ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΑΠΡ.2010

DER SPIEGEL

Το όραμα καλά κρατεί...

Ακόμη και ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι δεν θα ζει για να δει το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά να γίνεται πραγματικότητα. Και παρά τις δεσμεύσεις του αυτές τις μέρες στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει κάποιος που να προσδοκά σπουδαίες εξελίξεις. Σε ό, τι αφορά, δε, τις συζητήσεις για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, αυτές θα χρειαστούν, ούτως ή άλλως, περισσότερο χρόνο από αυτόν μιας διάσκεψης. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ομπάμα ευελπιστεί πως η διεθνής κοινότητα θα αποφασίσει τον Ιούνιο την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Με αυτή τη λογική, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί τη διάσκεψη ως ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Αγκελα Μέρκελ.

Οταν ο Ομπάμα, ως νεαρός γερουσιαστής, ταξίδεψε στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, το 2005, είχε σοκαριστεί από την εντυπωσιακά πλημμελή φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Εκτοτε, τα πράγματα βελτιώθηκαν στις πρώτην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ οι ΗΠΑ διέθεσαν πολλά χρήματα για να βοηθήσουν στην καλύτερη φύλαξη των πυρηνικών στο Πακιστάν.

HAARETZ

Ποτέ ξανά...

Οι χώρες της Δύσης αισθάνονται ένοχες επειδή δεν συμφώνησαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες από τη Γερμανία και την Αυστρία, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, το 1942 δίστασαν να παρέμβουν όταν οι φοβερές πράξεις των Ναζί ήταν ήδη γνωστές. Δεν φρόντισαν να καταστρέψουν ούτε τις σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούσαν στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια, παρότι υπήρξαν βομβαρδισμοί περιοχών κοντά στο Αουσβιτς, τη στιγμή που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης η ναζιστική μηχανή σκότωνε 12.000 Εβραίους καθημερινά.

Η τραγική αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Πολλά χρόνια αντι-εβραϊκής προπαγάνδας, πογκρόμ και εξορίες, προετοίμασαν το έδαφος για να φυτρώσει το μίσος.

Στον κυνικό και θλιβερό μας κόσμο, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για την ενίσχυση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων μας, ανεξάρτητα από την πολιτική μας γραμμή.

Το σύνθημά μας πρέπει να είναι “Ποτέ ξανά”. Ποτέ να μη χυθεί ξανά εβραϊκό αίμα χωρίς τιμωρία ούτε εδώ ούτε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

TURKISH DAILY NEWS

Η οικονομία της Τουρκίας

Το ΔΝΤ είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξο για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσφατα προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη από 3,9% σήμερα θα ανέβει στο 4%. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες και μαζί τους πολιτικοί και οικονομολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν. Ας δούμε όμως την εικόνα της τουρκικής οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2010 ίσως φτάσουν το 5%. Αν και είναι πάνω από τον κυβερνητικό στόχο, το εγχώριο προϊόν θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2007.

Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη ύστερα από περίοδο ύφεσης. Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν και τα κακά νέα, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν την ανεργία και τη φτώχεια. Η ανεργία κινείται γύρω στο 13,5%, γεγονός που θεωρείται σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, το πρόβλημα αφορά τη διανομή του εισοδήματος. Ακόμη και αν η οικονομία φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ανάπτυξης, δεν θα είναι εύκολη η αντιμετώπιση της ανεργίας και της άνισης κατανομής του εισοδήματος.

THE NEW YORK TIMES

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις

Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν –και ορθώς– να μειώσουν την ένταση στις διμερείς τους σχέσεις και να ομονοήσουν σε κρίσιμα ζητήματα. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Χου Ζιντάο συμφώνησαν, για παράδειγμα, στην επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στο Ιράν. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Ο κ. Ομπάμα όμως οφείλει να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή κάθε φωνής διαμαρτυρίας στην Κίνα. Αυτά είναι τα κακά νέα. Η πιο πρόσφατη υπενθύμιση της κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα αφορά τον Γκάο Ζινσένγκ, βετεράνο δικηγόρο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, είχε εξαφανιστεί στο λαβύρινθο των κυβερνητικών υπηρεσιών ασφαλείας και πολλοί φοβήθηκαν ότι είχε πλέον πεθάνει. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, παραχώρησε συνέντευξη στο Assοciated Press, στην οποία ανακοίνωνε, με δάκρυα στα μάτια, ότι εγκαταλείπει τον ακτιβισμό, προκειμένου να ξαναδεί την οικογένειά του. Και ο κ. Γκάο δεν είναι ο μοναδικός αγωνιστής, του οποίου το πνεύμα έκαμψε η κινεζική κυβέρνηση με φριχτά βασανιστήρια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!