ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΩΝ


Το 74% θέλει περιορισμό των απεργιών

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τον περιορισμό των απεργιών σε λογικά επίπεδα θέλει το 74% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, ενώ εξίσου σημαντικά όσο και πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα τεσσάρων συνολικά σφυγμομετρήσεων που δημοσιεύονται στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη σφυγμομέτρηση την αναδημοσίευσε έως και η «Wall Street Journal».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «Alco» για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στήριξη στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ παρέχει το 54,2% των ερωτηθέντων ενώ το 74% συμφωνεί να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα οι απεργίες. Και επίσης το 56,5% πιστεύει ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντελέσει με τη στάση τους στην έκρηξη κοινωνικών αναταραχών.

Στην ερώτηση αν είστε υπέρ ή κατά του προγράμματος της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με στόχο τη διάσωση της χώρας ή αν έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση, το 54,2% στηρίζει το πρόγραμμα και το 33,2% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτόνομη πορεία. Υπέρ του προγράμματος διάσωσης τάχθηκε και το 42% όσων ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και το 28% όσων ψήφισαν ΚΚΕ.

Οσο για τον αν οι απεργίες πρέπει να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας, το 74% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» στον αυτοπεριορισμό των απεργιών και το 21% «όχι». Με το «ναι» συντάσσονται το 75% από όσους ψήφισαν ΝΔ, αλλά και το 30% από το ΚΚΕ.

Στην ερώτηση αν πιστεύετε πως η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με απεργίες και διαδηλώσεις, η πλειοψηφία (51,4%) απαντά «θυσίες» και μόνο το 28% «απεργίες», ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (20,6%) κρατά αποστάσεις και από τις δύο απόψεις.

Ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν θυσίες είναι το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 22% του ΚΚΕ.

Στη δημοσκόπηση της «Alco» ετέθη και το ερώτημα αν θεωρείτε υπεύθυνη ή ανεύθυνη τη στάση του κάθε πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά. Οι ερωτηθέντες επιβράβευσαν τον κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπεύθυνη (49,4%), ακολούθησαν οι κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης (28,4% και 27,3%, αντίστοιχα), ενώ τελευταίοι ήταν ο κ. Τσίπρας και η κυρία Παπαρήγα (16% και 15,5%).

Αντίθετα, σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας «Public Issue» για την εφημερίδα «Καθημερινή», κατά των μέτρων δηλώνουν 2 στους 3 πολίτες (66%), ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη πιο υψηλά μεταξύ των άμεσα θιγόμενων τμημάτων του ενεργού πληθυσμού, π.χ. των μισθωτών του Δημοσίου (68%) ή του ιδιωτικού τομέα (69%) και των ήδη ανέργων (73%). Αδικα τα θεωρούν 8 στους 10 ερωτώμενους, ενώ 6 στους 10 αντιλαμβάνονται ότι «εξυπηρετούν λίγα-μεγάλα συμφέροντα» και όχι το «γενικό καλό».

Ποσοστό, που σίγουρα δεν δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την πειθάρχηση των «από κάτω», δηλαδή τις υποτελείς κοινωνικές τάξεις, στις σχεδιαζόμενες κοινωνικές ανατροπές. Αντιθέτως, παραπέμπει μάλλον σε κοινωνική απομόνωση και απονομιμοποίηση. Ακόμη και η κοινωνική βάση του κυβερνώντος κόμματος, τάσσεται πλειοψηφικά κατά (52% κατά, έναντι μόλις 32% υπέρ).

Σύμφωνα με τρίτη πανελλαδική δημοσκόπηση, αυτή της «Κάπα Research», η οποία πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» την ημέρα που η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά με σημαντικό ποσοστό να εξακολουθεί να εκφράζει τη διαφωνία του.

Συγκεκριμένα, το 55,2% δήλωσε ότι δέχεται το πακέτο, ενώ το 44,6% το απορρίπτει.

Στο ερώτημα αν αρνούνται τα νέα μέτρα ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, απαντά καταφατικά το 35,6% και αρνητικά το 56,3%, που προτιμά την περικοπή των μισθών και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τη χρεοκοπία της χώρας και τη στάση των πληρωμών που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.

Παράλληλα, το 74,8% τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ποσοστό 71,3% καλεί τα κόμματα να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, ενώ το 22,2% πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιπαρατεθούν δυναμικά στα μέτρα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση της κοινωνικής έντασης και των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, παρά τις επιπτώσεις που έχουν στην Οικονομία, αλλά και στον Τουρισμό με την έκδοση των πρώτων ταξιδιωτικών οδηγιών. Υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το 53,2%, ενώ υπέρ της διακοπής τους το 44,3%.

Επίσης, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα, ενώ θεωρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου την τελευταία ελπίδα της χώρας για να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση αν δεν σας καλύπτει η κυβέρνηση Παπανδρέου;» το 66% δηλώνει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Στην τέταρτη των δημοσκοπήσεων, που έγινε από την εταιρεία

«MRB» για την εφημερίδα «Real News», το 98,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πολιτικό κόσμο υπεύθυνο για την κρίση. Μάλιστα, στη δεύτερη θέση ευθύνης οι ερωτηθέντες τοποθετούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με ποσοστό 82,7% και στην τρίτη θέση τον επιχειρηματικό κόσμο με ποσοστό 76%. Εξάλλου, το 53,9% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τη διαγραφή των τριών βουλευτών από τον Γιώργο Παπανδρέου και το 45,7% τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

Οπως γράφει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της «MRB Hellas», Δημήτρης Μαύρος, στην πρόθεση ψήφου, για πρώτη φορά, με βάση τα διαχρονικά στοιχεία της εταιρείας, καταγράφονται ποσοστά αδιευκρίνιστης τοποθέτησης μεγαλύτερα του 30%, τα οποία φυσικά εκφράζουν τη γενική δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα και λιγότερο τη δυναμική των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών. Επόμενες μετρήσεις θα επιβεβαιώσουν τη μονιμότητα του φαινομένου, προσθέτει.

Στους δείκτες «καταλληλότερος πρωθυπουργός», «ικανότητα διακυβέρνησης» κυριαρχεί ο «κανένας» με 37,9% και 45,9% αντίστοιχα, που ενισχύει την απεικόνιση αυτής της δυσαρέσκειας. Τέλος, τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι «απογοήτευση» με 43,5%, «οργή» με 40,8% και «ντροπή» με 34,1%).

Τέλος, το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!