ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

Μόλις εκτονώθηκε κάπως η ελληνική κρίση, ο φόβος μιας διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία, προκάλεσε σήμερα πτώση του ευρώ και όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Φήμες σύμφωνα με τις οποίες και άλλες υπηρεσίες αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ισπανία, μετά τη Standard and Poor's την περασμένη εβδομάδα, και πως η Μαδρίτη μπορεί να ζητήσει μια κολοσσιαία χρηματοπιστωτική βοήθεια από το ΔΝΤ, προκάλεσαν σημαντική πτώση στις χρηματαγορές.

Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 "βυθίστηκε" σήμερα στις 7.100 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης και στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο βασικός δείκτης Ibex-35 απώλεσε πολύ περισσότερες από 100 μονάδες κι "έκλεισε" στο επίπεδο των 9.860 μονάδων με ημερήσια απώλεια -5,41% .

Στη Μαδρίτη καταποντίστηκαν όλοι οι τίτλοι του τομέα των κατασκευών, του μεγάλου πυλώνα, άλλοτε, της ισπανικής οικονομίας, σήμερα σε πολύμηνη ύφεση και ανεργία.

Οι τραπεζικές μετοχές δεν τα πήγαν καλύτερα, με αυτήν της "Σανταντέρ" να περιορίζεται στα 8,5 ευρώ.

Όμως και στο Μιλάνο ο FTSEMib απώλεσε τελικά -4,70% της αξίας του περιοριζόμενος στις 20.663 μονάδες. Καμία μετοχή του τραπεζικού τομέα δεν αντιστάθηκε στην καθοδική κίνηση, με την "Intesa Sanpaolo" να ηγείται με "βύθιση" 7% και περιορισμό στα 2,32 ευρώ.

Στο Παρίσι, λεπτά πριν να κλείσει η συνεδρίαση ο CAC40 έχανε το -3,50% της αξίας του (-130 μονάδες), μέσα σε έντονη επιφυλακτικότητα όλων των επενδυτών, αθρόες πωλήσεις τίτλων όλων των τομέων, αλλ εντούτοις και "ελάχιστο όγκο συναλλαγών"--ούτε πέντε δισ.ευρώ.

Στη Φρανκφούρτη ο dax30 έκλεισε με πτώση 2,65%.

Η "ζοφερή" εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που λειτούργησαν "δίκην συγκοινωνούντων δοχείων", ολοκληρώνεται στο Λονδίνο (στον απόηχο του ανοίγματος με μείον 2% για το βιομηχανικό Ντάου Τζόουνς), όπου ο FTSE100 απώλεσε περίπου -2,50% (140 μονάδες) και έκλεισε στις 5.411 μονάδες.

Η μετοχή της "BP" κατακρημνίστηκε εξαιτίας των αναμενόμενων πολύ υψηλών αποζημιώσεων για την ρύπανση από την καμένη εξέδρα πετρελαίου της στον Κόλπο του Μεξικού.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3045 δολάρια έναντι 1,31099 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3089 δολάρια.

Στην Αθήνα, οι επιθετικές πωλήσεις με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές "βύθισαν" τη χρηματιστηριακή αγορά κάτω από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων.

Οι φήμες για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους οι οποίες διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές απώλειες που σημειώνουν οι διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για τη διάχυση της κρίσης, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.729,68 μονάδες σημειώνοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,68%.

ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!