ΤΟΥΡΚΙΚΗ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Με χθεσινή δήλωσή του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο.
Ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά «αδειάζει» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού χαρακτηρίζει τα όσα είπε ο Δ. Χριστόφιας ως «μια γνωστή και τυπική θέση του ΑΚΕΛ», επιρρίπτοντας, ταυτόχρονα, την ευθύνη για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου στην Τουρκία.
Όπως είπε, η Χούντα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο, υπάρχουν ευθύνες σ’ αυτό για την εισβολή, αλλά δεν έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός. «Η εισβολή του '74», πρόσθεσε, «είναι τουρκική, εξελίχθηκε σε κατοχή, η οποία, μάλιστα, παραμένει μέχρι σήμερα. Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά τουρκικές γι' αυτό», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Να υπομιμνηστεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για εισβολή των «λεγόμενων μητέρων πατρίδων» στην Κύπρο, τοποθέτηση που απέχει κατά παρασάγγας από τη χθεσινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί «τυπική θέση του ΑΚΕΛ», τοποθέτηση που, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει να νοηθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε τη θέση του κόμματος από το οποίο προέρχεται και όχι τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έντονη αντιπαράθεση
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες, σε υψηλούς τόνους, η πολιτική αντιπαράθεση για την αναφορά του Προέδρου Χριστόφια περί εισβολής της Ελλάδας στην Κύπρο το 1974.
Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ πέρασαν στην αντεπίθεση, ζητώντας, ουσιαστικά, και τα ρέστα από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τις επικρίσεις τους όσον αφορά την πρωτοφανή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έγινε, μάλιστα, στο πλαίσιο ομιλίας του σε μιαν από τις πιο έγκυρες δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, κόμματα και άλλες οργανώσεις, καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια ν' απολογηθεί για το πρωτοφανές ατόπημά του και το ΑΚΕΛ να παύσει να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.
Εκπρόσωπος: Κάποιοι παρερμηνεύουν σκόπιμα
Άδικες, υπερβολικές και στο πλαίσιο των συνεχών επιθέσεων που δέχεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αναφορά του σε «εισβολή στην Κύπρο των ούτω καλούμενων δύο μητέρων πατρίδων», στο Ινστιτούτο Brookings.
«Κάποιοι σκόπιμα παρερμηνεύουν, αποκόπτουν τις δηλώσεις του Προέδρου για να τον πυροβολούν με δριμύτητα», είπε ο κ. Στεφάνου, διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων που αντέδρασαν, λέγοντας ότι η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ δεν ήταν στο ίδιο πνεύμα με αυτό των άλλων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου, είπε ότι με μιαν απλή και μόνον ανάγνωση της ομιλίας του Προέδρου στο Brookings, «ο καθένας καλόπιστος καταλήγει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά έχει εξισώσει την Ελλάδα με την Τουρκία, και πολύ περισσότερο έχει διαγράψει τις ευθύνες της Τουρκίας για το παράνομο της εισβολής της, για το παράνομο της κατοχής της και για την ασύστολη και συνεχή παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου στην Κύπρο από την Τουρκία από το 1974».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί στις ξένες επεμβάσεις στην Κύπρο που δημιούργησαν την αντιπαλότητα και τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, καθώς και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν την τότε εποχή οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Α. Κυπριανού: Θέλουν τη φθορά της Κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι απομονωμένο στη στήριξη που παρέχει προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθώς, όπως είπε, «έχει σημασία τι λέει ο λαός».
Εξέφρασε, παράλληλα, λύπη, γιατί, για πολλοστή φορά, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν δηλώσεις, για να επιτύχουν τον πάγιο στόχο τους, που είναι η φθορά της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ.
«Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού», είπε ο κ. Κυπριανού, για να συμπληρώσει ότι, όταν το παιχνίδι παίζεται σε βάρος της προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού, παύει να θεωρείται πολιτικό παιχνίδι.
Όσον αφορά τη θέση του ΑΚΕΛ και του Προέδρου για το πραξικόπημα και την εισβολή, σημείωσε ότι αυτή είναι ξεκάθαρη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ομιλίας του.

Δ. Παπαδάκης: Θλιβερή εμμονή

Στις τοποθετήσεις από κυβερνητικής πλευράς αντέδρασε έντονα η ΕΔΕΚ, διά δηλώσεως του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Παπαδάκη.
Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε θλιβερή την εμμονή του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης στο ατόπημα της εξομοίωσης των ευθυνών του εγκλήματος της Χούντας, που χρεώνεται στην Ελλάδα, με τις ευθύνες της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας, εκ νέου, απαράδεκτη και ανιστόρητη την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Αντί επανόρθωσης για την απαράδεκτη και ανιστόρητη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εισβολής της Ελλάδας στην Κύπρο, η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ αντιδρούν αμήχανα, μιλώντας για κακόβουλη ερμηνεία, για απομόνωση φράσεων ή για ελατήρια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Πρόκειται για θλιβερή εμμονή στο ατόπημα της ουσιαστικής εξομοίωσης των ευθυνών του εγκλήματος της Χούντας, που χρεώνεται στην Ελλάδα, με τις ευθύνες της Τουρκίας, η οποία, αφού δολοφόνησε, βίασε και προσφυγοποίησε το 1/3 του κυπριακού λαού, συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τραγικό πρώτο σφάλμα μεγεθύνεται με την εμμονή σε δήθεν κακόβουλες ερμηνείες και φαιδρές αναφορές περί υπεράσπισης του πραξικοπήματος», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
ΕΥΡΩΚΟ: Να απολογηθεί αμέσως ο Πρόεδρος
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του ΕΥΡΩΚΟ απέναντι στην κυβερνητική προσέγγιση του θέματος, το οποίο κάλεσε το Δημήτρη Χριστόφια να προβεί σε πειστική απολογία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Θεόδωρος Ευθυμίου επισήμανε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί σε πειστική απολογία για τις δηλώσεις του περί εισβολής της Ελλάδας στην Κύπρο, αφού οι τελευταίες ρίχνουν απειλητικά τη σκιά τους στην αυριανή επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια.
«Η θύελλα των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει και στην Ελλάδα οι αναφορές του κ. Χριστόφια για εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο», η οποία και «καταγράφεται σε χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο», είπε, «υποχρεώνουν τον Πρόεδρο να απολογηθεί πειστικά στον ελληνικό λαό για το ατόπημά του».
Γ. Λιλλήκας: Ταυτίζεται με την τουρκική διπλωματία
Στις επίμαχες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος υπέδειξε στον Δ. Χριστόφια ότι οφείλει να συνειδητοποιήσει την πολιτική βαρύτητα των όσων λέει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο Δημήτρης Χριστόφιας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αυτά που λέει ως Πρόεδρος έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και ότι μπορούν να τύχουν άμεσης εκμετάλλευσης από χώρες οι οποίες στρώνουν το δρόμο της πλήρους απο-ενοχοποίησης της Τουρκίας στο Κυπριακό», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Λιλλήκας. Και προσθέτει: «Εδώ και δυόμισι χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να μας πείσει ότι εμείς φέραμε την Τουρκία στην Κύπρο και κατά συνέπεια πρέπει να "το χωνέψουμε", και ότι οφείλουμε να πληρώσουμε το τίμημα. Δεν πληρώνουμε, φαίνεται, κατά τον Πρόεδρο, αρκετά υψηλό τίμημα εδώ και 36 χρόνια από την προδοσία της ξενοκίνητης Χούντας».
Ο κ. Λιλλήκας σημειώνει στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την Ουάσινγκτον, «με τον πλέον επίσημο τρόπο, επιχειρώντας να εξισώσει τις ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εισέβαλε και αυτή στην Κύπρο, υπονομεύοντας τη νομική και πολιτική βάση δικαίου της ε/κ πλευράς».
Και «οφείλει», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γ. Λιλλήκας, «ο Πρόεδρος Χριστόφιας ν' απολογηθεί στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό γι' αυτό του το πολιτικό ατόπημα».
«Πρωτοπορία»: Δικαιολογεί την τουρκική εισβολή
Η «Πρωτοπορία» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «είναι με αμηχανία αλλά και με έντονο προβληματισμό που παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε μιαν ανήκουστη και ανιστόρητη δήλωση περί δύο εισβολέων, προκαλώντας τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού».
Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση της «Πρωτοπορίας», η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια σε «εισβολή από τις δύο ούτω καλούμενες μητέρες πατρίδες», δεν είναι απλώς εξίσωση ευθυνών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αποτελεί πλήρη δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής και υιοθέτηση της τουρκικής επιχειρηματολογίας».
«Πανηγυρίζουν» οι Τούρκοι
Ευρεία ήταν η αναφορά του τουρκικού Τύπου στη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος «πανηγυρίζει» για το απρόσμενο «δώρο» εκ Κύπρου.
Η εφημερίδα «Vatan», στις εσωτερικές σελίδες και υπό τον τίτλο «Και η Ελλάδα καταληψίας στην Κύπρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίστηκε πως οι δύο μητέρες πατρίδες της Κύπρου, η Τουρκία και η Ελλάδα, «κατέλαβαν» το νησί.
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα «Radical», σε εσωτερική σελίδα υπό τον τίτλο «Οι μητέρες πατρίδες επιτέθηκαν στην Κύπρο».
Αναφέρει ότι η δήλωση Προέδρου Χριστόφια προκάλεσε αγανάκτηση στην Κύπρο, ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για το θέμα. Η Ak?am, επίσης, αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τον τίτλο «Και οι δύο μητέρες πατρίδες έκαναν κατάληψη στην Κύπρο».    ΠΗΓΗ:sigalive

Σχόλια

Ο χρήστης evelina είπε…
Φίλε μου καλησπέρα ...εύχομαι να έχεις έναν υπέροχο μήνα
Ο χρήστης evelina είπε…
Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία μας
Ο χρήστης aoratos είπε…
EYXAΡΙΣΤΩ,ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ,ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΛΟΓΩ ΑΝΟΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ,ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ; YΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ;ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΤΕΝΕΚΙΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!