ORA ET LAVORA

Η μισθωτή εργασία πάει ΔΝΤ

Του Θεόδωρου Κουτρούκη, επίκουρου καθηγητή πανεπιστήμιου Αιγαίου

Η ένταξη της χώρας μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΔΝΤ σηματοδότησε και την έναρξη μιας διεργασίας, η οποία θα αναπροσανατολίσει το ρόλο και το ειδικό βάρος της μισθωτής εργασίας στην ελληνική κοινωνία.
Η πρώτη διάσταση αυτής της ανέλιξης αφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον πιο βασικό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Είναι πρόδηλο ότι οι προωθούμενες μεταβολές δε συνιστούν μόνο πρωτοβουλίες οικονομικού εξορθολογισμού. Αποτελούν ταυτόχρονα και συθέμελους κλυδωνισμούς του οικοδομήματος στήριξης της ελληνικής οικογένειας που κυριάρχησε μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσδοκούν λιγότερες -ποιοτικά και ποσοτικά- παροχές κοινωνικής πρόνοιας κι, επομένως, να στηριχτούν περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις μετά τη δύση του εργασιακού τους βίου. Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος θα αντανακλάται σε χαμηλότερες συντάξεις, περιορισμένες παροχές υγείας και περίθαλψης και, ασφαλώς, σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως ήδη έχει δρομολογηθεί το εγχείρημα για την αναθεώρηση των βασικών πυλώνων του εθνικού συστήματος εργασιακών σχέσεων.
Το νέο τοπίο εντός του οποίοι μορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις προβλέπεται πως θα είναι ριζικά διαφοροποιημένο: Τα όρια ομαδικών απολύσεων θα είναι αυξημένα, οι αμοιβές της εργασίας συρρικνωμένες, οι μηχανισμοί επίλυσης των συλλογικών εργασιακών διαφορών αποδυναμωμένοι (ΟΜΕΔ), ενώ εν γένει θα επιταχυνθούν τα προωθητικά μέτρα για μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.
Η θέση της μισθωτής εργασίας στο εγχώριο οικονομικό γίγνεσθαι θα είναι πολύ διαφορετική και θα συνδέεται με φαινόμενα αντιπληθωρισμού, αρνητική/ μηδενική εισοδηματική πολιτική και συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Οι παραπάνω σαρωτικές μεταβολές είναι πολύ πιθανό να κλονίσουν δραματικά τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η συναίνεση των εργατικών κι εργοδοτικών οργανώσεων την τελευταία εικοσαετία.
Η καινούρια πραγματικότητα θα συνοδευτεί από έντονες πιέσεις για “εσωτερική υποτίμηση” (διαμέσου μισθολογικών περικοπών) και ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας.
Οι χαλεπές ημέρες που έρχονται φαίνεται πως επιφυλάσσουν για τους Έλληνες εργαζόμενους περισσότερη και πιο εντατική εργασία ∙ ίσως και περισσότερη προσευχή!

http:neapolitika

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!