METΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ομιλία υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας Στέλιου Μάρκελλου

Facebook, www.steliosmarkellos.gr

Ποια άραγε είναι η κατάσταση, που βιώνουμε σήμερα ως χώρα ; Τα μέτρα λιτότητας, θίγουν καίρια τα εισοδήματα μεγάλης μερίδας πληθυσμού, που πνίγεται απ την αδικία. Πιέζουν αφόρητα τα λησμονημένα της ζωής, λαικά, μικροαστικά στρώματα. Τροφοδοτούν την εγκληματικότητα, το μέγεθος και το βάρος της δυστυχίας. Κύματα αλλεπάληλα φτώχειας, που απλώνονται σαν τεράστιοι λεκέδες λαδιού, απειλούν να καταβροχθίσουν τα χαμόσπιτα. Στον δημόσιο τομέα, βαρειές οι ασθένειες του κράτους. Πασιφανείς οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Υπερβολικές οι κρατικές δαπάνες. Φαύλος ο κύκλος μεγάλων, μόνιμων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, παρατεταμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας, βαρύ το φορτίο χρέους. Ανύπαρκτα τα μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Οξύτατο το πρόβλημα δανεισμού της χώρας, των τραπεζών, των επιχειρήσεων, που συνεχίζεται με ολοένα και δυσμενέστερους όρους. Μεγάλες, χαώδεις οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Και η κυβέρνηση ; Χάνει συνεχώς ευκαιρίες. Την κατατρώγουν κόστη, αμφιβολίες, αναβολές. Δημιουργεί το δικό της απόθεμα λαθών και παραλείψεων. Εξακολουθεί να αγοράζει πανάκριβο χρόνο. Αόρατα τα μέτρα τόνωσης της αγοράς, των μικρομεσαίων, των επιχειρήσεων, του τουρισμού.

Πως άραγε φθάσαμε ως εδώ ; Μα κουβαλάμε στους ώμους μας στρεβλώσεις τριακονταετίας. Τόσα χρόνια, χωρίς αισθήματα ενοχής, χειροκροτούσαμε πάνω στα συντρίμμια της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της πελατειακής διαχείρισης. Βουνά τα χρέη. Θάλασσες πλατιές τα ελλείμματα. Στην 10ετία του ΄80, πλήθος νέων εισήλθε τότε στον δημόσιο τομέα. Φίλοι και συγγενείς, στρατιές προσελήφθησαν στο δημόσιο. Ταυτόχρονα, το κράτος επέτρεψε και φύσηξαν νοσηροί και δυσώδεις άνεμοι. Ξόδευε αφειδώς. Ο κόσμος απολάμβανε χρήμα πληθωριστικό. Οι εισαγωγές αύξαναν. Οι εξαγωγές μειώνονταν. Οι επενδύσεις έδυαν. Κραυγαλέα η παραγωγική ανεπάρκεια. Το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στα αναξιοποίητα δανεικά και στις εοκικές επιδοτήσεις. Στις Κευνσιανές προσεγγίσεις της ανάπτυξης. Η Ελλάδα μας ήταν η τελευταία εναπομείνασα σοσιαλιστική χώρα !

Και σήμερα, τι κάνουμε άραγε ; Οι ανησυχίες όλων μας ξεπροβάλλουν σαν βράχοι από παντού. Όμως, για να μη καταλήξουμε σε μετανοούντες δικαστές, κάνουμε ένα βήμα μπροστά απ τον εαυτό μας. Αληθινοί και σινάμα χρήσιμοι, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο ρεαλισμός ποτέ κανέναν δεν βλάπτει. Θαύμα δεν φαίνεται πουθενά. Ο χρόνος κυλά οδυνηρά για τη χώρα. Το πρόβλημα είναι δικό μας. Μόνον εμείς μπορούμε και πρέπει να το επιλύσουμε. Είμαστε υπεύθυνοι, αφέντες της δυστυχίας μας, αλλά και της ευτυχίας μας. Με επώδυνες τομές. Με ανάκτηση της χρηματοπιστωτικής μας αξιοπιστίας. Με μέτρα τόνωσης της αγοράς. Με έναν νέο, ενάρετο κύκλο δυναμικής αναπτυξιακής δράσης. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ως ασπίδα κατά της πολυειδούς δυστυχίας. Και απαντώντας στους οικονομικά ασθενέστερους, γιατί άραγε να ξανακάνουν θυσίες. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μας δανείζει φθηνά. Οι άριστοι. Όχι οι αρεστοί θα επιλυφθούν πλέον της κατάστασης. Ολοι εμείς που ζούμε τόσα χρόνια σταθερά, έμπρακτα και ασυμβίβαστα τον Αντώνη τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του, είμαστε σιγουρότατοι, πως αυτός ο καπετάνιος, που απηχεί τις κυρίαρχες ιδέες της κοινωνίας, μας ξαναδίνει ελπίδα. Ολοι μαζί, θέλουμε να πολεμήσουμε για τη δικαιοσύνη. Για όλους εκείνους που αγνοούνται. Μόνο η δημιουργία κρατά την ψυχή μας ψηλά. Μόνο μπροστά στον ανθρώπινο πόνο σκύβουμε καρτερικά τις έγνοιες μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!