ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΔ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ας παίρναμε μέτρα κι ας μας ρίχνανε...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Διονύσης Νασόπουλος
Μόνη της η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε να βρεθεί εκτός Ν.Δ...
«Ας παίρναμε μέτρα εμείς κι ας μας ρίχνανε!..», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας ότι τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναγκαίο ο Κώστας Καραμανλής να βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα λιτότητας αντί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση το πακέτο των μέτρων θα ήταν ηπιότερο και θα έστελνε «το σωστό μήνυμα» στις αγορές. Ωστόσο, ο...
πρόεδρος της Ν.Δ.- στη συνέντευξή του σήμερα στα «ΝΕΑ»- παρέχει πολιτική κάλυψη στον προκάτοχό του για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009. Και υποστηρίζει ότι ο κ. Καραμανλής «προεκλογικά τουλάχιστον έκανε την αυτοκριτική του», προσπερνώντας έτσι τις έντονες επικρίσεις ακόμη και στελεχών της Ν.Δ. που ζητούν μια «συγγνώμη» από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, καταλογίζει στην Ντόρα Μπακογιάννη «έμπρακτη αμφισβήτηση» της κομματικής ηγεσίας και διαμηνύει ότι δεν τον απασχολούν πλέον οι κινήσεις της και η ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος από την πλευρά της. Με προφανή στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, τονίζει με έμφαση ότι η πρώην υπουργός «επέλεξε μόνη της να βρεθεί εκτός Ν.Δ.». Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται της απόφασης της Ν.Δ. να καταψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι με τις Εξεταστικές Επιτροπές, μεταξύ άλλων, «δεν αφήνει περιθώρια για συναίνεση».

Κύριε πρόεδρε, η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι για μικροκομματικούς λόγους είπατε «όχι» στη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να παρουσιάσετε εναλλακτική λύση για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Υπάρχει αντίλογος;

Καλύτερα να παρακολουθήσετε τον πραγματικό μικροκομματισμό. Εκείνον της κυβέρνησης:

- Τα 11 από τα 31 δισεκατομμύρια των περικοπών στα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι «μη προσδιορισμένα» μέτρα. Το ένα τρίτο του πακέτου το ήθελαν να το ψηφίσουμε σαν «λευκή επιταγή»!

- Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν δέχθηκε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν υπογράψει τα μέτρα. Ωστε να μας φέρει προ τετελεσμένων, να υπογράψουμε τη «λευκή επιταγή».

Κι ακόμα ψήφισαν νέα τροπολογία στο Βουλή για μέτρα που θα περνάνε χωρίς έγκριση από τη Βουλή! Κι έφτασαν και στο σημείο να γράφουν στην πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «διαμόρφωσε και έκρυψε» όλα τα χρόνια τα ελλείμματα. Αυτήν την πρωτόγνωρη για νομοσχέδιο προπαγάνδα ήθελαν να ψηφίσει η Ν.Δ., ώστε επίσημα να αυτοκτονήσει πολιτικά, παραδεχόμενη ότι για όλα φταίει αποκλειστικά εκείνη. Αν είναι δυνατόν... Εδώ είχαμε ρεσιτάλ μικροπολιτικής από πλευράς κυβέρνησης...

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Ποια είναι η εναλλακτική λύση που προτείνετε;
Στη Βουλή δεν τέθηκε σε ψηφοφορία το αν θα πάρουμε χρήματα από τον «μηχανισμό» με βάση κάποιους γενικούς όρους δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέθηκαν σε ψηφοφορία, πολύ λεπτομερειακά, οι όροι αυτής της συμφωνίας: Τα συγκεκριμένα μέτρα αυτής της προσαρμογής. Εχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι αυτό το μείγμα πολιτικής δεν λύνει το πρόβλημα, μας βυθίζει σε έναν φαύλο κύκλο: μεγαλύτερης ύφεσης, επίμονων ελλειμμάτων, ακόμα πιο σκληρών μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων... Εδώ πρόκειται για «φάρμακο» χειρότερο από την «αρρώστια». Με τη στάση που κρατήσαμε στείλαμε τρία μηνύματα:

- Πρώτον, ότι τα μέτρα αυτά είναι λάθος και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

- Δεύτερον, ότι η στάση μας δεν εμποδίζει τη λήψη της βοήθειας, την οποία εμείς εγγυηθήκαμε ρητά και κατηγορηματικά. Κι έτσι η αντίρρησή μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν ως πρόσχημα εναντίον της βοήθειας.

- Τρίτον, αν αύριο χρειαστούν νέα σκληρότερα μέτρα (όπως προεξοφλεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε), να γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη γι΄ αυτήν την εξέλιξη. Υπήρξαν κάποιοι που προειδοποίησαν εγκαίρως...

Το ότι δεν ψηφίσαμε αυτά τα μέτρα είναι κάτι που- πιστέψτε με- σε έναν χρόνο από τώρα, εμείς θα το θυμίζουμε σ΄ αυτούς που τα ψήφισαν κι εκείνοι θα προτιμούν να το ξεχάσουν... Αλλωστε, το είπα και στη Βουλή: Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του πακέτου που έφερε σε ψηφοφορία, ας μην ενοχλείται με τη δική μας άρνηση, γιατί μπορούσε να το περάσει μόνο του. Κι αυτό ακριβώς έκανε. Αλλά αν το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του πακέτου, τότε δικαίως ανησυχεί από τη δική μας άρνηση, αλλά τότε αναζητεί συνενόχους, όχι στήριξη. Κι εμείς συνένοχοί του δεν γινόμαστε.

Αν η σύμβαση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι τελικώς για τη Ν.Δ. μια «σύμβαση υποτέλειας», γιατί δεσμεύεστε ότι θα την εφαρμόσετε αντί να επιδιώξετε την κατάργησή της;
Το είπα καθαρά. Τη σύμβαση δανεισμού θα τη σεβαστούμε. Το ελληνικό κράτος- όσο και αν διαφωνούμε μεταξύ μας- έχει και συνέχεια και συνέπεια. Αλλά προτεραιότητά μου είναι να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τον «μηχανισμό στήριξης» με τις δικές μας δυνάμεις. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Και περιέγραψα μια πολιτική, που αν την εφαρμόσουμε σωστά και έγκαιρα, μπορούμε να βγούμε σχετικά γρήγορα από τη «μέγγενη». Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να καταγγείλουμε... Το ζήτημα είναι να απαλλαγούμε από τον μηχανισμό στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Ανησυχείτε ότι η χώρα μπορεί να μην τα καταφέρει; Αρκετοί λένε ότι αφού έφτασε ώς εδώ γιατί να μην πάει παρακάτω;

Πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει. Με το σωστό μείγμα πολιτικής. Με μέτρα ανάταξης/ανάπτυξης της Οικονομίας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους, ώστε να συγκρατηθεί η ύφεση. Για παράδειγμα: Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμβάσεις παραχώρησης αεροδρομίων, λιμανιών, μαρίνων κ.λπ., όπου γίνονται άμεσες επενδύσεις, χωρίς να πληρώνει τίποτε το ίδιο το κράτος. Μεταφορά σε μελλοντικό χρόνο της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Ξεμπλοκάρισμα του ίδιου του ΕΣΠΑ. Ξεμπλοκάρισμα ώριμων επενδύσεων που σήμερα παραπέμπονται στις καλένδες. Κατάργηση του καμποτάζ. Ενδεικτικά, αυτά θα συγκρατούσαν την ύφεση, θα έριχναν φρέσκο χρήμα στην αγορά χωρίς να επιβαρύνουν το Δημόσιο. Και θα σταματούσαν τα λουκέτα και την έξαρση της ανεργίας. Και με τη σταδιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μεσοπρόθεσμα. Ωστε να μειωθεί άμεσα το χρέος ή να βρεθούν πρόσθετα ετήσια έσοδα για την ε ξυπηρέτηση του δανεισμού (πράγμα που προσέχουν πολύ οι αγορές). Καταλαβαίνετε ότι μόνο η ΚΕΔ διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 300 δισεκατομμυρίων, όσο και το συνολικό χρέος μας; Καταλαβαίνετε ότι μας πνίγουν τα ελλείμματα κι εμείς αφήνουμε «στον πάγο» τέτοιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο; Ναι, υπάρχει ελπίδα- και ρεαλιστική δυνατότητα- με άλλο μείγμα πολιτικής.

Ενα βασικό ερώτημα που τίθεται σε εσάς σήμερα από πολλές πλευρές: Η Ν.Δ. παρέλαβε δημόσιο χρέος 180 δισ. ευρώ και παρέδωσε σε πεντέμισι χρόνια 300 δισ. Γιατί;

Τα μισά περίπου από αυτά είναι μόνον οι τόκοι εξυπηρέτησης των προηγουμένων δανείων που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ! Πράγματι, οι τόκοι αυτών των πεντέμισι ετών έφταναν τα 11-12 δισ. ετησίως. Κάντε τον πολλαπλασιασμό επί πεντέμισι για να καταλάβετε. Αλλά δεν ήταν τα μόνα:

- Υπήρχαν και πληρωμές αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί επί ΠΑΣΟΚ και τα πλήρωσε η Ν.Δ.

- Πληρώθηκαν και χρέη των νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ πριν από το 2004 και τα πλήρωσε η Ν.Δ., καθώς και τα χρέη σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Χρέη που κι αυτά δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ, πληρώθηκαν επί Ν.Δ. και χρεώθηκαν κι αυτά στη Ν.Δ.!

- Οπως υπήρχαν και παροχές που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο επί ΠΑΣΟΚ- έκαναν παροχές ώς την 31η Δεκεμβρίου του 2009!- και όλα αυτά τα χρεώνουν στο έλλειμμα του 2009, άρα και στο «συσσωρευμένο χρέος της Ν.Δ.»...

Αν τα αφαιρέσετε όλα αυτά, θα διαπιστώσετε ότι στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της η Ν.Δ. δεν δημιούργησε από τη δική της χρήση καθαρό πρόσθετο χρέος πάνω από 7-8 δισεκατομμύρια. Ολα τα υπόλοιπα είναι υποχρεώσεις που τις κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. Για να μη σας πως και το άλλο: σε όλες τις προσπάθειες που έκαναν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. να μειώσουν την ελλειμματικότητα του προϋπολογισμού, το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε αντίθετο. Οπως για παράδειγμα η Ολυμπιακή: τέσσερα σχέδια «εξυγίανσης»- όλα επί ΠΑΣΟΚ- απέτυχαν, προσθέτοντας στο χρέος της χώρας δισεκατομμύρια. Ενα εκατομμύριο την ημέρα έβαζε μέσα η παλαιά Ολυμπιακή το Ελληνικό Δημόσιο. Από αυτή τη μαύρη τρύπα απαλλάξαμε τον προϋπολογισμό παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα μας ζητούν και τα ρέστα.

Είχατε, πάντως, υποστηρίξει ότι η Ν.Δ. δεν έπρεπε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αλλά να συνεχίσει τη θητεία της δίνοντας τη μάχη για την οικονομία.

Επιμένετε σε αυτή τη θέση;
Ασφαλώς. Κατά την άποψή μου, έπρεπε από πέρσι το καλοκαίρι να έχουμε πάρει εμείς μέτρα. Που θα ήταν, βέβαια, πολύ πιο ήπια από τα σημερινά. Και θα έδιναν έγκαιρα το σωστό μήνυμα στις αγορές. Ας παίρναμε τότε τα σωστά μέτρα, κι ας μας ρίχνανε!

Ζητήσατε για λογαριασμό της κυβέρνησης Καραμανλή συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και την ελληνική κοινωνία. Ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. διερωτώνται δημοσίως γιατί δεν τη ζητάει ο πρώην πρωθυπουργός;

Ο κ. Καραμανλής προεκλογικά έκανε, τουλάχιστον, την αυτοκριτική του. Παραδέχθηκε ευθέως τα σφάλματα της διακυβέρνησής του. Και ζήτησε τη λήψη μέτρων όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Από την πλευρά του κ. Γιώργου Παπανδρέου ακούσατε ποτέ καμιά λέξη αυτοκριτικής για το ΠΑΣΟΚ; Ακούσατε έστω και μισό συγγνώμη; Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ΄80 τριπλασίασε το έλλειμμα και διπλασίασε τους δημοσίους υπαλλήλους! Σας θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε σε κάθε απόπειρα αλλαγής της προηγούμενης κυβέρνησης. Και τώρα την κατηγορεί που δεν άλλαξε αυτά που την εμπόδιζε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει! Ακούσατε έστω και μισό συγγνώμη γι΄ όλα αυτά;

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

Στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της, η Ν.Δ. δεν δημιούργησε από τη δική της χρήση καθαρό πρόσθετο χρέος πάνω από 7-8 δισεκατομμύρια.
Ολα τα υπόλοιπα είναι υποχρεώσεις που τις κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Κατά την άποψή μου έπρεπε από πέρσι το καλοκαίρι να έχουμε πάρει εμείς μέτρα. Που θα ήταν, βέβαια, πολύ πιο ήπια από τα σημερινά. Και θα έδιναν έγκαιρα το σωστό μήνυμα στις αγορές. Ας παίρναμε τότε τα σωστά μέτρα κι ας μας ρίχνανε! (...) Ο κ. Καραμανλής προεκλογικά έκανε, τουλάχιστον, την αυτοκριτική του

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Προτεραιότητά μου είναι να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τον μηχανισμό στήριξης με τις δικές μας δυνάμεις. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Και περιέγραψα μια πολιτική, που αν την εφαρμόσουμε σωστά και έγκαιρα, μπορούμε να βγούμε σχετικά γρήγορα από τη μέγγενη (...) Με το σωστό μείγμα πολιτικής. Με μέτρα ανάταξης/ ανάπτυξης της Οικονομίας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους, ώστε να συγκρατηθεί η ύφεση


«Δεν με απασχολεί» το κόμμα της Ντόρας

Η διαγραφή της κ. Μπακογιάννη ήταν, όντως, μονόδρομος; Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος;

Μόνη της η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας, από την στιγμή που γνώριζε τη γραμμή του κόμματος και ψήφισε εναντίον της γραμμής αυτής. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα αντιδρούσα, αν στη θέση της ήταν οποιοσδήποτε βουλευτής.

Η κ. Μπακογιάννη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Σας απασχολεί αυτό το ζήτημα;

Οχι, δεν με απασχολεί καθόλου. Κάθε διαφοροποίηση από την επίσημη κομματική γραμμή συνεπάγεται στο εξής διαγραφές ή το θέμα της συμφωνίας με Ε.Ε. και ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερης σημασίας;

Αλλο να εκφράζει άποψη κανείς κι άλλο να ψηφίζει αντίθετα προς τη γραμμή του κόμματος. Το ένα είναι ελεύθερη έκφραση, το άλλο είναι έμπρακτη αμφισβήτηση. Κι άλλοι βουλευτές εξέφρασαν δημόσια την άποψή τους. Δεν τέθηκε το παραμικρό θέμα για οποιονδήποτε. Αλλά η ψηφοφορία είναι πολιτική πράξη αμφισβήτησης της γραμμής. Πολύ περισσότερο που επρόκειτο για την πιο σημαντική ίσως ψηφοφορία των μεταπολιτευτικών δεκαετιών.
Λέει «ναι» στην αυτοκάθαρση, αλλά όχι στο κυνήγι μαγισσών...

Κύριε πρόεδρε, έχετε αναγνωρίσει ότι το κόμμα σας διαθέτει «βαρίδια». Και η διαγραφή του κ. Παυλίδη συνδυάστηκε με αυτή την αναφορά. Επίσης κάνατε λόγο για «αυτοκάθαρση», αλλά τι εύρος έχει και ποιο χρονικό ορίζοντα;

Οσο εύρος χρειάζεται για να είναι πλήρης. Κι όσο χρόνο χρειάζεται για γίνει σωστά και να είναι πειστική, όχι κυνήγι μαγισσών... Θα ξεκαθαρίσω πλήρως την παράταξή μας από φαινόμενα φαυλότητας και θα ικανοποιήσω το κοινό αίσθημα δικαίου της παράταξης. Αλλά δεν θα «λιντσάρω» όσους στοχοποιούν διάφοροι.

Πολλοί λένε ότι η εμπλοκή σε σκάνδαλα έχει κάψει ακόμη και μεσαία στελέχη της Ν.Δ. και πλέον δεν υπάρχουν εφεδρείες. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Θα αστειεύεστε! Υπάρχουν πολύ περισσότερες εφεδρείες απ΄ όσες φαντάζεστε. Για να σας πώς την αλήθεια, υπάρχουν πολύ περισσότερα άξια στελέχη απ΄ όσα πίστευα αρχικά κι εγώ ο ίδιος. Ομως η αξιοκρατική ανάδειξή τους παίρνει χρόνο για να γίνει σωστά. Ακριβώς γι΄ αυτό: γιατί είναι αξιοκρατική. Από την ανοικτή κοινωνία βγήκα, σε αυτήν λογοδοτώ και σε αυτήν θα απευθυνθώ. Στους άξιους του ιδιωτικού τομέα. Στους καλύτερους.

Τι περιμένετε να αλλάξει στη Ν.Δ. μετά το συνέδριο του Ιουνίου;

Τα πάντα θα αλλάξω, όλα όσα χρειάζονται- θα το δείτεώστε να φύγουμε μπροστά.

... και προαναγγέλλει «σκληρό ροκ» με το ΠΑΣΟΚ
Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (σ.σ. σήμερα) εσείς συμμετέχετε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση με την κυβέρνηση;

Εσείς τι νομίζετε; Αφήνει περιθώρια συναίνεσης μια κυβέρνηση που έχει γεμίσει τον κόσμο εξεταστικές επιτροπές; Που μιλάει για «κουρτίνες» την ώρα που η χώρα βουλιάζει; Είναι σοβαροί; Αν τα πράγματα ήταν αντεστραμμένα- αν βρισκόταν η Ν.Δ. στην εξουσία, και δημιουργούσε μέσα σε επτά μήνες έξι εξεταστικές επιτροπής κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρισκόταν στην αντιπολίτευση- δεν θα φώναζαν όλοι για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής; Εμείς δεν λέμε τίποτε τέτοιο. Λέμε: ψάξτε τα όλα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε! Κι αν βρεθούν αληθινά στοιχεία εις βάρος στελεχών της δικής μας παράταξης, εμείς θέλουμε πρώτοι να βγουν στην επιφάνεια. Εμείς δεν μιλάμε για ποινικοποίηση! Ομως, εδώ το ΠΑΣΟΚ πάει να φορτώσει δικά του σφάλματα ή χρόνιες αμαρτίες του πολιτικού συστήματος που το ίδιο δημιούργησε παλαιότερακαι η Ν.Δ. δεν τις άλλαξε- στους πολιτικούς αντιπάλους του. Κι όποιος τέτοια κάνει, δεν θέλει συναίνεση. Και δεν αφήνει περιθώρια για συναίνεση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!