MHNYMA THΣ Ε.Ε ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Rate This
Quantcast

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητική της στάση στο Αιγαίο, στέλνει η ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει με νόημα πως «η Τουρκία οφείλει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή, πηγή τριβών ή πράξη που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Όπως υπογραμμίζει, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα, οφείλει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της ΕΕ, ενώ η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών καλύπτονται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελούν βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης.

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα παρακολουθείται και θα θίγεται συστηματικά, καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα βάσει των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Σχολιάζοντας την απάντηση οι δύο ευρωβουλευτές σημείωσαν πως «το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, δεν ακολουθεί ακόμα συνεπή και ουσιαστική πολιτική σχέσεων καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν η Τουρκία σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίo.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!