ένα τέτοιο μέτρο σε μία αγορά που αυτοκαταναλώνεται κατά τεράστιο ποσοστό (που εγγίζει το 70% - 80%) αλλά και που έχει ιστορικά καταφέρει να επιβάλει το νόμισμά της ως το μόνο διεθνώς αποδεκτό μέσο πληρωμών. Βέβαια το νομοσχέδιο είναι αρκετά πιθανόν να μην περάσει από τη Γερουσία και δεν υπάρχει κίνδυνος τέτοιος, αφού μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο στις 2 Νοεμβρίου το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά.
Καλούμεθα ως Ευρωπαίοι πλέον και όχι ως Eλληνες να τοποθετηθούμε απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις. Είμαστε ήδη μέσα στην κεντρική οικονομική σκηνή της Ευρώπης. Ποτέ λοιπόν στη σύντομη ιστορία του ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι διαχείρισης του νομίσματος όπως οι παραπάνω. Αν οι άλλοι «μεγάλοι» χρησιμοποιούν τέτοια μέσα, πώς η ευρωπαϊκή οικονομία, η μεγαλύτερη του κόσμου, θα πορεύεται με τον σταυρό στο χέρι; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί σίγουρα τις Βρυξέλλες και που η απάντησή του θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!