ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Παρά την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία που επέδειξαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως θα χρειαστεί χρόνος ακόμη, ώστε να μετουσιώσουν σε πράξη τη βούλησή τους να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να υπάρξει στενότερη συνεργασία και ειρηνικό μέλλον ανάμεσα στους δύο λαούς και να γίνει το Αιγαίο, θάλασσα που ενώνει.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Παρά την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία που επέδειξαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως θα χρειαστεί χρόνος ακόμη, ώστε να μετουσιώσουν σε πράξη τη βούλησή τους να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να υπάρξει στενότερη συνεργασία και ειρηνικό μέλλον ανάμεσα στους δύο λαούς και να γίνει το Αιγαίο, θάλασσα που ενώνει.

Οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα του Αιγαίου, αλλά και στο Κυπριακό, ήταν άλλωστε αυτές που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, μετά την ιδρυτική συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μιας πρωτοβουλίας την οποία χαιρέτισαν και οι δύο ως σημαντικό βήμα προσέγγισης.

Τα μηνύματα των δύο Πρωθυπουργών προς τους Ελληνες και τους Τούρκους, αντίστοιχα, ήταν πάντως θερμά. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα για παλαιότερους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης για τους Τούρκους τόνισε, για ακόμη μία φορά, πως είναι «Ελληνας της Διασποράς»: «Γνώρισα τον τουρκικό λαό ως υπουργός Εξωτερικών, παλαιότερα κυρίως. Αλλά και ως Ελληνας της Διασποράς, ξέρω πως στο εξωτερικό μπορεί πολλοί Ελληνες να έχουν ως καλύτερους φίλους Τούρκους. Αυτό δείχνει πόσο έχουμε προχωρήσει».

Χαρακτήρισε τους Τούρκους λαό περήφανο, εργατικό, φιλόδοξο. Είχαμε τις διαφορές μας, μεγάλες. Αλλά πλέον, αθλητές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και των δύο χωρών, δείχνουν πως η περίοδος του «ψυχρού πολέμου» που είχαμε έχει τελειώσει. Υπογράμμισε επίσης ότι προσωπικά, θα είναι προσηλωμένος στη συνεργασία των δύο λαών και εξέφρασε την άποψη πως με τον κ. Ερντογάν θα επιλύσουν, αρχής γενόμενης από τα θέματα «χαμηλής πολιτικής», και τις σημαντικές διαφορές. Θα δώσουμε μάχη, ώστε να γίνουμε σύμβολο ειρήνης και θα τα καταφέρουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μίλησε για «από κοινού δράση» δύο λαών «παλαιών ηθοποιών στην ιστορία» και απεύθυνε πρόσκληση στους 50.000 «Ρωμιούς» που ζουν εκτός Τουρκίας να επιστρέψουν να ζήσουν ως ισότιμοι πολίτες, εφόσον διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα. Ανέφερε δε, πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με την «Οικουμενικότητα» του Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είπε, εξάλλου, πως στις προθέσεις του, ήταν να τον φέρει μαζί στην Ελλάδα, ώστε να έχει μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Δεν μπορούσε ωστόσο να μεταβεί στην Αθήνα λόγω άλλων υποχρεώσεων ο Τούρκος αξιωματούχος επί των Θρησκευτικών.

Πέρα, ωστόσο, από τις φιλοφρονήσεις και τις κινήσεις καλής θέλησης, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες ήρθαν στο προσκήνιο. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αρχικά ερωτήθηκε για το τι πρόκειται να γίνει με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Υπογράμμισε την ανάγκη οι πτήσεις στο Αιγαίο να γίνονται στο μέλλον από αεροπλάνα χωρίς πυρομαχικά και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επισήμανε πάντως, ότι όσοι θέλουν να εκλεγούν θα πρέπει να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα.

Ο κ. Παπανδρέου, σχολίασε ότι το θέμα της Χάλκης και των μουσουλμάνων της Θράκης, δεν είναι διμερή. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι για την Τουρκία η ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι προτέρημα για την Τουρκία και προς όφελός της να λειτουργεί εκεί, ως παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας.

Ειδικότερα, για τους Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, ξεκαθάρισε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στη χώρα, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αδικίες. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος και ως Υπουργός εργάστηκε για να αρθούν αυτές και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν κλήθηκε να μιλήσει για το casus belli, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Είπε ότι το θέμα του casus belli θα λυθεί, αλλά το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την τουρκική πλευρά, ενώ για το Κυπριακό υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν και την προσωπική του πρωτοβουλία -προς τον τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ- να έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη με τη δέσμευσή του ότι «η Τουρκία θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά».

Στη Σύνοδο όμως που έγινε το 2004 στην Ελβετία, όπως είπε, η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε την αναβολή του δημοψηφίσματος. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν και τελικά το δημοψήφισμα έγινε με το γνωστό αποτέλεσμα.

Οσον αφορά στα λιμάνια, απάντησε ότι τα τουρκικά θα ανοίξουν προς τα κυπριακά πλοία, εφόσον την ίδια ώρα άνοιγαν και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τουρκικά πλοία.

Ωστόσο, έκανε γνωστή τη βούλησή του να «ανοίξει» τη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και διεθνών παραγόντων, ενώ προέβλεψε πως με εντατικές προσπάθειες θα υπάρξει βιώσιμη λύση ώς το τέλος του χρόνου.

Με τη σειρά του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει φόβος και δυσπιστία, τόσο από την ελληνική πλευρά έναντι της Τουρκίας, όσο και από την άλλη πλευρά. «Το θέμα είναι να αφήσουμε πίσω αυτή την εικόνα και να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε, ενώ σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η Τουρκία έδινε σχέδια πτήσης. Ανέφερε ακόμη πως μουσουλμανικά μνημεία όπως το τζαμί του Φετιγέ στην Αθήνα, θα αποκατασταθούν.

Για το Κυπριακό, αναγνώρισε το θάρρος, του κ. Ερντογάν να συζητά επί του ζητήματος, σε αντίθεση με όσα λέγονταν παλαιότερα από την Αγκυρα «ότι το θέμα λύθηκε το 1974», όπως υπενθύμισε. Επέμεινε δε στη θέση της Ελλάδας για διζωνικό ομόσπονδο κράτος ενταγμένο στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε επίσης πως είναι «επιτακτική αναγκαιότητα» να συνεχιστούν οι επαφές και ανακοίνωσε πως οι συζητήσεις για τα θέματα που απασχολούν τα μνημόνια και οι διακηρύξεις που υπεγράφησαν θα γίνονται και σε επίπεδο πρωθυπουργών μία φορά το χρόνο, εναλλάξ σε κάθε χώρα. Δύο φορές το χρόνο θα γίνονται και σε επίπεδο Υπουργών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον Τουρισμό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είπε πως θα προσπαθήσει να άρει τις όποιες δυσκολίες δημιουργεί η συνθήκη του Σένγκεν, ώστε Τούρκοι και άλλοι μη κοινοτικοί τουρίστες να μπορούν να φτάνουν έστω και μία μέρα στα ελληνικά νησιά. «Μόνο μία μέρα», διάκοψε, εμφανώς πειραχτικά ο κ. Ερντογάν, δείχνοντας το καλό κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις των δύο αντρών. «Και δυο και τρεις», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, αρκεί να δείξουμε πρώτα ότι το μοντέλο λειτουργεί στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οπως παραδέχτηκαν και οι δύο, η Οικονομία –ιδιαίτερα η ελληνική- δοκιμάζεται σήμερα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως στόχος είναι η άνοδος του όγκου συναλλαγών στα 5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. δολάρια. «Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας», ανέφερε και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα να στηρίξουν τα δύσκολα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εθνική υπόθεση».

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης Τύπου, ήταν εκτός από το πλήθος αξιωματούχων και επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες που την παρακολούθησαν, οι προσφωνήσεις του κ. Ερντογάν ως «φίλος» στον κ. Παπανδρέου και ως «Παναγιότατο» στον κ. Βαρθολομαίο. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μάλιστα, έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας στα ελληνικά «ευχαριστώ πολύ».

Όπως είπαν και οι δύο ηγέτες επρόκειτο για μία «ιστορική επίσκεψη», ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο κ. Παπανδρέου, το αν θα είναι ιστορική η χθεσινή πρωτοβουλία θα το κρίνει η ίδια η Ιστορία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!