ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Rate This
Quantcast

Εν μέσω μιας θυελλώδους και εν πολλοίς ανεξέλεγκτης πολιτικής κρίσης, εν μέσω μιας –αναμενόμενης– ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δεχθεί εισηγήσεις ακόμα και για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις 19 Μαΐου, όταν δηλαδή θα λάβει το πρώτο μεγάλο «πακέτο» οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας απ’ το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να πάρει μια κάποια ανάσα!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί οι οποίοι έχουν εισηγηθεί στον Γιώργο Παπανδρέου μια πρόωρη (πολύ πρόωρη μάλιστα!) προσφυγή στις κάλπες, χρησιμοποιούν τα εξής επιχειρήματα:

• Αν κερδίσει τις εκλογές, που είναι και το πιθανότερο, τότε θα αναβαθμιστεί και θα νομιμοποιηθεί εκ νέου, οπότε θα μπορεί να επικαλεστεί το επιχείρημα ότι και τα μέτρα που θεσμοθέτησε εγκρίνονται απ’ τον λαό.

• Μπορεί, σε μια τέτοια περίπτωση, να ελέγξει ευκολότερα και την αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη.

• Αναβαθμισμένος θα μπορεί με μια επανομιμοποίηση να φέρει και νέα επώδυνα μέτρα, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πλέον σίγουρο.

• Αν γίνουν πρόωρες εκλογές στα τέλη του Μάη, αυτές θα διεξαχθούν με λίστα. Έτσι ο Παπανδρέου θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από «ύποπτους» για «ανταρσία», οπότε θα περάσει απερίσπαστα όποια μέτρα θέλει, όταν θέλει.

Ειδικότερα το επιχείρημα περί «ξεκαθαρίσματος» του ΠΑΣΟΚ από «ύποπτους» βουλευτές είναι για τον πρωθυπουργό θελκτικό. Κι αυτό επειδή γνωρίζει ότι εκτός των τριών (Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα) οι οποίοι δεν ψήφισαν τα μέτρα που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και δημιούργησαν κυβερνητική κρίση, υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές οι οποίοι είτε τα ψήφισαν πιεζόμενοι, είτε τα ψήφισαν με βαριά καρδιά. (Σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 19)

Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν πως χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι επίσης φέρονταν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα.

Άλλωστε επιχείρησε να το κάνει και με τη Σοφία Σακοράφα, η οποία ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο τηλέφωνο…

Σημειώνεται ότι μετά τη διαγραφή των τριών το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον 157 βουλευτές. Και αναμένονται κι άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως για το ασφαλιστικό. Οπότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να βρεθεί ξανά προ εκπλήξεων ή και να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Συνεπώς η εκκαθάριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με εκείνους που εισηγούνται τις πρόωρες εκλογές…

Άλλα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «Δεν μπορεί να πάρουμε εμείς όλα αυτά τα σκληρά μέτρα και όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς να έλθει να τους δρέψει ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ» και προτείνουν να πάει γρήγορα σε εκλογές ο Γ. Παπανδρέου επικαλούμενος το έκτακτο των καταστάσεων, ώστε να μην προλάβει να αρχίσει να εισπράττει πολιτικά από την κοινωνική αντίδραση ο Α. Σαμαράς.

Τα αντίθετα επιχειρήματα…

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι εκτός απ’ τα προαναφερθέντα επιχειρήματα υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υπάρχουν και επιχειρήματα εναντίον της προσφυγής στις κάλπες τώρα.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι οποίοι διαφωνούν με μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση επικαλούνται τα εξής:

• Εντάξει, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές. Αλλά αν η λαϊκή οργή που εκφράζεται εναντίον των μέτρων μεταφραστεί σε μια αναιμική νίκη με ποσοστά γύρω στο 37%, για παράδειγμα, τότε η εκ νέου νομιμοποίηση δεν θα ισχύει, όταν μάλιστα αυτό το ποσοστό θα υπάρξει 7-8 μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη. Οπότε ούτε η κοινωνική έκρηξη θα είναι δυνατό να ελεγχθεί.

• Με ένα τέτοιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 βουλευτές (αντί των 40 που ισχύει σήμερα), θα έχει αυτοδυναμία. Αλλά μια αυτοδυναμία οριακή, της τάξης των 152 βουλευτών. Οπότε ο Γιώργος θα έχει να αντιμετωπίσει το «μαρτύριο» που αντιμετώπισε ο Κώστας Καραμανλής την περίοδο 2007 – 2009. Και δεδομένου ότι θα έχει, όπως προαναφέραμε, να αντιμετωπίσει κρίσιμες ψηφοφορίες, θα επικρέμαται πάντα η δαμόκλειος σπάθη της καταψήφισης.

• Κάποιοι πιο… υποψιασμένοι επικαλούνται ακόμα και το επιχείρημα ότι αν διεξαχθούν τώρα εκλογές, δεν θα έχει προλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη να οργανωθεί, ίσως συγκροτώντας ένα νέο κόμμα…

Άλλα σενάρια…

Επαναλαμβάνουμε, οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές μετά τις 19 Μάη έχουν πράγματι γίνει στον πρωθυπουργό. Κατά τις πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός ούτε αποδέχτηκε, ούτε απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές. Απλώς δεν εκφράστηκε…

Αλλά θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι εκτός απ’ το εκλογικό σενάριο «παίζουν» και άλλα σενάρια. Για παράδειγμα, σενάρια ενός ανασχηματισμού ή σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης», υπό το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο, που όμως θα περιλαμβάνει και προσωπικότητες. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, την οποία αποδέχεται και η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και άλλοι πολιτικοί και εξωπολιτικοί παράγοντες (εκδότες, επιχειρηματίες).

Βέβαια μεταξύ των δύο προαναφερθέντων σεναρίων ο πρωθυπουργός δείχνει να προτιμά αυτό του απλού ανασχηματισμού. Αλλά αυτήν τη στιγμή ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τι θα μπορεί να κάνει και όχι τι θέλει.

Αυτό που πάντως θέλει να «σπρώξει» ο Γιώργος είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με τη θεσμοθέτηση του «γερμανικού» λεγόμενου εκλογικού νόμου.

Ίσως αυτό το ζήτημα να αποτελέσει και αντικείμενο της αυριανής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (αν τελικά πραγματοποιηθεί, μετά την άρνηση Παπαρήγα και Τσίπρα να συμμετάσχουν.

http:nationalpride

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!