MONAΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΚΙΑ,Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ,

Bookmark and Share
Κοραντής, Δρούτσας, Βαρβιτσιώτης και Μπακογιάννη χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι για την ελληνική πλευρά το μοναδικό πρόβλημα προς διευθέτηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή διαπιστώθηκε εκ νέου η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στη «διαχρονική» προσπάθεια εφαρμογής πολιτικής για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε πολλές φορές απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η Αθήνα θεωρεί ως προϋποθέσεις για τη διμερή προσέγγιση τον έμπρακτο σεβασμό της Τουρκίας στην ελληνική εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και στις διεθνείς αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «σημαντικό» το διυπουργικό όργανο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και υπενθύμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει παρουσιαστεί επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει το καθεστώς εγγυήσεων και εγγυητριών δυνάμεων σε λύση του Κυπριακού.

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Λ. Κανέλλη εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ο κ. Παφίλης επέμεινε ότι εγείρονται σταθερά θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και συνόρων της, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπει το Αιγαίο σε μια «γκρίζα ζώνη» και ακόμα ότι η Τουρκία αντλεί δικαιώματα από το ΝΑΤΟ να κάνει νηοψίες στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της η κ. Κανέλλη εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην επιδιωκόμενη «συνδιοίκηση» Ελλάδας και Τουρκίας μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ζήτησε εξηγήσεις για το πρόσφατο ΝΑΤΟϊκό έγγραφο, καθώς και για την απουσία ελληνικής αντίδρασης στην προώθηση από την Κομισιόν του κανονισμού απ' ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Στο ίδιο θέμα του Κανονισμού εστίασε την παρέμβασή του και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης ε.τ. Ι. Κοραντής, διερωτώμενος τι έχει κάνει η κυβέρνηση αν γνώριζε την ύπαρξη του Κανονισμού «γιατί αν δεν γνώριζε, τότε πού πάμε;».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έκανε μακροσκελή αναφορά στην απειλητική, όπως υποστήριξε, κατάσταση που επικρατεί στη Δ. Θράκη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων πρέπει να γίνεται με παρόντες και τους δύο λαούς.


Ο κανονισμός

Με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αντέδρασε χθες στην απόφαση της Κομισιόν να προωθήσει προς ψήφιση τον Κανονισμό απ' ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κομισιόν, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτησή της, ενημέρωσε όλα τα κράτη-μέλη στις 2 Δεκεμβρίου 2009, απέδωσε όμως κακή πίστη στην Κομισιόν, που δεν έκανε διαβούλευση με τη Λευκωσία προτού προωθήσει τον Κανονισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!