EIKONIKH EΠΙΔΡΟΜΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ!

Bookmark and Share

Να διακόψουν άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησαν οι Τούρκοι.Δέκα ημέρες πριν την προγραμματιζόμενη έλευση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «ξαναχτύπησαν» αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα του ελληνικού στόλου να κάνει γυμνάσια στο Αιγαίο!

Το πρωί της Τρίτης βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «Κυκλών», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου με τη Χίο, αλλά και δυτικότερα. Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα πλοία του ελληνικού στόλου, δηλαδή φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοία γενικής υποστήριξης, τορπιλάκατοι αλλά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ξαφνικά, στις 10 το πρωί οκτώ τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών από την περιοχή βορείως της Λέσβου χωρίς να έχουν ζητήσει σχετική άδεια, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και τα έξι από αυτά εισέβαλλαν στην περιοχή όπου εκτελούνταν τα παίγνια των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθούν επιπλοκές και ανεπιθύμητες «εχθροπραξίες», το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα κάλεσε το στρατηγείο των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στο Εσκί Σεχίρ με αίτημα να απομακρυνθούν άμεσα από τη δεσμευμένη περιοχή τα έξι τουρκικά μαχητικά.

Στις 10.26 το πρωί, δηλαδή αφού είχαν παραμείνει σχεδόν μισή ώρα μέσα στην περιοχή που εκτελούνταν τα γυμνάσια όλων των πλοίων του ελληνικού στόλου, οι Τούρκοι «εισβολείς» εδέησαν να απομακρυνθούν από την εναέρια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Χίου. Μετά την ενεργοποίηση της περίφημης κόκκινης γραμμής, ο στόλος και οι συνοδευτικές ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις κατάφεραν να συνεχίσουν τα γυμνάσια.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

"Αεροναυμαχία" στο Βόρειο Αιγαίο - Τουρκικά μαχητικά επάνω από ελληνικά πολεμικά σκάφη
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η Άγκυρα προχώρησε στην πιό σοβαρή πρόκληση των τελευταίων εβδομάδων, όταν έξι τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν επάνω από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελούσαν άσκηση ("Κυκλώνας") σε δεσμευμένη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά σε μία εικονική «αεροναυμαχία» όπου υπήρξαν κρίσιμες στιγμές υψηλής έντασης. Τα ελληνικά μαχητικά (δύο Mirage 2000-5 Mk2 από την 114 Π.Μ. στην Τανάγρα και 2 F-16C από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου) κατευθύνθηκαν κατά των τουρκικών μαχητικών και προχώρησαν σε αναγνώρισή τους.

Η είσοδος έγινε στις 10.00 το πρωί και μέχρι τις 10.26 παρέμειναν προκλητικά εντός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων των ελληνικών φρεγατών και των βλημάτων αερομαχίας των ελληνικών μαχητικών. Η κίνησή τους ήταν μεταξύ 6.000 και 10.000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Μπαλικεσίρ όπου φιλοξενείται η 9 AJu (ισοδύναμο της Πτέρυγας Μάχης).Στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε ένα σενάριο της ΠΑ για προσβολή και «απαγόρευση» χρήσης του διαδρόμου του Μπαλικεσίρ από τα τουρκικά μαχητικά δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο μαζί με την αεροπορική βάση της Μπαντίρμα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε αερομαχία αφού τα ελληνικά δεν προσπάθησαν "να τους πάρουν την ουρά" βάσει των εντολών που είχαν. Η συγκέντρωση των μονάδων του Στόλου ήταν η μεγαλύτερη δυνατή που μπορεί να παρατάχθεί σήμερα στο Αιγαίο σε μία προσπάθεια του Π.Ν. να δείξει ότι ο Στόλος παρά τις εξοντωτικές περικοπές παραμένει φρουρός του Αρχιπελάγους: Συνολικά 8 φρεγάτες, συμμετείχαν, έστω και με ελλείψεις σε κάποια υποσυστήματά τους και 7 πυραυλάκατοι, όπως και 2 υποβρύχια.

Οι ελληνικές δυνάμεις είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες που συνασκούντο όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά

Ήδη έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η τουρκική΄πρόκληση ξεκίνησε στις 30 Απριλίου με την έκδοση δύο ΝΟΤΑΜ σχετικά με "παράνομες" ενέργειες και "αποστρατιωτικοποίηση" ελληνικών νήσων, με αφορμή τις ασκήσεις ΠΑ & ΠΝ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα η μία ΝΟΤΑΜ αναφέρεται στα νησιά Σαμοθράκη-Λήμνο-Αγ.Ευστράτιο-Ψαρά-Χίο, και η δεύτερη στην Μυτιλήνη.

Ταυτόχρονα (λόγω διατύπωσης των Ελληνικών ΝΟΤΑΜ ως προς τα όρια των δεσμευμένων περιοχών για τις εν λόγω ασκήσεις) εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ περί ορίων του FIR Αθηνών, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί για μία ακόμη φορά εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της στο θέμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!