Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ


Οι Ευρωζώνη παίρνει απόφαση με 12 χρόνια καθυστέρηση

Με μεγάλη καθυστέρηση, η ΕΕ θα επιχειρήσει να «θωρακίσει» τις οικονομίες των μελών της, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση με αυτή της Ελλάδας που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του μόνιμου Ταμείου Διάσωσης για τις χώρες της ΕΕ που απειλούνται με χρεωκοπία, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Άρενκιλντε Χάνσεν.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, είναι ότι ενώ υπάρχει ενιαία νομισματική πολιτική, οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών παρέμεναν ασυντόνιστες και εκτός ελέγχου.

Υπήρξαν βέβαια κριτήρια εισόδου, όπως μέγιστο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, και δημόσιο χρέος κάτω από 60%, και τα κριτήρια αυτά έγιναν υποχρεωτικά με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, υπήρξε πρόβλημα στην εφαρμογή. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Αγγλία δεν συμμετείχε.

Ένα εμπιστευτικό έγγραφο της Τράπεζας της Αγγλίας που κυκλοφόρησε το 1998, προειδοποιούσε πως αν μια χώρα μέλος παρουσιάσει μεγαλύτερο του επιτρεπτού έλλειμμα, τότε θα ακολουθήσει κολοσσιαίο χάος στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, η νεοϊδρυθείσα ΕΚΤ θα απαγορεύονταν να σώσει μια τέτοια χώρα, δανείζοντας χρήματα στη κυβέρνησή της. Το πρόβλημα έγινε αξεπέραστο, από την έλλειψη ενός μηχανισμού αποχώρηση μέλους από την νομισματική ένωση.

Για να λυθεί έτσι το πρόβλημα στήριξης των αδυνάτων, το Γιούρογκρουπ αποφασίζει σήμερα τη χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ ύψους 600 δισ. ευρώ σε 1.100 ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια ενός έτους, ενώ το επιτόκιο θα είναι στο 1%. Οι λεπτομέρειες αναμένονται να ανακοινωθούν μετά τη λήξη τα συνεδρίασης. http:HBNEWS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!